Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kamperi otkrili Nin

Autor: Branko Božić

08.07.2010. 22:00
Kamperi otkrili Nin

Foto: Branko BOŽIĆ



Prema podacima ureda Turističke zajednice grada Nina, na području koje ona pokriva od 1. siječnja do 30. lipnja boravilo je ukupno 11.476 turista, koji su ostvarili 78.173 noćenja. To je statistički gledano 3 posto manje turista i 8 posto manje noćenja u odnosu na lanjsku godinu. Što se pak tiče kampera, u Ninu je boravilo 212 turista s ostvarenih 1.447 noćenja ili 8 posto više nego prošle godine
Prema podacima ureda Turističke zajednice grada Nina, na području koje administrativno pokriva ninska TZ, a to su pored Nina još mjesta Grbe i Ninski Stanovi te polovica Turističkog naselja Zaton (Zaton Holidaj Resort), u vremenu od 1. siječnja do 30. lipnja boravilo je ukupno 11.476 turista, koji su ostvarili 78.173 noćenja. To je statistički gledano 3 posto manje turista i 8 posto manje noćenja u odnosu na lanjsku godinu.
“Destinacija izvornosti”
Od toga broja 66.858 noćenja ostvarili su strani gosti, a domaći su ostvarili 11.315 noćenja. Prikazana noćenja realizirana su posjetom 9.234 strana te 2.242 domaća gosta. Na vodećem mjestu prema ostvarenom broju noćenja uvjerljivo su gosti iz Njemačke. Po brojnosti ih potom prate domaći gosti iz Hrvatske, Poljske, Austrije, Nizozemske itd.
Kad je riječ o privatnom smještaju, treba kazati da je u samom Ninu boravilo 1.419 turista. Oni su ostvarili 11.046 noćenja, što je gotovo isti broj dolazaka kao prošle godine, a ostvareno je 10 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje. Od toga domaći gosti su ostvarili 3.647, a strani 7.399 noćenja. U prigradskim mjestima Grbe i Ninski Stanovi boravilo je 38 gostiju s ostvarenih 456 noćenja. Što se pak tiče kampova, u Ninu je boravilo 212 turista s ostvarenih 1.447 noćenja ili 8 posto više nego prošle godine.
Pored ovoga treba kazati da ured Turističke zajednice već nekoliko godina evidentira broj autobusa s kojima turisti dolaze u starohrvatski kraljevski grad Nin tijekom godine. Uglavnom se evidentiraju samo oni autobusi koji koriste parkirališni prostor ispred zgrade TZ-a. U prvih šest mjeseci ove godine u Nin su tako stigla 283 autobusa s 14.150 posjetitelja. Nadalje, iz godine u godinu povećava se i broj novinara koji u sklopu studijskih putovanja posjećuju Nin. Njima svima pored što im uručuje razne promotivne materijale osoblje TZ-a na čelu s direktoricom ureda mr.sc. Marijom Dejanović organizira stručno vođenje prilikom njihova najčešćeg posjeta riznici crkvene umjetnosti “Zlato i srebro grada Nina”, Muzeju ninskih starina, parku Solana, lokalitetu ljekovitog “Ninskog blata” te ostalim bogatim kulturno-sakralnim znamenitostima ovog grada. Mediji isto tako veliku pozornost daju sve masovnijoj i popularnijoj manifestaciji “Ninska šokolijada”.
Plakat – suvenir
– Nin je zahvaljujući velikoj brizi stanovništva i vodstva grada izabran za nacionalnog pobjednika Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) na temu “Turizam uz vode”. Povjerenstvo je, kao što je poznato, odlučilo da od 19 kandidiranih odredišta za ovu godinu grad Nin ima najviše potencijala za razvoj ekoturizma, tematskog, kulturnog, zdravstvenog i znanstvenog turizma i to prvenstveno svojim očuvanim prirodnim i vodenim resursima. Ovaj se grad također može podičiti i Plavom zastavom kao dokazom izrazito čistog mora, ljekovitog blata te endemskih vrsta biljaka i životinja. Tu su i prekrasne prirodne pješčane plaže koje je ADAC-e svrstao u sam vrh najljepših plaža u Dalmaciji, kaže Dejanović, dodajući da je u njihovu TIC-u, koji je prije četiri godine proglašen najboljim u Hrvatskoj, izložena i mapa izleta kako bi se gosti još bolje informirali o Ninu i njegovoj okolici.
– Budući da se prema novom zakonu o turističkim zajednicama u TIC-u može obavljati suvenirska prodaja, mi smo zbog velikog interesa gostiju ustrojili organiziranu prodaju plakata formata A3 s motivima srednjovjekovne crkvice Sv. Križa, crkve Sv. Nikole te plovila condure croatice kao i promotivne vrećice naše destinacije. Nadalje, našim registriranim iznajmljivačima darujemo apartmansku knjižicu radi povećanja kvalitete boravka turista u privatnom smještaju. Isti taj dokument sadrži korisne informacije o smještaju i kućnom redu u apartmanu, pravilima ponašanja u destinaciji kao i osnovnim servisnim informacijama koje turisti često traže. Apartmansku smo knjižicu pored hrvatskog tiskali na još tri jezika engleskom, njemačkom i talijanskom, ističe direktorica Dejanović, zaključujući da se zahvaljujući velikoj požrtvovnosti mladih i darovitih stručnjaka iz područja turizma koji rade u TIC-u, svake godine povećava kvaliteta i široka paleta informacija za ninske turiste.