Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Cicibela još uvijek plovi

08.07.2012. 22:00
Cicibela još uvijek plovi


U Ugriniću na otoku Pašmanu jučer je održana regata Đir po konalu – Ugrinić 2012. Natjecala su se 23 broda, u organizaciji udruge Frkata iz Ugrinića u suradnji s Turističkom zajednicom općine Tkon. Regata se održava već šest godina, no prvi put u organizaciji Frkate.
S najstarijim brodom, leutom Cicibela, koji je star više od 80 godina, snage na moru odmjeravali su i kaići i gajete, bilo oštrog jedra ili treva. Osim natjecatelja iz Ugrinića na regati su bili i natjecatelji iz Biograda, Betine, Vodica, Murtera, Malog Pašmana, Tkona i Kraja. U okviru regate svoje je rukotvorine – sprte i makete brodova izložio Marijan Ugrinić Vrgadin.
Načelnik Općine Tkon Danijel Katičin je zahvalio okupljenima na dolasku, spomenuvši Branu Mađerića koji je pokrenuo regatu i zaslužan je za očuvanje tradicije brige o starim brodovima.
– Cilj regate je očuvati stare brodove i vratiti tradiciju načina ulova kunjaka – oštrim idrom i trevom na kunkanju.
Zadovoljstvo zbog odvijanja regate nije krila ni Nadia Varunek iz udruge Frkata. Ona je naglasila da je ovo spoj tradicije i turističke ponude kojom se želi sačuvati bogato kulturno naslijeđe sredine.