Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Šire neistine i uznemiruju zaposlenike škola

Autor: Anamarija Bilan

08.07.2010. 22:00
Šire neistine i uznemiruju zaposlenike škola


Prema pedagoškom standardu srednje škole za rijetka zanimanja, umjetničke škole, škole na otocima i škole na područjima posebne državne skrbi ne podliježu istim pravilima kao ostale škole i ne moraju imati isti minimalni broj učenika kao i ostale škole, objašnjava Bilan
Ne znam zašto sindikat Preporod širi neistine i uznemiruje javnost i zaposlenike škola pričom o zatvaranju škola i otpuštanju radnika. Oni su izjavili da je upitno da će opstati škole s malim brojem učenika, među kojima i one na otocima i umjetničke škole. No ovo nije točno. Takve škole se neće zatvarati. Naime, prema pedagoškom standardu srednje škole za rijetka zanimanja, umjetničke škole, škole na otocima i škole na područjima posebne državne skrbi ne podliježu istim pravilima kao ostale škole i ne moraju imati isti minimalni broj učenika kao i ostale škole, objasnio je Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Istaknuo je da se na ovakav način šire neistine i uznemiruju zaposlenici škola, koji se boje da će ostati bez posla.
Bilan se dotaknuo i problema s čistačicama, za koje se također pisalo da će im se povećati norme i da će ih velik broj dobiti otkaze. No on ističe da su zatražili detaljnu analizu o tom sektoru kojom će se utvrditi stvarno stanje. Tek nakon rezultata analize moći će se donositi odluke, mišljenja je Bilan.
On je dodao da mu se čini da od najavljivanog outsourcinga nenastavnog osoblja ipak neće biti ništa jer ga više nitko ne spominje, niti im je došla ikakva obavijest ili potvrda od Vlade da će se to provoditi.
– Iako je bilo predloženo da se razredništvo makne iz nastavne norme, nakon sindikalnih najava prosvjeda, Vlada je odustala od ovog prijedloga, zaključio je Bilan.