Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

General Mladen Kruljac osramotio Hrvatsku vojsku

08.07.2011. 22:00
General Mladen Kruljac  osramotio Hrvatsku vojsku


Osim generala Kruljca, po nalogu USKOK-a navodno su uhićeni i predsjednik županijskog HDZ-a Zdravko Sočković, poduzetnik Ivan Rimac i još nekoliko osoba
Pretraženi su Kruljčev stan u Zagrebu, kuća u Brodu te njegov ured u sjedištu kopnene vojske u Karlovcu


Zapovjednik  Hrvatske kopnene vojske  Mladen Kruljac uhićen je  jučer po nalogu USKOK-a  zbog sumnje da je sudjelovao   u malverzacijama sa zemljištima u Sibinju. Navodno, a do  zaključenja ovog broja našeg  lista nismo dobili službenu  potvrdu, zbog istih sumnji  uhićen je predsjednik Županijskog odbora Brodsko-posavske županije  HDZ-a  Zdravko Sočković,  poduzetnik Ivan Rimac i još nekoliko  osoba.
Kako je potvrdio MUP,  Kruljac je uhićen u stanu u  zagrebačkim Remetama. Stan  je  odmah i pretražen, a tijekom dana pretražena mu je i  kuća u Slavonskom Brodu, ali  i njegov ured u sjedištu kopnene vojske u Karlovcu. Pretraga ureda zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i njegovo hapšenje vjerojatno je  najveća moralna pljuska HV-u  u poslijeratnom dobu. Pretraženi su i domovi i uredi  ostalih uhićenika. Budući da  osječki USKOK koordinira cijelom akcijom, uhićeni će nakon pretraga biti prebačeni u  Osijek, gdje će biti ispitani.
Koliko je dosad poznato,  Kruljca i ostale uhićene sumnjiči se za malverzacije sa zemljištem koje je Općina Sibinj  namijenila zoni malog gospodarstva. Zemljište je bilo  državno, a Vlada ga je poklonila Općini Sibinj, iako ga  je ranije namjeravala dodijeliti Slavonskom Brodu.
Općina Sibinj prodala je zemljište poduzetniku Ivanu  Rimcu, a potom je vojna  mehanizacija očistila zemljište  i odradila radove na cestama i  infrastrukturi. Budući da je  Općina Sibinj u ugovorima  preuzela obvezu dovođenja  zemljišta svrhi, radovi su morali biti odrađeni naknadno,  odnosno za privatni račun.
Sumnjiva transakcija
Prema prijavama koje su  USKOK-u dostavile osobe koje s Rimcem i ostalima imaju  neraščišćene poslove, tvrtka  “Rimc” u vlasništvu Ivana  Rimca, prodala je zemljište  tvrtki “Kreusa” u vlasništvu  Rimčeve supruge. Kad je  Općina Sibinj 21. veljače 2008.  godine prodavala “Rimcu” zemljište, kvadrat je koštao 5,10  eura, a u travnju iste godine  kad je “Rimc” prodao zemlju  “Kreusi”, cijena kvadrata popela se na 34,10 eura. “Kreusin” projekt na kupljenom zemljištu istog je mjeseca kreditno podržala i Hypo banka.  Dakle, postavlja se pitanje  čemu uopće takva transakcija  između tvrtki dvaju supružnika, na kojoj je “Rimc”, koji je  zemljište kupio od Općine Sibinj za 624 tisuće eura, zaradio  prodajom “Kreusi” oko 3,5 milijuna eura. K tome, Općini  Sibinj je Vlada poklonila zemljište od gotovo 267 tisuća  kvadrata, a Sibinj je te godine  prodao čak 300 tisuća četvornih  metara zemljišta, od čega  na zemlju prodanu “Rimcu”  otpada 122 tisuće kvadrata.
Je li Kruljac dobio kakvu  novčanu naknadu, u ovom trenutku nije poznato, no Sočkovićeva tvrtka V.A.M.-ING od  “Rimca” je iste godine pozajmila tri milijuna kuna.
