Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Josipović i Vrančić čestitali osnivačima Glazbenih večeri

Autor: Nives Rogoznica

08.07.2010. 22:00
Josipović i Vrančić čestitali osnivačima Glazbenih večeri

Foto: Filip BRALA



Održati 50 godina jedan festival nije lako, posebno kada je riječ o okolnostima koje povijesno nisu uvijek najsklonije umjetnicima. Na tome čestitam, kazao je Josipović
Predsjednik Republike dr. Ivo Josipović čestitao je osnivačima Glazbenih večeri u sv. Donatu koje je u povodu otvorenja jubilarnih pedesetih Večeri primio gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić. Ovogodišnje Glazbene večeri u sv. Donatu održavaju se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike.
– Zadar je važno središte, i gospodarsko i kulturno. U Republici Hrvatskoj, pa i šire, jedan od brendova je svakako i ovaj festival koji slavi pedesetu obljetnicu. Održati 50 godina jedan festival nije lako, posebno kada je riječ o okolnostima koje povijesno nisu uvijek najsklonije umjetnicima. Na tome čestitam, a posebno čestitam osnivačima. Akademika Dešpalja osobno poznajem dugi niz godina kao jednog od naših zaista vrhunskih glazbenika koji je zadužio ne samo Zadar, nego i cijelu Hrvatsku, a rekao bih i europsku kulturu, svojim i skladateljskim i dirigentskim opusom. Ja sam siguran da će i ovogodišnji slavljenički festival biti na zavidnoj razini, kazao je predsjednik Josipović.
– Prije 50 godina kad ste utemeljili Glazbene Večeri u sv. Donatu možda i nije bilo zamislivo koliko će velike one postati. Glazbene večeri postale su jedan od spomenika grada Zadra. Kroz svih ovih pedeset godina imale su svoje uspone i padove, a imale su i bezbroj kvalitetnih koncerata, bezbroj nastupa čuvenih orkestara i izvrsnih dirigenata, kazao je gradonačelnik Vrančić napominjući kako su se Glazbene večeri održavale i tijekom ratnih godina te kako je samo jedan koncert, završni te godine, bio otkazan zbog akcije „Oluja”.
Osnivačima i inicijatorima Glazbenih večeri, akademiku Pavlu Dešpalju, Mariju Kotlaru, Ivi Bavčeviću i Romanu Segariću gradonačelnik je uručio zahvalnice te je pripomenuo kako, također, zahvaljuje Maji Dešpalj, Valteru Dešpalju i Stjepanu Kaurlotu koji nisu bili nazočni na prijemu.
– S jednom se konstatacijom ne mogu složiti, a ta ja da nismo mogli zamisliti što će Glazbene večeri postati. Zamisao je bila da će biti i još veće, da će iz njih izrasti zadarski simfonijski orkestar, ali zadovoljan sam i djelovanjem Zadarskog komornog orkestra koji sam, također, osnovao, kazao je Pavao Dešpalj.
Predsjednik Josipović je zajedno s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešić i saborskom zastupnicom Ingrid Antičević Marinović te gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem posjetio i Muzej antičkog stakla u kojem je trenutačno izložen i Apoksiomen.


Adlešić bez riječi o koaliciji


Znači li njezin dolazak u Zadar uz bok zastupnici SDP-a Ingrid Antičević Marinović, potvrdu izlaska HSLS-a iz koalicije na čelu s HDZ-om nije se moglo saznati, s obzirom da potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič nije željela davati izjave na ovu temu.