Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Drugo svećeničko zvanje u povijesti župe Rođenja svetog Ivana Krstitelja

08.07.2012. 22:00
Drugo svećeničko zvanje u povijesti župe Rođenja svetog Ivana Krstitelja


“Gospodin moj i Bog moj” je moto mlade mise koju je pred mnoštvom vjernika u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zadru na Relji predvodio mladomisnik fra Tomislav Vrsaljko. Propovijedao je fra Marko Medo iz Zagreba, a misno pjevanje predvodio je župni zbor pod vodstvom s. Agnete Đerek.
Ovo je drugo svećeničko zvanje u povijesti župe Rođenja svetog Ivana Krstitelja. Prvo je bilo prije 34 godine, kad se za svećenika franjevca zaredio fra Edi Ricov, koji je sada na službi u crkvi sv. Mihovila u Zadru. On je, uz župnika fra Branka Lovrića te brojne svećenike, također sudjelovao na euharistijskom slavlju. Ovaj veliki događaj uveličali su i mladomisnici fra Kristijan Kovačević i fra Marko Neretljak, koji su nedavno zaređeni za provinciju franjevaca trećoredaca sa sjedištem u Zagrebu. Mladomisnici su zajedno s fra Tomislavom na kraju svete mise podijelili mladomisnički blagoslov. Rodbina, prijatelji i brojni vjernici nakon euharistije čestitali su mladomisniku, a u crkvenom dvorištu nastavljeno je zajedničko druženje uz blagdanski stol, kolače i sokove. Fra Tomislav Vrsaljko rođen je u Zadru 1986. godine. Roditelji su mu Neven i Mira Vrsaljko, a sestra Marina. Za svećenika, franjevca trećoredca je zaređen 16. lipnja na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina u zagrebačkoj katedrali.
Fra Branko je na početku slavlja pozdravio mladomisnike, svećenike, oca provincijala, rodbinu i prijatelje mladomisnika, a na poseban način roditelje koji su dočekali da im sin dođe do oltara.
– Ova župa čeka ovaj dan već 34 godine. Prije 34 godine kao prvi mladomisnik iz ove župe bio je fra Edi Ricov, a danas kao drugi iz ove župe je naš fra Tomislav. Ako Bog da, sljedeća ovakva slavlja nećemo morati dugo čekati. Naime, još su trojica mladića na putu svećeništva, dvojica za dijecezanske svećenike Luka Berović i Branimir Pavelin te fra Ivan za franjevce kapucine, a kaže Roko da bi i on mogao. Dugo smo čekali dan mlade mise u ovoj župi. Zato je župa za ovu prigodu kao trajni spomen na ovo slavlje izradila za mladomisnika misnicu, kao i ove dvije misnice koju nose fra Kristijan i fra Marko. Kako ove godine slavimo 30 godina od posvete ove crkve i 60. godinu župe za ovu prigodu smo nabavili kalež s kojim će mladomisnik prvi put slaviti misu, rekao je fra Branko.
 Pozdravne riječi uime župljana je izrekao Marko Kovačević.
– Radujemo se ovoj proslavi i Bogu zahvaljujemo na daru našeg mladomisnika. Nema pravog kršćanskog života bez svećenika. Oni nam naviještaju Riječ Božju, riječi života vječnoga i dijele nam svete sakramente, otajstva našeg spasenja. Radujemo se i Bogu zahvaljujemo za našeg mladomisnika zbog toga što je on kao mladi čovjek na početku svog ljudskog življenja, Bogu rekao “da” na Božji poziv i tako svima nama postao uzorom da i mi u svom život uvijek spremno odgovaramo “da” i u drugim kršćanskim pozivima, naveo je Marko Kovačević. Čestitao je mladomisniku na odvažnosti u odazivu na Božji poziv, poželjevši Božji blagoslov na njegovom svećeničkom i redovničkom putu.
 Djevojčica Laura je izrecitirala pjesmu “Svećeniče, gdje si” koju je napisao fra Serafin Mičić. Potom je kao znak zahvalnosti mladomisniku predala buket cvijeća. 
– Dragi fra Tomislave, tvoje svećeničko ređenje i mlada misa su veliki Božji dar tvojoj obitelji, redovničkoj i župnoj zajednici i Crkvi, započeo je fra Marko Medo svoju propovijed potaknuvši na zahvalnost Bogu na daru svećenika koji su tijekom prošlih godina donosili Božju blizinu u ovoj župnoj zajednici.