Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Radnicima sigurnost, poslodavcima disciplina

08.07.2011. 22:00
Radnicima sigurnost, poslodavcima disciplina


Uvođenje neopravdane neisplate plaće kao kazneno djelo puno bi značilo i za radnike, državu i poslodavce, jer bi se radnici osjećali sigurniji, država bi dobivala poreze, a poslodavci bi se disciplinirali, zaključio je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH


Hrvatska vlada bi  do 15. srpnja u Sabor trebala  uputiti izmjene zakona prema  kojima bi neisplata plaća postala kazneno djelo te bi se  uveli radni sudovi. Sindikati i  radnici s odobravanjem su pozdravili ovu inicijativu, dok se  Hrvatska udruga poslodavaca  ne slaže s njom.
 – Sindikat već duže vrijeme  predlažu da se neisplata plaća  zbog neopravdanih razloga  tretira kao kazneno djelo. Naš  je prijedlog bio da već jedna  neopravdano neisplaćena  plaća postane kazneno djelo,  dok Vlada predlaže šest neisplaćenih plaća. Pod neopravdanom neisplatom plaća smatramo da novci u tvrtki postoje,  tvrtkin račun nije blokiran, a  vlasnik ne isplaćuje plaće. Tada  bi to bilo kazneno djelo, objasnio je Uranija. Dodao je da  se poslodavci ne slažu s ovim  prijedlogom i daju argumente  da bi ovo usporilo poduzetništvo. Ipak, sindikati smatraju  da bi ova mjera disciplinirala  poslodavce jer trenutačno  imamo opću nelikvidnost u  državi gdje nitko nikome na  vrijeme ne plaća dugove.
 – Mislim da bi se usvajanjem  ovog Vladinog prijedloga  mnogo postiglo jer bi se na  ovaj način prisililo poslodavce  koji dobro stoje, a ne isplaćuju  plaće, a to počnu činiti ili da  odu u stečaj, objasnio je Uranija. Dodao je da su oni do  sada tužili poslodavce prema  Kaznenom zakonu zbog povrede prava iz radnog odnosa.  Kazao je da su sudovi prihvaćali te kvalifikacije i velik  broj presuda dosuđivan je u  korist sindikata, tj. radnika.
 – Sudovi su do sada pokazivali fleksibilnost i da su na  strani radnika, ali do sada su se  mogle dosuditi samo novčane  kazne, dok bi izmjenama zakona kazne postale i zatvorske.  Tako bi poslodavac zbog neisplate plaće mogao dobiti od  dvije do četiri godine zatvora,  kazao je Uranija, dodavši da  pozdravljaju i drugi prijedlog o  osnivanju radnih sudova. Naime, Vlada je, kako je rekao,  predložila da radni sud bude u  Zagrebu, a on smatra da bi u  svim većim gradovima trebali  raditi radni sudovi koji bi se  bavili radničkim problemima.  Uranija misli da nije potrebno  osnivati posebne sudove, jer to  zahtijeva mnogo novaca, nego  da bi se na postojećim sudovima trebali oformiti specijalizirani odjeli koji bi se bavili  radničkim pitanjima. Kazao je  da ovakav model postoji u Njemačkoj i Austriji i dobro funkcionira.
 – Uvođenje neopravdane  neisplate plaće kao kazneno  djelo puno bi značilo i za radnike, državu i poslodavce jer  bi se radnici osjećali sigurniji,  država bi dobivala poreze, a  poslodavci bi se disciplinirali,  zaključio je Uranija.
Dinko Basioli, viši stručni  suradnik za industriju u Hrvatskoj gospodarskoj komori  Zadarske županije, kazao je da  Komora još nema službeni stav  prema ovom prijedlogu, ali da  smatraju da neisplata plaća nije prihvatljivo ponašanje.
 – Treba li neisplatu plaća  ugraditi u kazneni zakon ili ne,  to nije na nama da komentiramo, već na pravnicima, zaključio je Basioli. 
 


Neprihvatljivo ponašanje




Dinko Basioli, viši stručni suradnik za industriju u Hrvatskoj  gospodarskoj komori Zadarske županije, kazao je da Komora još nema  službeni stav prema ovom prijedlogu, ali da smatraju da neisplata plaća  nije prihvatljivo ponašanje.
 – Treba li neisplatu plaća ugraditi u kazneni zakon ili ne, to nije na  nama da komentiramo, već na pravnicima, zaključio je Basioli.