Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zemuničani u nedjelju biraju između četiri liste

Autor: Nives Rogoznica

08.07.2010. 22:00
Zemuničani u nedjelju biraju između četiri liste


Izgradnja podvožnjaka ispod staze Zračne luke Zadar, zatim priključak domaćinstava u Zemuniku Gornjem na vodovodnu mrežu, izgradnja športske dvorane, nastavak radova na sanaciji crkve Sv. Kate, nastavak izgradnje športskog centra Zemunik Gornji, izgradnja biopročišćivača otpadnih voda – samo su neki od obećanih zemuničkih projekata
Na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji koji će se održati 11. srpnja bira se 11 vijećnika, a natječu liste HDZ-a, HSP-a, HSS-a i SDSS-a.
Nositelji lista predstavljaju najvažnije odrednice svojih programa.
Šarić (HDZ): Podvožnjak je prioritet
– Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici smatramo da do ovih izbora nije ni trebalo doći, to jest da nije bilo potrebe za raspuštanjem Općinskog vijeća izabranog na redovnim izborima. No koalicija HSP-a i HSS-a odlučila se na podnošenje ostavki i na taj način prouzročila izvanredne izbore za OV, a isto tako i nepotreban izdatak za općinski proračun. Što se tiče ciljeva HDZ-a u budućem mandatu OV-a, oni ostaju isti kao i do sada, što znači da ćemo uprijeti sve snage k rješavanju najvećih problema i realizaciji najvažnijih projekata koji su pred nama. U prvom redu se to odnosi na izgradnju podvožnjaka ispod rulne staze Zračne luke Zadar, zatim priključak domaćinstava u Zemuniku Gornjem na vodovodnu mrežu, izgradnju športske dvorane, nastavak radova na sanaciji crkve Sv. Kate, nastavak izgradnje športskog centra Zemunik Gornji, izgradnja biopročišćivača otpadnih voda i cijeli niz drugih projekata, od kojih je jedan dio već započet, a drugi je u fazi priprema i ishođenja potrebnih dozvola. Nastavit ćemo pomaganje udruga i športskih klubova, nastavit ćemo pomagati obitelji slabijeg imovinskog statusa, nastavit ćemo stipendiranje studenata, poticat ćemo i pomagati izvannastavne školske aktivnosti, voditi brigu o potrebama naših mještana, te ukratko – biti im na usluzi. Duboko sam uvjeren da će mještani Zemunika prepoznati kandidate HDZ-a kao vrijedne, sposobne, odlučne i dokazane u dosadašnjem radu, te da će nam ukazati povjerenje. To povjerenje ćemo znati opravdati jer nam je, kako to kaže i naš izborni slogan, “Zemunik na 1. mjestu”, kazao je Ivica Šarić nositelj liste HDZ-a.
Šarić (HSP): Biti centar Ravnih kotara
– Prošla je godina dana od izbora za Općinsko vijeće na kojima je koalicija HSP-HSS osvojila tijesnu većinu. Iako smo bili pod stalnim pritiskom dopunskih izbora za srpsku manjinu i promjene odnosa snaga u Općinskom vijeću, uporno smo od slova do slova inzistirali na provođenju našeg četverogodišnjeg programa te smo manji dio zacrtanog uspjeli i ostvariti. U nedjelju se u Zemuniku održavaju novi izbori na kojima, zahvaljujući ostavkama vijećnika HSP-a i HSS-a, svi stanovnici općine Zemunik imaju jednako pravo glasa. Svi naši planovi i sva naša energija i dalje će biti usmjereni tome da Zemuniku vratimo važnost i ulogu koju je nekad imao i kakvu zaslužuje, ulogu centra Ravnih kotara. Zbog toga ćemo učiniti sve kako se općinski novac više ne bi rasipao na raznorazne ideje i projekte koji se nikad ne pomaknu dalje od plana na papiru. Novac ćemo preusmjeriti u nekoliko važnih projekata koji će poboljšati život svim Zemuničanima. Tu prvenstveno mislim na uređenje trga, uređenje igrališta u svakom zaseoku, izgradnju športske dvorane u kojoj bi osim sportskih društava i kulturno-umjetnička društva našla svoj prostor za rad. Namjeravamo racionalizirati rad Općine maksimalnim umanjivanjem plaća donačelnika za koje se u jednom četverogodišnjem mandatu izdvaja oko milijun kuna. Također, inzistirat ćemo na operativnom funkcioniranju Komunalnog društva Zemunik kako bi