Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bolest, neslaganje i pritvor prorijedili saborsku većinu

08.07.2011. 22:00
Bolest, neslaganje i pritvor  prorijedili saborsku većinu


Parlamentarnu većinu čine 82 zastupnika, a za uvrštavanje branitelja u Ustav jučer su glasala tek 72 zastupnika vladajućih poduprta Danijelom Srbom iz HSP-a


Glasovanje o  promjeni Ustava kojom bi se  prava branitelja ubuduće regulirala ustavnim zakonom,  završilo je pravim fijaskom  parlamentarne većine. Ne samo da vladin prijedlog ustavne promjene očekivano nije prošao, budući je SDP već  ranije najavio da ga neće podržati, nego su pogrešno  zbrojeni glasovi tako da je  službeno ispalo da vladajuća  koalicija, koja broji 82 zastupnika, nije uspjela skupiti  više od 69 glasova. Predsjednik Sabora Luka Bebić, koji  je zajedno s tajnikom parlamenta Zoranom Bukaricom, zbrajao glasove zastupnika koji su se pojedinačno  izjašnjavali, proglasio je 69  glasova za, 29 protiv uz, dva  suzdržana. No, iz stenograma  je vidljivo da su promjenu  Ustava poduprla 73 zastupnika, 72 pripadnika parlamentarne većine plus  HSP-ovac Danijel Srb.
Bebić krivo zbrajao
– S obzirom na to koji su  naši nedostajali prije glasovanja prognozirao sam da će  biti 73 glasa za i stoga me  začudilo kad je Luka pročitao  da je bilo samo 69. Očito su  on i Bukarica loše zbrajali.  Ipak bi ljepše izgledalo da su  prebrojili 73, a ne 69 glasa,  makar to naravno ne bi utjecalo na ishod glasovanja jer  je promjenu Ustava trebao  podržati 101 zastupnik, rekao  nam je nakon saborske sjednice jedan ugledni HDZ-ov  zastupnik.
Parlamentarnu većinu formalno sačinjavaju 82 zastupnika. Jučer nije bilo Ivana  Čehoka koji je u zatvoru,  bolesnih Josipa Friščića, Gorana Marića, Branka Vukelića, Marka Turića te Mile  Horvata (SDSS) i Šemse Tankovića (SDA) dok su dvojica  SDSS-ovaca Milorad Pupovac i Ratko Gajica prilikom  glasovanja bili suzdržani. Na  Sanadera se naravno, već dulje ne može računati. Svi prisutni oporbeni zastupnici bili  su protiv. No, krivi proglašeni  rezultat nije jedina greška koja se dogodila tijekom glasovanja. Imena dvoje  HDZ-ovih zastupnika koji su  odmah bili za, pročitana su i u  drugom krugu, kad se oni koji  se nisu izjasnili ponovno pozivaju da glasuju. Na kraju  procesa Bebić je samo rekao  rezultat, nije uopće konstatirao da promjena Ustava nije  prošla.
Branitelji u galeriji
Inače, tijek glasovanja sa  saborske galerije pratilo je  šezdesetak predstavnika braniteljskih udruga koji su povremeno negodovali kad bi  neki zastupnik kazao da je  protiv, a pljeskom nagrađivali  one što su bili za prijedlog  koji su inicirale upravo udruge.
I nakon što su izašli iz  Sabora branitelji su ružili  opoziciju, ponajprije SDP.
– Na izborima ćemo znati  cijeniti to što SDP nije pridonio izglasavanju ustavnog  zakona. Poručujem svim braniteljima da za SDP ne vrijedi  da je glas za branitelje glas za  Hrvatsku, rekla je Slavica  Hruškar iz Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih.
Ni predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang nije štedio glavne političke konkurente.
– Tužno, ali istinito, neki ne  mogu oprostiti braniteljima  što su stvorili hrvatsku  državu, ustvrdio je Hebrang.
Oponirala im je potpredsjednica SDP-a Milanka  Opačić poručujući kako je  zapravo tužno to što s “braniteljska populacija koristi u  svrhu ovakvog političkog  igrokaza”.


Đakić: SDP ponižava branitelje




HDZ-ov zastupnik i predsjednik  HVIDR-e Josip Đakić istaknuo je da  “SDP očito nije promijenio mišljenje  o hrvatskoj državi od devedesete do  danas”.
– Jasno su pokazali licemjerje,  kao i to da će s braniteljima učiniti  jednako kao i 2000. godine – ponižavati ih, obespravljivati i dalje biti  njihovi apsolutni protivnici, smatra  Đakić.


Opačić: Gdje su HDZ-ovci


SDP-ova zastupnica Milanka  Opačić ustvrdila je da braniteljima  treba posao, a ne uvrštavanje u  Ustav.
– Da je HDZ-ovcima stalo, bili bi  svi u dvorani. Osim toga, na ovaj se  način ne mogu zaštititi prava hrvatskih branitelja. Njima treba posao i doista zaštita nekih prava. Ali  ta prava nisu ugrožena niti od SDP-a  niti od bilo koje druge stranke,  zaključila je Milanka Opačić.