To je bilo jelo koje se odavno spremalo, a onda kad je počeo rat, to više nitko nije spremao ili baš samo rijetki. Nama je došla u posjet australska veleposlanica Beverly Mercer i pitali smo se što ćemo joj sad ponuditi, i između ostalog smo rekli: idemo joj ispeći prisnac. I ona je bila oduševljena, kao i cijelo njihovo poslanstvo. U razgovoru s ljudima iz UNDP-a, došli smo na ideju da napravimo ovaj Prisnac festival, kaže Ivica Mitrović
Danas se u Zelengradu održava drugi Prisnac fest, manifestacija kojom se želi promovirati prisnac kao autohtono jelo bukovačkog kraja. Prisnac fest pokrenut je lani kao rezultat rada Zavičajnog kluba “Janko Mitrović”. Festival je natjecateljskog karaktera te će se i ove godine ocjenjivati kvaliteta proizvoda i birati, odnosno nagrađivati najuspješniji proizvođači.
– Prve godine Prisnac fest je osvojio drugu, to jest srebrnu povelju Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji tradicionalna gastronomija u konkurenciji projekata iz četrnaest županija, kazao nam je Ivica Mitrović, jedan od pokretača koji nam otkriva i kako je ova ideja započela i zaživjela u provedbu.
Mladi u akciji
– To je bilo jelo koje se odavno spremalo, a onda kad je počeo rat, to više nitko nije spremao ili baš samo rijetki. Nama je došla u posjet australska veleposlanica Beverly Mercer i pitali smo se što ćemo joj sad ponuditi i između ostalog smo rekli: idemo joj ispeći prisnac. I ona je bila oduševljena, kao i cijelo njihovo poslanstvo. U razgovoru s ljudima iz UNDP-a, došli smo na ideju da napravimo ovaj Prisnac festival, kaže Mitrović.
Prošle je godine sudjelovalo dvanaest izlagača, a troje najboljih je bilo nagrađeno.
– Dobili su medalje i diplome, a dali smo im i darove: peku, ožeg i slično, a i ove ćemo godine isto tako napraviti. Ljudi će donijeti prisnac, a najbolji koji budu nagrađeni će prezentirati kako se to radi i peći pod pekom i slično, kazao je Ivica Mitrović.
Ovaj festival dio je širih nastojanja za aktiviranje svih zainteresiranih za očuvanje tradicijske gastronomske baštine sela Bukovice promocijom pripreme tradicionalnih jela i upoznavanjem žitelja, i Zadarske županije i šire s kulturom življenja i bukovačkom gastronomskom baštinom. Posebno je vrijedno istaknuti da su ovu akciju pokrenuli uglavnom mladi ljudi Ivica Mitrović, Radivoj Mitrović, Marijan Mitrović i Ivan Mitrović. Njihova nastojanja nisu ograničena samo na ovaj Festival, nego ističu da je njihova namjera da se prisnac i druga tradicionalna jela uvrste u ponudu ugostiteljskih objekata u Zadarskoj županiji, što bi dodatno obogatilo njihovu gatronomsku ponudu i ujedno time poslalo poruku žiteljima Zadarskog zaleđa o prepoznatljivosti i pravilnom vrednovanju njihovih tradicionalnih jela.
– Samo na taj način ćemo uspjeti približiti naše izvorne tradicionalne proizvode i kulturu življenja i domaćim i stranim gostima. Uz kvalitetnu podršku lokalnih ugostitelja te medija mogli bismo postići da neki naši tradicionalni proizvodi postanu globalno poznati i prihvaćeni uz odgovarajuću zaštitu imena i proizvoda, ističu organizatori koji su svjesni da je sa smjenom generacija mnogim tradicionalnim proizvodima zaprijetilo izumiranje te su se zato i prihvatili ove zahtjevne zadaće. Vjeruju da bi se ovakvim događanjima moglo oživjeti Bukovicu te privući domaće i strane goste da prepoznaju vrijednosti ovoga kraja i njegova zdravog načina života i steknu naviku dolaska ljetovanja u ruralna područja uz more, a ne samo urbana i razvijena područja.
