Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Babulj” na austrijskom vrhu

Autor: Ante Vidović

08.07.2010. 22:00
“Babulj” na austrijskom vrhu


Grossglockner je bio realan izbor vrha koji su bibinjski planinari odlučili osvojiti ove godine ponajviše radi ljepote, visine od 3.798 metara i tehničke zahtjevnosti jer vrh ima vrlo izražen greben za koji treba puno spretnosti i poznavanje alpinističkih vještina, kaže član PD Babulj i HGSS stanice Zadar Šime Sorić
Članovi Planinarskog društva Babulj iz Bibinja uspeli su se krajem lipnja na najviši vrh Austrije Grossglockner na 3.798 metara nadmorske visine. Ekipa od šesnaest planinara među kojima su bili i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Zadar osvojili su vrh unatoč tome što ih je dočekalo veliko nevrijeme, jak vjetar, gusta naoblaka i snježne oborine.
– Usponu na najviši vrh Austrije prethodile su zimske i proljetne priprema po planinama Hrvatske, ponajviše Velebitu. Grossglockner je bio realan izbor vrha koji su bibinjski planinari odlučili osvojiti ove godine ponajviše radi ljepote, visine od 3.798 metara i tehničke zahtjevnosti jer vrh ima vrlo izražen greben za koji treba puno spretnosti i poznavanje alpinističkih vještina, kaže član PD Babulj i HGSS Stanice Zadar Šime Sorić.
– Vratili smo se zadovoljni u Bibinje znajući da smo odradili još jedan dio dugoročnog plana koji smo zacrtali, a to je sljedećih godina popeti se na još nekoliko zahtjevnijih vrhova u europskim Alpama. Nakon što se posloži financijska konstrukcija, otići ćemo i na ekspediciju u mnogo viša svjetska gorja, kaže Sorić, dodajući da je PD Babulj Bibinje jedno od najmlađih planinarskih društava u Hrvatskoj.
Postoji tek četiri godine, ali iza njih stoje veliki rezultati. U suradnji s PD Paklenica Zadar održavaju planinarska skloništa, planinarske putove, organiziraju društvene izlete i predavanja za odrasle i mlade te školuju svoje članove u planinarskim organizacijama i sportsko-penjačkim klubovima. Kao kruna svega stoji da imaju četiri svoja člana u HGSS Stanici Zadar s kojom imaju izvrsnu suradnju ponajprije na prijateljskoj osnovi, ali i na zajedničkim projektima tj. vježbama usavršavanja i organiziranju složenijih planinarskih pohoda i projekata. Tako je i sam pohod na Grossglockner HGSS Stanica Zadar pomogla potrebnim tehničkim sredstvima za sam uspon, a pomoć je bila i organizacija prijevoza do Austrije.
 


Općina “zaboravila” Babulj?


Bibinjski planinari kažu da njihove napore i uspjehe prepoznaju njihovi sumještani i planinarska zajednica, ali to nije slučaj s Općinom Bibinje.
Tako je Općina ove godine novčana sredstva namijenjena PD Babulj srezala za gotovo 60 posto, a bibinjski planinari još uvijek nisu dobili mogućnost da se sastanu s načelnikom Općine Nino Šimunićem iako su to više puta tražili.