Degustatori maslinovog ulja nisu potrebni samo u proizvodnom procesu. Vrlo važan segment je i edukacija kupaca, koja se uglavnom provodi na raznim sajmovima, manifestacijama i predavanjima, navodi Pedišić
U Županijskoj komori Zadar tečaj za degustatore djevičanskih maslinovih ulja do danas je pohađalo 19 polaznika.
Mr. sc. Petar Pedišić kaže da je prvi ovakav tečaj održan još prije tri godine i da je interes velik, no zbog tehničkih okolnosti tečaj nije mogao biti organiziran ranije.
– Predavači na tečaju su stručnjaci iz talijanske tvrtke O.L.E.A. Pesaro, koji su održali i prvi tečaj 2008. godine. Riječ je o jednoj od tri europske tvrtke koje su specijalizirane za obuku degustatora, a program tečaja sukladan je sa svim normama C.O. I.-ja i važećim propisima RH, kaže Pedišić i dodaje da tečaj uglavnom pohađaju maslinari i vlasnici uljara, ali i mnogi hobisti zaljubljenu u ovu granu gospodarstva. Polaznici tečaja u četverodnevnom su programu učili o prednostima i manama u procesu proizvodnje i prerade maslina i maslinovog ulja, ali i osnove maslinarstva i uljarstva, jer se na taj način dobiva kompletnija slika proizvodnog procesa.
– Degustatori maslinovog ulja nisu potrebni samo u proizvodnom procesu. Vrlo važan segment je i edukacija kupaca, koja se uglavnom provodi na raznim sajmovima, manifestacijama i predavanjima. Kada našem prosječnom hrvatskom kupcu ponudite dva uzorka ulja, najveći broj njih reći će da im se zapravo sviđa ulje lošije kvalitete jer su na takvo navikli, dok će ulje koje ima veće vrijednosti okarakterizirati kao gorko, snažnog mirisa i okusa od kojeg ih pecka grlo, navodi Pedišić. Upravo zbog tog “općeg neznanja” o maslinovom ulju, karakterističnog za hrvatskog potrošača, veći broj educiranih degustatora je dobrodošao. Nakon završetka tečaja i položenog ispita polaznici će dobiti uvjerenje o završenoj obuci sukladno važećim propisima u EU i Hrvatskoj.
– Neki od njih možda se neće baviti tim poslom nakon tečaja, ali jedan određeni broj novostečeno će znanje i vještinu usavršavati na profesionalnoj razini i tako doprinositi našim nastojanjima da hrvatsko maslinovo ulje postane još kvalitetnije i da proizvodimo još više brendova koji nas mogu uspješno predstaviti na stranom tržištu, zaključio je Pedišić.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
legendarni veslač