– Privođenje visokog vojnog  dužnosnika kao što je general  Mladen Kruljac, koji trenutno  obnaša dužnost načelnika  kopnene vojske, zasigurno će  našteteti i međunarodnom  ugledu Republike Hrvatske,  ali i međunarodnom ugledu  hrvatskih oružanih snaga čiji  se pripadnici nalaze u mirovnim misijama u nekim svjetskim kriznim žarištima, kmentirala je slučaj  bivša ministrica  obrane, SDP-ovka Željka Antunović. 
Nasilnički ispadi
Još kad je 2005. godine izvanredno promaknut u čin general pukovnika, javnost je  propitivala podobnost Mladena Kruljca za napredovanje.  Ista se stvar ponovila i dvije  godine kasnije kad je Kruljac  imenovan zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske, što i ne  čudi, obzirom da mediji godinama bilježe Kruljčeve nasilničke ispade.
Kruljca se povezivalo i s ubijenom braćom Prgomet, čijim  se ubojicama i danas sudi. Radi se o događaju iz lipnja 2004.  godine, kad su Antun Blažević  i Darko Vukojević, nakon prepirke s Draganom i Željkom  Prgometom i Goranom Begićem ispred kafića Millenium  u Slavonskom Brodu, ispalili u  njih više hitaca iz pištolja i ubili  ih. Braća Prgomet navodno su  bili Kruljčevi poslovni partneri, a Vukojevića i Blaževića su  držali odgovornima za paljevinu njihovog noćnog kluba  “Monaco”. Cijeli je sukob rastumačen kao obračun skupina  povezanih s Mladenom Kruljcem i Antom Prkačinom, u  čijem je središtu bila borba za  prevlast nad lokalima u Slavonskom Brodu. Blažević i Vukojević su se, nakon ubojstva,  skrili kod Prkačina, a Željko  Prgomet bio je Kruljčev ratni  suborac i djelatna vojna osoba  u trenutku kad je ubijen. Ivan  Dešić, Kruljčev nekadašnji  pratitelj nečasno  otpušen iz  vojske 2004. godine, pred sudom je rekao da mu je žao što  ga nije bilo tad da se pobije s  Vukojevićem i Blaževićem.
Sam Dešić je 2008. godine  udario poslovođu zagrebačkog narodnjačkog lokala  “Nec” šakom u glavu, dok je  Kruljac bio u tom kafiću. Vlasnik Neca Irfan Zjakić u novinama je tvrdio da Kruljac,  kojeg poznaje godinama, nije  vidio Dešićev napad na poslovođu. Prije toga, pak, 2003.  godine, poduzetnik Tomislav  Opačak javno je optužio Kruljca da ga je prebio i gurao mu  pištolj u usta, tražeći od njega  da mu pokloni “jaccuzzi” kadu.
Izvanredno promaknut
Kruljčevi javno poznati ispadi datiraju još u 1997. godinu, kad je u društvu desetak  osoba demolirao kafić “Jazz” u  Slavonskom Brodu. Za razliku  od mještana Broda i okolice,  političari generala Mladena  Kruljca poznaju kao galantnu i  šarmantnu osobu koja darovima lako stječe simpatizere  na svim stranama političkog  spektra. U širenju društvenog  utjecaja Kruljcu je pomogao i  angažman u Hrvatskom boksačkom savezu.
Iako Kruljac negira povezanost s Mesićem, činjenica je  da ga je Mesić izvanredno promaknuo i da je za njegovog  mandata imenovam zapovjednikom Hrvatske kopnene  vojske. Koji su točno razlozi  njihovih dobrih odnosa, javno  nisu obznanili, ali poznato je  da je Kruljac, kao predsjednikov izaslanik na sinjskoj Alci, pacificirao Mesićeve političke protivnike u vrijeme kad  je Mesić bio jedna od najomraženijih osoba u Cetinskoj  krajini.