Promocija vare
Time bi oživjela svijest i kod domicilnog stanovništva da još više prepoznaju vrijednosti ruralnog turizma i da se sve veći broj OPG-a posveti i takvom načinu ostvarivanja prihoda, a i da pokrenu zaštitu tradicionalne bukovačke kuhinje, a posebno prisnaca koji bi tako postao brend, odnosno znamka s oznakom izvornosti, ali i drugih ne manje vrijednih jela iz Bukovice, a tome će se moći i danas svjedočiti.
– Ove godine ćemo promovirati i još jedno domaće jelo, a to je vara. To se sprema od jaroga graha, kukuruza i drugih grahorica. Također ćemo spremati jaretinu na lešo, što je naš glavni specijalitet, a također i divljač, otkrio nam je Ivica Mitrović koji dodaje da možda bude i još nekih domaćih gastronomskih iznenađenja.
Vođeni idejom da je Bukovica prava gastronomska riznica tradicionalnih jela koja se polako zaboravljaju, mladi ljudi iz Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” i ove godine nastavljaju svoj originalni projekt na oživljavanju prisnaca, vare, popare, cicvare, kaštradine, lučene pule i drugih specijaliteta. Uvjereni da je bukovačka kuhinja “butik u kojem tradicionalna jela odišu zdravim ekološkim očuvanim lokalnim sastojcima, profinjena osobitim načinom prigotovljavanja i prožeta domaćim guštom”. Tko se danas nađe u Zelengradu, imat će što i vidjeti i okusiti.
Bez nagrade zbog krumpira
O ozračju koje vlada na ovom originalnom Festivalu, ali i procesu njegova srastanja sa svakodnevnim životom Bukovice, najbolje svjedoči sljedeći primjer koji nam je otkrio Ivica Mitrović:
– Prošle godine je Bosa Mitrović osvojila prvo mjesto, ali takav je bio protokol donesen, da onaj tko pobijedi, mora doći i prezentirati svoj rad. Ona nije mogla doći prezentirati i sud je tako ocijenio da je ona ispala iz konkurencije i ušli su drugi. A ona je vadila kumpire i nije smila doći. Mi smo odlučili da joj damo ipak jednu simboličnu nagradu, koju nismo još uručili, ali predat ćemo joj.
Kako zaštiti tradicionalna bukovačka jela
Osim izrade, degustacije i ocjenjivanja prisnaca, na današnjem drugom Prisnac festu u Zelengradu će se održati i okrugli stol na temu “Kako zaštititi tradicionalna bukovačka jela”. Cilj okruglog stola je pokazati proizvođačima, udrugama i svim zainteresiranim posjetiteljima koji se sve proizvodi mogu zaštititi i na koji način te što je sve potrebno da bi proizvod dobio odgovarajuću oznaku. Na okruglom stolu će između ostalih sudjelovati i dr. sc. Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za sigurnost i kakvoću hrane i dipl. ing. Ana Marušić Lisac iz kontrole proizvoda u Bio-Tehniko.
najnovije
najčitanije
Zadar
KEMIJSKO TRETIRANJE KOROVA
Uskoro kemijsko tretiranje korova na kolosijecima u kolodvorima Zadar i Benkovac, evo detalja
Zadar
NIZ ŠALJIVIH KOMENTARA
NASUPROT FOŠE: Mnogi se sprdaju s cipelicama ‘zadarske Pepeljuge’: ‘Da znam tko je princ…’
Nogomet
Širi roster
UEFA će omogućiti izbornicima da na EURO u Njemačkoj povedu 26 umjesto 23 igrača
Županija
AKCIJA ČIŠĆENJA
Uspješno održana akcija čišćenja podmorja povodom Dana planeta Zemlje na Pagu
Hrvatska
ČUDAN NALOG
Djelatnici hitne dobili naputak da koriste velike boce s kisikom: “Pa to je opasno, može doći do eksplozije!”
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Zadar
'za zadar'
‘Samo je Kalelarga bila pošteđena’: Stara fotka busa ispod Kopnenih vrata izazvala čuđenje kod Zadrana
Zadar
KRUZER U ZADRU