Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Biogradu nemila bitka za turiste

08.07.2012. 22:00
U Biogradu nemila bitka za turiste


Ulični bukeri presreću goste, lupaju im na prozore automobila i nude uvijek nižu cijenu od onih u agencijama, na što mnogi i pristaju. Tako samozvani divlji menadžeri rade i nitko im ne može ući u trag, ne plaćaju nikome ništa, a još se hvale koliko zarađuju
Grad Biograd privlačna je turistička  destinacija koja iz godine u  godinu broji sve više posjetitelja i ostvaruje sve više  noćenja. Turistički djelatnici, hotelijeri i vlasnici agencija rade tijekom čitave godine, posjećuju turističke  sajmove diljem Europe i  promoviraju ga, dok se tijekom ljeta kada gosti u taj  grad i dođu za njih vodi  nemila bitka i to najčešće na  ulicama.
“Presretači” gostiju
Naime, riječ je o uličnom  bukingu, crnoj strani biogradskog turizma, koji je  toliko uzeo maha da su se  vlasnici agencija i hotelijeri  obratili biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu, jer,  kako kažu, više ne znaju što  da rade. Nasilno otimanje  gostiju ispred samih njihovih vrata kvari ugled jednog  turističkog grada koji nastoji brendirati svoje vrijednosti. Desetak vlasnika  biogradskih agencija i manjih obiteljskih hotela te  agencija koje se bave iznajmljivanjem kapaciteta u  privatnom smještaju  ogorčeni su ovakvim ponašanjem.
Popularno nazvani “presretači” doslovno presreću  goste, lupaju im na prozore  automobila i nude uvijek  nižu cijenu od onih u agencijama, na što mnogi i pristaju. Tako samozvani divlji  menadžeri rade i nitko im  ne može ući u trag, ne  plaćaju nikome ništa, a još  se hvale koliko zarađuju.  Jedan od vlasnika agencija  kazao je na skupu kod gradonačelnika da se jedan od  tih ilegalnih uličnih “biznismena” hvalio da je prošlog  ljeta zaradio 50.000 eura. I  drugi koji stoje na ulicama  ne nalaze goste samo za sebe, već mnogi od njih imaju  tako razgranatu djelatnost i  svoje ljude, pa čak imaju i  svoju Facebook stranicu.
– To što se događa na ulicama pravi je ciganluk. Svakodnevno se susrećemo s  njima i ne samo da ih ne  možeš udaljiti iz blizine  agencije, već kada im zaprijetiš da ćeš pozvati policiju, oni ti izvade mobitel i  kažu: ‘Evo ti telefon, nazovi.’  Takvi istupi prevršili su svaku mjeru pa nije čudo što  sumnjam u različite sprege u  tom mutnom poslovanju,  potužili su se vlasnici agencija biogradskom gradonačelniku.
Hitan dopis
– Sa sigurnošću možemo  reći da ih znamo dvadesetak, a prednjače Srce, Važ,  Šeširdžija, Australac, Bosanac, najprepoznatljiviji po  nadimcima, i drugi. Znamo  da je bez određene zakonske  regulative tom poslovanju  teško ući u trag, no nešto se  mora učiniti. Ovo više nije  samo naš problem jer ozbiljno narušava i ugled grada, ističu vlasnici agencija.
Gradonačelnik Knez kazao je da će podržati svaku  inicijativu kako bi se takvom nelegalnom poslu stalo  na kraj, jer je to u interesu  svih. Stoga se zauzeo zajedno s vlasnicima agencija  da se napravi hitan dopis  koji će se uputiti svim nadležnim institucijama, policiji, državnom inspektoratu, Ministarstvu turizma i  slično kako bi se boljim nadzorom, ali i sankcijama  spriječilo  neregistrirane divlje bukere, koji gotovo nesmetano rade na biogradskim  ulicama.