Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Degustatori dobrodošli

08.07.2011. 22:00
Degustatori  dobrodošli


Degustatori maslinovog ulja nisu potrebni samo u proizvodnom procesu. Vrlo važan segment je i edukacija kupaca, koja se uglavnom provodi na raznim sajmovima, manifestacijama i predavanjima, navodi Pedišić


U Županijskoj komori Zadar tečaj za degustatore djevičanskih maslinovih  ulja do danas je pohađalo 19  polaznika.
Mr. sc. Petar Pedišić kaže da  je prvi ovakav tečaj održan još  prije tri godine i da je interes  velik, no zbog tehničkih okolnosti tečaj nije mogao biti organiziran ranije.
– Predavači na tečaju su  stručnjaci iz talijanske tvrtke  O.L.E.A. Pesaro, koji su  održali i prvi tečaj 2008. godine.  Riječ je o jednoj od tri europske  tvrtke koje su specijalizirane za  obuku degustatora, a program  tečaja sukladan je sa svim normama C.O. I.-ja i važećim propisima RH, kaže Pedišić i dodaje da tečaj uglavnom  pohađaju maslinari i vlasnici  uljara, ali i mnogi hobisti zaljubljenu u ovu granu gospodarstva. Polaznici tečaja u četverodnevnom su programu učili o  prednostima i manama u procesu proizvodnje i prerade  maslina i maslinovog ulja, ali i  osnove maslinarstva i uljarstva,  jer se na taj način dobiva kompletnija slika proizvodnog procesa.
– Degustatori maslinovog  ulja nisu potrebni samo u proizvodnom procesu. Vrlo važan  segment je i edukacija kupaca,  koja se uglavnom provodi na  raznim sajmovima, manifestacijama i predavanjima. Kada  našem prosječnom hrvatskom  kupcu ponudite dva uzorka  ulja, najveći broj njih reći će da  im se zapravo sviđa ulje lošije  kvalitete jer su na takvo navikli,  dok će ulje koje ima veće vrijednosti okarakterizirati kao  gorko, snažnog mirisa i okusa  od kojeg ih pecka grlo, navodi  Pedišić. Upravo zbog tog  “općeg neznanja” o maslinovom ulju, karakterističnog za  hrvatskog potrošača, veći broj  educiranih degustatora je dobrodošao. Nakon završetka  tečaja i položenog ispita polaznici će dobiti uvjerenje o završenoj obuci sukladno  važećim propisima u EU i Hrvatskoj.
– Neki od njih možda se neće  baviti tim poslom nakon tečaja,  ali jedan određeni broj novostečeno će znanje i vještinu usavršavati na profesionalnoj razini i tako doprinositi našim  nastojanjima da hrvatsko maslinovo ulje postane još kvalitetnije i da proizvodimo još više  brendova koji nas mogu uspješno predstaviti na stranom  tržištu, zaključio je Pedišić.