Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ljubavna veza 21. stoljeća

Autor: Nikola Markulin

08.07.2010. 22:00
Ljubavna veza 21. stoljeća

Foto: Filip BRALA



“Ona, on i vi” kazališna predstava u produkciji Gradskog kazališta Sisak i Zijaha A. Sokolovića igrana je u srijedu navečer na 16. Zadarskom kazališnom ljetu (kao treća predstava programa) u dvorištu Providurove palače.
Predstava je nastala prema tekstu Carole Frechette, jedne od najpoznatijih suvremenih kanadskih dramatičarki. Drama se izvorno zove “Jean et Beatrice”, a napisana je 2002. godine. Beatrice (Jasna Bilušić) se izdaje za bogatu nasljednicu koja usmljena u stanu na 33. katu nebodera čeka odaziv svojeg oglasa u kojem je muškarcu koji će ju – redom i prema njezinim pravilima – zainteresirati, rasplakati i zavesti obećala bogatu nagradu. Na oglas se odazove John (Zijah A. Sokolović), lovac na nagrade. Nakon što John uspješno izvrši sve zadatke saznaje da nagrade nema jer Beatrice nije bogata nasljednica, već usamljena žena koja iščekuje ljubav.
Predstava “Ona, on i vi” nastala je u sklopu ciklusa “Male predstave neobične teme” 2010. godine. Tekst Carole Frechette je prevela Selma Parisi; scenografiju je izradio Igor Pauška; koreografiju Ana Kraeitmyer; glazbu je odabrala Irena Popović.
Jasna Bilušić i Zijah A. Sokolović, glumci i autori predstavu uspoređuju s Beckettovim Godotom, a o likovima koje igraju pišu: “Oboje su klaunovi, po tome što su i poetični, imaju neizmjerno puno emocija i što naginju iracionalnom načinu razmišljanja koji postaje apsurdan. Oni kroz svoju avanturu susreta istražuju značenje ljubavi, granica narcizma i egoizma i prostor ljubavnih veza 21. stoljeća. Svakodnevni romantični ideali bivaju razotkriveni i ogoljeni do krajnosti, da bi ono što je istinito i prirodno u čovjeku moglo opstati.”
Sljedeća predstava – “Bog, žurim, nazovi ili replika stoljeću” u produkciji Teatrin Grdelin i režiji Zorana Mužića – na programu 16. zadarskog kazališnog ljeta igra se u ponedjeljak u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Providurove palače.