TJEDAN NA 18. ZADARSKOM KAZALIŠNOM LJETU

Slika korisnika admin
Prizor iz monodrame "Kontrabas"

Monolog jednog kontrabasista

Izvrsni Rene Medvešek dolazi još jednom u Zadar, ovoga puta u monodrami "Kontrabasist" Teatra Exit koju je sam preveo, postavio i izvodi. Predstava je na rasporedeu već večeras, s početkom u 21.30 sati u dvorištu Providurove palače, a u sklopu 18. zadarskog kazališnog ljeta.

Autor teksta "Kontrabas" je Patrick Süskind poznat po svojoj knjizi "Parfem" koja je doživjela i uspjelu ekranizaciju. Kontrabas je napisao 1981. godine, nakon čega je tekst preveden na 27 svjetskih jezika te postaje jedan od najigranijih njemačkih komada. Publika u predstavi prati monolog jednog kontrabasista koji slobodno vrijeme provodi u zvučno izoliranoj sobi boreći se sa svojim akutnim problemima i kroničnim "nedostatkom tekućine". Upušta se u opširmo izlaganje o svom instrumentu, a zajedno s čašicama viška on se otvara dok na kraju ne ispovijedi svoj život malog građanina nemoćnog da utječe na velike društvene mijene. Na 13. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli (Makedonija) predstava je dobila nagradu publike za najbolju predstavu Festivala dok je Rene Medvešek na 18. festivalu glumaca u Vinkovcima osvojio Nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolje glumačko ostvarenje Festivala za ulogu u ovoj predstavi.

Počast velikoj ženi i glazbenici

Krajem tjedna, u petak 13. srpnja, također s početkom u 21.30 sati u dvorištu Providurove palače na rasporedu je još jedna monodrama, "Clara Schumann", u kojoj će nastupiti izvrsna Ksenija Prohaska, uz pratnju Iryne Smirnova na glasoviru. Monodrama dolazi u produkciji Umjetničke organizacije Caravan i Solinskog kulturnog ljeta te predstavlja pravi dramski spektakl u kojem glazba i teatar odaju počast velikoj ženi i glazbenici, supruzi poznatog skladatelja Roberta Schumanna. Autorica ove predstave je Valeria Moretti, suvremena talijanska spisateljica i dramatičarka. Predstava prati nekoliko momenata u Clarinom životu od njenog djetinjstva pa do udaje za Roberta, rođenja osmero djece, podupiranju supruga zbog njegove mentalne krhkosti sve do njegove smrti. Clara je ujedno i čuvarica sjećanja na Roberta i njegovu glazbu, iznimna glazbenica te muza mladog Bramhsa. Cjelokupna priča popraćena je skladbama Clare, Schumanna i Bramhsa.

U ulozi Clare stiže jedna od najuspiješnih hrvatskih dramskih umjetnica i glazbenih interpreta Ksenija Prohaska, a glazbom će ju pratiti ukrajinska glazbenica Iryna Smirnova koja Prohasku prati i u predstavama "Marlene Dietrich", "Priča o Edith Piaf", "Večer francuske chansone", "Io che amo solo te - La canzone italiana".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno