Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Moja Hrvatska će imati pobjednički mentalitet

08.07.2012. 22:00
Moja Hrvatska će imati pobjednički mentalitet


Želim prekinuti priče o silnim potencijalima reprezentacije i konačno ostvariti rezultat. Moja Hrvatska mora imati izražen pobjednički mentalitet i igrati hrabro protiv bilo kojeg protivnika – kaže Igor Štimac


Budući da se odavno znalo da Igor Štimac poslije Europskoga prvenstva u Poljskoj i Ukrajini preuzima kormilo “kockastih”, hrvatsku javnost poslije službene inauguracije u prvom redu zanima kako je to razbojnik postao izbornik. Dakle?
– Nazvao sam Mamića i tražio sastanak, ali moja jedina želja je bila napraviti sve da oni koji su mene pratili u predsjedničkoj kampanji budu oslobođeni pritiska i pravnog silovanja, što im se događalo u proteklih godinu i pol dana, jer ja sam s tim ljudima nastojao živjeti i nakon te Izborne Skupštine, zajedno sam prolazio kroz njihove teškoće. Iz tog razloga sam inicirao razgovore s ljudima koji su bili predodređeni naslijediti Savez. Tražio sam homogenizaciju organizacije, rješavanje pitanja suspendiranih ljudi, ukidanje njihovih suspenzija, želio sam da konačno krenemo novim putem kao homogena cjelina i time napravimo temelj rezultata u budućnosti. Tek poslije se u Mamiću rodila ideja da budem izbornik, ali ključan je ipak bio razgovor s Davorom, koji je odlučio napraviti novi ustroj Saveza.
Vjerujete li da Šuker može pokrenuti hrvatski nogomet i istodobno imati autonomiju u radu?
– Šuker ima veliku priliku napraviti nešto novo u hrvatskom nogometu, ima moju punu podršku, ali treba zapeti.
Strpljenja
Ispada da je lakše biti izbornik nego predsjednik?
– Nijedan zadatak nije lagan, sve ovisi o tome koliko ste energije spremni uložiti u ostvarenje nekog cilja i postizanje rezultata koji će zadovoljiti hrvatske navijače. Vjerujem da će ovim promjenama na najvišim funkcijama HNS-a uvelike doći do pozitivnih promjena i pomaka na svim razinama kad je u pitanju hrvatski nogomet. Međutim, trebat će strpljenja i zato ovim putem molim medije da novim ljudima daju dovoljno vremena da se pokažu i dokažu. Nemojmo biti skeptični i prerano stvarati određene predrasude. Vrijeme će pokazati je li netko bio predodređen za nešto i je li opravdano zaslužio svoju ulogu.
Kako će navijači doživjeti vašu inauguraciju, u Splitu vas je dočekao transparent “izbornik = razbojnik”?
– Ja sam već na Europskom prvenstvu u Poljskoj doživio pozitivne reakcije navijača. Družio sam se s njima na ulicama i trgovima poljskih gradova i zaista sam bio oduševljen s porukama pozdrava i oduševljenja. Svi su bili jedinstveni u želji da vratim hrvatskoj reprezentaciji onu drskost koja je nužna da bi navijači eksplodirali na terenu kao što je to bio slučaj nekad kad je za reprezentaciju igrala naša vatrena generacija. To je moj sveti cilj. Meni će strahovito biti važno stanje nacionalnog duha, ali na pojave tih kvazi navijača nikad se nisam obazirao. Nastojim ih maksimalno ignorirati, jednostavno nisu vrijedni spomena.
Red na igračima
Što kanite mijenjati na planu igre?
– Kvalitetu imamo, dokazali smo je sto puta, ali neće tu biti nekih radikalnih promjena iz jednostavnog razloga što Hrvatska nema širinu kadra Njemačke ili Engleske, koje imaju stotinjak reprezentativnih kandidata. Imamo to što imamo, ali još uvijek Hrvatska raspolaže koncentracijom visoke kvalitete, dobro smo pokriveni na svim pozicijama. E, sad, na igračima je da se nastupima u svojim klubovima dokažu i zasluže poziv i da ga opravdaju kada budu pozvani. Gospodo igrači, na vama je red.
Ima valjda nešto i do izbornika?
– Ja sam spremno dočekao ovo ustoličenje, svjestan sam obaveze i časti koja mi je ukazana i znam kako se ponašati i što činiti. Koliko god zahtjevna bila ova moja nova funkcija, toliko je to iznimno drago breme s kojim ću se, u suradnji s mojim najbližim suradnicima, suočavati u predstojećem razdoblju. Uvjeren sam da Hrvatska može puno bolje u odnosu na sve ono što smo proživljavali u protekle četiri godine. Jer, poslije onoga nesretnoga ispadanja od Turske u Beču prije tri godine slušali smo hvalospjeve na račun reprezentacije koja je pokazala zrelost i priče da će ta momčad doživjeti vrhunac na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi i na ovom Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Na žalost, nismo to dočekali. Dakle, nije baš sve bilo bajno kako se prikazivalo. Ja u svakom slučaju želim prekinuti te priče o silnim potencijalima momčadi i konačno ostvariti rezultat. Da bih u tome uspio morat ću promijeniti gard momčadi. Moja Hrvatska mora imati izraženi pobjednički mentalitet i igrati hrabro protiv bilo kojega protivnika. Vjerujem u sebe i svoje sposobnosti, uvjeren sam da ću unaprijediti igru reprezentacije i ostvariti očekivane rezultate.
Srbija
To u prvom redu podrazumijeva plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu?
– Apsolutno. Ne bježim od odgovornosti. Svjestan sam da je plasman na Svjetsko prvenstvo imperativ, ali isto tako treba biti realan i reći da nas očekuje najjača kvalifikacijska skupina ikad. To, uostalom, dokazuje renking momčadi protiv kojih ćemo igrati. Međutim, Hrvatska još uvijek u toj skupini kotira najviše pa se tako trebamo i postaviti. Ne treba bježati od činjenice da je Hrvatska favorit skupine. Budući da je već odavno bilo poznato da ću preuzeti hrvatsku reprezentaciju, već izvjesno vrijeme snimam naše suparnike, uglavnom sam se usredotočio na Belgiju i Makedoniju s kojima igramo prve utakmice u skupini. Kompletni materijali su već pripremljeni, tek mi predstoje detaljne pripreme tih utakmica.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU