Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Edukacijom do turizma s pet zvjezdica

08.07.2011. 22:00
Edukacijom do  turizma s pet zvjezdica


Teorijski i praktični seminar za barmene i savjetnike za vino održan u hotelu  Donat završio je prezentacijom projektnog zadatka. Polaznici su pred ocjenjivačkom  komisijom prezentirali usvojena znanja i vještine pripremanjem barskih mješavina i  pravilnim posluživanjem autohtonih hrvatskih vina. Edukaciju je drugi put provela Zadarska županija u suradnji s  Ministarstvom turizma, Ministarstvom gospodarstva, rada i  poduzetništva te Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva  i ruralnog razvoja, a uz program tvrtke Adriatic Educatio.  Seminar je održan u vremenu  od 31. svibnja do 11. lipnja  2011. godine u prostorijama  Obrazovnog centra Ivora u  Zadru. U programu savjetnik/ica za vino sudjelovalo je  24 polaznika, dok je program  barmen/ica pohađalo 32 polaznika. Edukacija se odvijala  u jutarnjem i popodnevnom  terminu kako bi polaznici radne obveze uskladili s nastavom, što je rezultiralo velikom  posjećenosti predavanja.
Polaznici su znanje usvojili  kroz šest predavačkih cjelina:  edukacija o porijeklu i vrstama  vina s geografskog područja  Hrvatske, osobito Dalmacije,  pravilni odabir autohtonih hrvatskih vina pri posluživanju  uz određena jela, upoznavanje  svjetskih vinskih i vinogradarskih područja, praktični rad,  bonton i komunikacija s gostom, ugostiteljsko miješanje i  posluživanje barskih mješavina slobodnim stilom. U sklopu  edukacije za barmen/icu polaznici su posjetili tvrtku Maraska d.d. gdje su se upoznali s  procesom proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića  raznih vrsta i okusa.
– Vrlo smo zadovoljni da  smo edukaciju uspješno proveli u Zadru, Šibeniku, Kninu,  Splitu, Opuzenu, Dubrovniku  i Zagrebu. Obradovao nas je  veliki odaziv polaznika kako u  većim gradovima tako i u manjim sredinama poput Knina i  Opuzena. Ukupno je seminar  pohađalo 340 polaznika koji  su pokazali veliku zainteresiranost za usvajanjem novih  znanja i redovito su prisustvovali predavanjima, rekao  nam je Ante Peroš, direktor  tvrtke Adriatic Educatio.    
Jerolim Uroda, pročelnik  Upravnog odjela za more i  turizam Zadarske županije,  izrazio je zadovoljstvom provedenim projektom kojim se  podiže razina znanja i vještina  kadra u ugostiteljstvu i turizmu.
– Podržavamo program i raduje nas da smo omogućili polaznicima da usvoje nova znanja koja će primijeniti na svojim radnim mjestima. Vinska  karta Zadarske županije sve je  bogatija i upravo na savjetnicima za vina je zadatak da  naše proizvode profesionalno  približe potencijalnim kupcima i gostima, kazao nam je  Jerolim Uroda.