Čovjek koji je zapovijedao s najviše ljudi




Mladen Kruljac je general koji je  neposredno zapovijedao s najviše  osoba u vojnom sektoru. Naime,  pod Hrvatskom kopnenom vojskom (HKoV) je ukupno 11.450  djelatnih vojnih osoba, a svima  njima na čelu je bio baš Kruljac. Od  svih kopnenih jedinica pod Kruljcem nisu bile tek pristožerne jedinice, poput Počasne bojne i Bojne za specijalna djelovanja. One su  direktno odgovarale prvom operativnom čovjeku Oružanih snaga,  zapovjedniku Glavnog stožera  Dragi Lovriću. U vojnom ustroju  prema hrvatskim zakonima iznad  Lovrića su ministar obrane Davor  Božinović te Vrhovni zapovjednik,  predsjednik Ivo Josipović.  Upražnjeno mjesto zapovjednika  najbrojnijeg vojnog sektora do  daljnjega pokriva brigadni general  Zvonko Peternel, zamjenik zapovjednika HKoV-a. Iz MORH-a još  nema planova što će se napraviti  sa stalnim rješenjem na toj poziciji.  Naime, pomalo bi neozbiljno bilo  da na čelu najvećeg operativnog  djela vojske bude brigadni general,  što je najniži generalski čin. Pogotovo u vojsci koja ima problema  s prevelikim brojem generala.
(D. Ra.)


Kruljčev mentor Zoran Milanović


I dok se u kuloarima spekulira tko je sve ove godine stajao iza Mladena  Kruljca, prava je istina da je mentor uhićenog generala zapravo bio – Zoran  Milanović. I tu u vrijeme dok još nije bio predsjednik SDP-a nego je radio  u Ministarstvu vanjskih poslova. Naime, Kruljac je 2001. godine  diplomirao na Ratnoj školi, a mentor mu je bio Milanović, tada nacionalni  koordinator za NATO. Kruljčev diplomski rad za temu je imao upravo  Sjevernoatlantski savez kojem je Hrvatska pristupila 2009. godine.
(D. C.)


Mesić: Potpuno sam iznenađen


Bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao nam je da je vijest o uhićenju  generala Kruljca za njega potpuno iznenađenje.
–  Znam da je general Kruljac jedan od  istaknutih zapovjednika iz Domovinskog rata,  da se nakon rata doškolovao, stekao i određena  međunarodna iskustva, te da je u značajnoj  mjeri pridonio osposobljavanju naših oružanih  snaga za uključenje u Atlantski savez. Pamtim  da nije gotovo bilo ni jednog od mojih tjednih  sastanaka s načelnikom Glavnog stožera Lucićem – u njegovoj ulozi vojnog savjetnika  Predsjednika Republike – a da on ne bi izričito  pohvalno govorio o generalu Kruljcu. Mogu  samo dodati kako sam svojedobno sugerirao  da se prigodom vojnih vježbi na terenu – mislim  tu na inžinjeriju – ako se gradi neki objekt, poput puta, ceste ili mosta, da  se grade trajni objekti koji će biti na korist lokalnome stanovništvu. Dakle,  da vojska ne radi samo radi vježbe, nego da pri tome napravi i nešto od  trajne koristi široj zajednici. Koliko mi je poznato, ta je sugestija bila  prihvaćena i temeljem toga lokalne su zajednice ulazile u određene  aranžmane s Oružanim snagama. Detalje o tome, naravno, nisam znao,  niti sam ih kao Vrhovni zapovjednik trebao znati, izjavio je Mesić.
I. TOMIĆ


Josipović očekuje brz i pravedan postupak


Zakon je za svakog jednak. Ja osobno, a i Oružane snage podupiremo  sve akcije nadležnih tijela oko rasvjetljavanja ovakvih sumnji. Isto tako,  siguran sam da će postupak biti brz, utemljen na činjenicama i da će biti  pravedan. Rekao je to uoči početka Croatia Summita predsjednik Ivo  Josipović osvrnuvši se na uhićenja generala Mladena Kruljca.
– Kada je riječ o daljnjem funkcioniranju kopnene vojske, pa i vojske  u cjelini, razgovarao sam s načelnikom Glavnog stožera i potpuno je  sigurno da će Oružane snage i dalje normalno funkcionirati, da neće biti  nikakvih zastoja u izvršavanju obaveza, kazao je Josipović, a na pitanje  misli li da je Kruljac pokušao pobjeći s obzirom da je imao američku vizu,  kazao je kratko “Ne”.
– Nisam dobio zahtjev za Kruljčevo umirovljenje. Sada samo na  početku postupka, treba vidjeti kako se on dalje razvijati. Njegov zamjenik  preuzima tu dužnost, kazao je  Josipović i istaknuo da je iznenađen  uhićenjem generala Kruljca.
(L. B.)