Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Klub financijski može pratiti oba sastava u Prvoj A ligi

08.07.2012. 22:00
Klub financijski može pratiti oba sastava u Prvoj A ligi


Očekuje odlazak nekoliko igrača koji su završili srednju školu i koji žele upisati fakultete. Vrlo je važno da smo dogovorili ostanak Antonija Suraća i Marija Grubišića, dva stožerna igrača oko kojih ćemo graditi ostatak momčadi – naglašava Masnić


Marin Masnić s odbojkašima Zadra u prvoj sezoni u Prvoj A ligi izborio je ostanak u ligi. Godinu dana ranije Masnićevi igrači imali su vrlo lošu sezonu u Prvoj B ligi, no i sa šeste pozicije u tom rangu uspjeli su ući u društvo najboljih hrvatskih klubova.
– Srećom da je bilo tako jer s obzirom na to da je Prva B liga ukinuta, a Druga liga – jug je imala samo osam kola, u kojima mnoge utakmice nisu ni odigrane, možemo reći da smo ulaskom u Prvu A ligu spasili prvu momčad. Da se to nije dogodilo, ne znam tko bi od igrača ostao.
Preokret na polusezoni
Početak u najjačem domaćem klupskom rangu za Zadar je bio izrazito težak. Nakon deset kola momčad je bila na posljednjem mjestu i iz kola u kolo sve više zaostajala za konkurentima.
– Najveći problem nam je bilo neiskustvo. Međutim, nismo se predavali, trenirali smo koliko smo mogli i vjerovali da se s jednim pojačanjem na polusezoni dosta toga može okrenuti u našu korist. Najviše nam je pomogao uspjeh protiv Vukovara u gostima u 11. kolu kada smo pobijedili 3:2. Malo tko je očekivao da možemo iznenaditi Vukovar, a mi smo to uspjeli samo sa zadarskim igračima. Nakon te utakmice znali smo da možemo igrati mnogo bolje.
Za drugi dio sezone angažiran je Mario Grubišić na poziciji tehničara.
– Mario se pokazao velikim pojačanjem, i kao igrač i kao čovjek. Razigrao je cijelu momčad, svi su počeli pogađati ono što se u prvom dijelu sezone činilo nemogućim. Grubišić je sigurno među nekoliko najboljih tehničara u ligi. Pomogao nam je i dobar raspored koji smo imali na početku drugog dijela sezone. Tako smo zaredali s pobjedama i 5-6 kola prije kraja osigurali ostanak. S obzirom na to kako smo počeli sezonu, to je veliki rezultat. Iskusniji igrači su povukli kad je bilo najteže, redovno su trenirali, iako su amateri i na tome im treba zahvaliti.
Kako će prva momčad izgledati sljedeće sezone?
– Očekuje odlazak nekoliko igrača koji su završili srednju školu i koji žele upisati fakultete. Vrlo je važno da smo dogovorili ostanak Antonija Suraća i Marija Grubišića, dva stožerna igrača oko kojih ćemo graditi ostatak momčadi. Očekujem da ćemo ubaciti nekoliko mladih igrača, a moguć je angažman još ponekog igrača sa strane. Sigurno je da će biti teško, ali prošla sezona u Prvoj A ligi za sve nas je bila veliko iskustvo i to trebamo iskoristiti.
Mlađe kategorije
Od 2008. Zadar svake godine s kadetima i mlađim kadetima osvaja medalje. Iznimka nije bila ni ove sezone koju su kadeti završili na drugom mjestu u Hrvatskoj.
– Kadeti su ugodno iznenadili jer su sve postigli svojim radom i pravilnim odnosom prema treningu. Ponosni smo na rezultate koje ostvarujemo s mlađim selekcijama jer je to najbolji put da se i u budućnosti možemo održati s domaćim igračima u prvoj momčadi.
Od juniora se očekivalo više od petog mjesta.
– Očekivali smo medalju, ali smo izgubili sve tri utakmice u skupini. Osjetilo se to što su juniori manje trenirali u svibnju i lipnju, najviše zbog obveza i školi, državne mature i upisa na fakultete. Ni pristup nije bio najbolji tako da smo ostali bez polufinala koje je bilo minimalni cilj. Nekako smo se navikli na medalje u mlađim kategorijama tako da se igračima činilo da i nije toliko važno biti među prva tri. No, kad smo završili na petom mjestu prišli su mi neki igrači i rekli: ‘Treneru, sad nam je jasno da ni bronca ne bi bila loša.’ I stvarno ne bi bila loša.
U Drugoj ligi – jug druga momčad Zadra je uvjerljivo osvojila prvo mjesto.
– Nažalost, pokazalo se da je to bilo neozbiljno natjecanje u kojem smo otprilike svaka dva mjeseca igrali jednu utakmicu. Željeli smo mladim igračima, posebno onima koji nisu imali toliko prilike u prvom sastavu, omogućiti što više utakmica, ali u takvoj ligi to je bila nemoguća misija. Na kraju smo bili prvi, što je, unatoč spomenutim okolnostima, dobar rezultat.


Odlični uvjeti u ŠC Višnjik




Osim po prvom nastupu u Prvoj A ligi odbojkaška sezona pamtit će se i po znatno poboljšanim uvjetima za trening i odigravanje utakmica.
– Preseljenjem u dvoranu 4 ŠC Višnjik dobili smo vrhunske uvjete. Koliko je važno što smo izborili ostanak u ligi, ništa manje važno nije ni to što smo iz ljeti vruće, a zimi hladne dvorane Višnjik preselili u prostor u kojem se i igrači i publika mogu ugodno osjećati. Osim nas u toj dvorani i djevojke igraju utakmice Prve B lige, što je također veliki napredak. Šteta je što ne možemo igrati u dvorani 3 koja ima tribinu, ali nema otvore u parketu za odbojkašku mrežu.
Igračima još uvijek probleme u novoj dvorani stvara visina stropa.
– Strop ima minimalnu, ali potrebnu visinu na koju smo se navikli.


Surać vukao od početka


Antonio Surać, koji se u Zadar vratio prošlo ljeto, cijelu je sezonu vukao svoju momčad.
– U prvom dijelu sezone Suraću je bilo znatno teže jer je sva odgovornost bila na njemu. Protivnici su to brzo shvatili i njemu pridavali posebnu pažnju. Kad je došao Grubišić, Surać je igrao znatno bolje, a bilo mu je lakše utoliko i što su poene počeli osvajati svi igrači. Na početku sezone najavio sam da od Suraća očekujem da bude moja produžena ruka na terenu i on je to doista i bio.