Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Romansa duga 27 godina

08.07.2012. 22:00
Romansa duga 27 godina


Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, sa suradnicama Anitom Gržan Martinović, voditeljicom Odsjeka za međunarodnu suradnju, i Ivanom Dadić, stručnom suradnicom za informiranje i odnose s građanstvom, u Velikoj vijećnici Grada Zadra primio je učenike iz francuskog grada Romansa u pratnji zadarskih domaćina i njihovih voditeljica Svjetlane Pere, Marije Petani i Branke Mihatov.
Romans i Zadar su gradovi prijatelji koji su povelju o prijateljstvu potpisali 1985. godine, od kada i traje projekt školske razmjene učenika. Tradicija duga 27 godina, kako navodi Joso Nekić, nastavlja se ovim posjetom, koji će dodatno učvrstiti most prijateljstva – neprocjenjivu vrijednost za prošle, sadašnje i buduće generacije.
– U razmjeni učenika sudjeluju četiri zadarske škole u kojima se uči francuski jezik, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Petar Preradović, OŠ Šime Budinić i Gimnazija Vladimira Nazora. Za goste iz Francuske pripremili smo bogati program u našem tri tisuće godina starom gradu, govori Nekić, predstavljajući Zadar kao grad bogate prošlosti, ali i novih, modernih instalacija poput Pozdrava suncu i Morskih orgulja koje će, kako vjeruje, zainteresirati mlade goste iz Romansa.
Učenici iz Francuske u Zadru ostaju do 16. srpnja.  Prema planu boravka, uz razgledavanje zadarskih kulturno-povijesnih znamenitosti, učenici će posjetiti Nin i slapove Krke. U Zadru Francuzi će imati prilike jedriti s članovima Jedriličarskog kluba Uskok te sudjelovati u dvojezičnom kvizu o Olimpijskim igrama, koji će se održati u Gradskoj knjižnici. Pred odlazak mlade Francuze očekuje oproštajna zabava u Domu hrvatske mladeži.