Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slabiji početak srpnja, ipak nedostaju Talijani

08.07.2012. 22:00
Slabiji početak srpnja, ipak nedostaju Talijani


Ne znam kakve su službene brojke, ali po mjestu i plažama je, koliko se vidi “na oko”, manje ljudi nego lani u ovo doba sezone. Posla ima, ali da je gužva, daleko od toga kako je znalo biti u ovo vrijeme… Prokomentirao je ovih dana jedan ugostitelj turističku sliku koja je za neke vrlo dobra, dok drugi priželjkuju bolji ulazak u samu špicu. Naime, nakon “booma” koji je vladao oko hrvatskog Dana državnosti, situacija se na prijelazu iz lipnja u srpanj i špicu sezone očito malo primirila pa je tako prošle subote u Hrvatsku ušlo oko 25.000 osoba manje nego lani. Iako se službene brojke tek čekaju, već se zna da je predsezona, odnosno prvih šest mjeseci, potukla dosadašnje rekorde fizičkog prometa.
Iako će neki reći da su brojke bolje nego lani i početkom srpnja, mjesta euforiji nema. Vremenske prilike su dobre što ide na ruku turizmu, no prošle je godine raspored blagdana bio takav da je praznik Tijelova padao u sam kraj lipnja. Ove godine to nije slučaj, Tijelovo je bilo ranije nakon čega se već sve pred kraj mjeseca opet malo primirilo.
– Vidi se da gosti iz Italije paze na troškove, čemu se nije za čuditi. Isto tako, primjetno je da oni koji su tradicionalno dolazi za ferragosto dolaze već sada, dok su cijene niže. U Italiji je država već lani davala poticaje za odmor njihovih građana u talijanskim destinacijama što se nastavilo i ove godine. Iako, obzirom da gledaju na troškove, vjerujem da će dio njih Grčku zamijeniti Hrvatskom, kaže nam jedan ugostitelj.
Vrijeme velikih brojeva je stiglo, iako u nekim područjima ne onom silinom i gužvama kojima su se svi nadaju. Obzirom da neke turističke destinacije u jednom danu same špice ostvare noćenja koliko u pet mjeseci predsezone, svake “rupe” tu se itekako osjete.