Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vod HV-a spreman za “osvajanje” Londona

08.07.2012. 22:00
Vod HV-a spreman za “osvajanje” Londona


Vojnikinje i vojnici borit će se za medalje u jedrenju, streljaštvu, tae-kwon-dou, veslanju i hrvanju. USA Today predviđa da će ih se sedam od njih ukupno 14 vratiti s odličjima


Čak 14 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske biti će u Londonu u vremenu od 27. srpnja do 12. kolovoza. Ipak se ne radi o nikakvoj izviđačkoj misiji, nego o 14 naših sudionika na Olimpijskim igrama su ujedno i pripadnici Oružanih snaga.
Do povezivanja vrhunskog sporta i Ministarstva obrane faktički je došlo 2010. godine, kada su Hrvatski olimpijski odbor i MORH potpisali sporazum o suradnji. A taj je sporazum omogućen dokumentima koji su prethodili iz 2003. i 2007. godine. Njima je omogućeno jednom broju vrhunskih sportaša da postanu djelatne vojne osobe i tako riješe svoju egzistenciju, a ovaj model u svijetu se koristi već desetljećima.
Vrhunski sportaši
Primjerice, brojni vrhunski sportaši iz nordijskih država su također vojnici. Jasno je da se pri tome potpomaže sportaše koji se bave disciplinama koje ne omogućuju normalan život i financiranje samo od profesionalnog bavljenja sportom. Tako su na na popisu sportaša koji idu u London iz “vojnog kontigenta” jedrenje, streljaštvo, tae-kwon-do, veslanje i hrvanje.
Prema svim najavama sportskih analitičara (koliko god predviđanja bila nezahvalan posao), djelatni vojnici iz Londona će se vratiti s nekim medaljama. Najcitiranija projekcija uvijek je ona od USA Today, iako bi mnogi tom časopisu mogli zamjeriti pretjeranu amerikanocentričnost kod predviđanja. No, kako bilo, USA Today je predvidio kako bi se u RH s medaljama trebalo vratiti sedam od 14 pripadnika OSRH. Doduše, to su ukupno tri medalje u “brojaču medalja”, jer se radi o četvercu na pariće, jedriličarskoj posadi Fantela/Marenić (prognoziraju im srebro!), te Tončiju Stipanoviću (također jedrenje). Da stvar bude simpatičnija po MORH, te projekcije kažu kako će tri medalje biti različitog sjaja, tako da bi svi metali trebali biti zastupljeni.
Treninzi u vojarni
Objektivno gledajući, svih 14 sportaša iz MORH-ovih redova koji idu u London su bar u širim krugovima za medalje. Tradicionalno jako jedrenje na ovim će Igrama biti vjerojatno najjače do sada, a veliki dio jedriličara je baš iz redova vojske. Čitava posada četverca je također u ovom programu, a oni su izgledni za medalju, i to za onu zlatnog sjaja. To su im čak i Amerikanci predvidjeli.
MORH se tako sprema prvi put na ljetne Olipmijske igre poslati svoje pripadnike u velikom broju. Time je zajednički program HOO-a i MORH pokazao da ima smisla, a zanimljivo je kako većina sportaša i zbilja odrađuje svoje dužnosti, odnosno nisu samo “pro forma” zaposleni kao vojnici. Ponajbolji primjer toga su hrvači, braća Žugaj, koji su u više navrata objašnjavali kako ujutro rade (inače, prošli su čak i časničku školu), a poslijepodne treniraju. Ono gdje im je vojska doista izašla u susret je mogućnost da i jedan trening obave ujutro u dvorani unutar vojarne.


VOJNICI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA




Šime Fantela – jedrenje
Igor Marenić – jedrenje
Ivan Kljaković Gašpić – jedrenje
Tina Mihelić – jedrenje
Tonči Stipanović – jedrenje
Snježana Pejčić – streljaštvo
Bojan Đurković – streljaštvo
Lucija Zaninović – taekwondo
Damir Martin – četverac na pariće
Martin Sinković – četverac na pariće
Valent Sinković – četverac na pariće
David Šain – četverac na pariće
Neven Žugaj – hrvanje
Nenad Žugaj – hrvanje