moglo obavljati velik broj poslova koje Općina sad plaća privatnim tvrtkama. Nećemo dopustiti da se Zemunikom upravlja iz stranačkih centara, nego ćemo nastaviti, bespoštedno i bez dlake na jeziku ustrajati na interesima Zemunika. Na ovim izborima prijeti nam realna opasnost da Zemuničani koji žive u Zemuniku budu preglasani od strane onih koji su tu samo prijavljeni. Zbog toga pozivamo sve prave Zemuničane da uvide važnost ovih izbora i na njih izađu te daju svoj glas HSP-u, jer glas za HSP je glas za drugačiji i bolji Zemunik, rekao je nositelj liste HSP-a Tomislav Šarić.
Duilo (HSS): Izgradnja infrastrukture
– Na proteklim izborima koalicija HSS-a i HSP-a imala je tijesnu većinu od šest vijećnika. Koalicijskim sporazumom meni je pripala uloga predsjednika Vijeća. Kako je tijekom predizborne kampanje došlo do određenih sukoba dviju suprotstavljenih strana, HSP-a i HDZ-a, prvi zadatak kao predsjednika Vijeća bio mi je da sukobljene strane pomirim. U tom cilju osnovao sam koordinacijsko tijelo koje se sastojalo od predsjednika Vijeća, načelnika i predsjednika triju stranaka HSP-a, HSS-a i HDZ-a. To tijelo je radilo tako da su ideje pojedinih stranaka i vijećnika, prvo na koordinaciji usuglašene, i onda se spuštalo na nižu razinu. I na taj način Vijeće je funkcioniralo kvalitetno i sve odluke koje smo donijeli bile su praktično usvojene jednoglasno, osim nekoliko odluka. Vijeće se po zakonu trebalo sastajati svaka tri mjeseca, međutim, mi smo u toku tih manje od godinu dana imali 15 sjednica na kojima smo donijeli vrlo važne odluke za Zemunik. Ono što ćemo u budućem mandatu raditi, ako osvojimo većinu ili postignemo koalicijski sporazum, jest da ćemo inzistirati da se donesene odluke što efikasnije rješavaju, jer odluke koje smo donijeli nisu rješavane onom dinamikom koju smo mi tražili od izvršne vlasti. Naglasak naših daljnjih aktivnosti bit će na izgradnji komunalne infrastrukture Zemunika i potpunom funkcioniranju komunalnog poduzeća za koje smo donijeli odluku o osnivanju. Zadatak Vijeća je promijeniti sliku Zemunika dovršavajući one do danas lažno obećane projekte, a to su izgradnja pothodnika, izgradnja športske dvorane, stavljanje u funkciju poslovnih zona i izgradnja komunalne infrastrukture Zemunika. Zato pozivamo sve birače Zemunika da izađu na izbore 11. srpnja, dadu svoj glas HSS-u, jer HSS ima najkvalitetnije i najiskusnije ljude za ostvarenje tih projekata, kazao je nositelj liste HSS-a Stanko Duilo.
Graovac (SDSS): Osnovati MO u Smokoviću
– Razlog moje kandidature je uspostavljanje vlasti i funkcioniranja zakona u Općini Zemunik, to jest da se, prije svega, osnuje Mjesni odbor u Smokoviću, jer ga do sad nismo imali. Moj je prioritet uspostavljanje infrastrukture u cijeloj općini, a pod tim mislim na priključak na vodovodnu mrežu, telefonski priključak, postavljanje kanti za otpad. Prioritet je i da Općina ukloni sav građevinski otpad koji je dovezen sa strane, kojeg netko noću samo iskrca nama na puteve, a mi ne znamo tko je. Također je prioritet da se svi putevi kroz polja očiste, jer ne možemo doći do svojih njiva. Prioritet je i nastavak obnove crkve u Smokoviću. Radovi su već bili započeli, arheolozi su radili mjesec i nešto dana, a onda se stalo, jer nije bilo više novca. Također je potrebno zaposliti radnika na održavanju groblja u Smokoviću te obnoviti bivši Doma kulture, kao i zgrade koje su neposredno uz Dom kulture gdje su bile trgovine, ured tadašnje Mjesne zajednice i ambulanta. U sklopu toga imamo i jedan golemi podrum koji je pun građevinskog i drugog otpada. Njega treba očistiti, a ima nekih indicija da se može iskoristiti u gospodarske svrhe. Također je u našem programu oformiti poljoprivrednu zadrugu. Mislim da su ovi prioriteti ostvarivi i pozivam sve građane da na izbore iziđu, rekao je nositelj liste SDSS-a Rade Graovac.