Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

O problematici vode i vodoopskrbe u Zadru

Autor: Andrea Vulić

08.07.2013. 22:00
O problematici vode i vodoopskrbe u Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



Jedan od velikih problema s kojim se susreću zadarski otoci tijekom ljetnih mjeseci je opskrba vodom. Veliki broj turista u sezoni dovodi i do veće potrošnje zbog čega na otocima dolazi do nestašice pitke vode, pojasnio je profesor Faričić


Jučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvoren 16. Erasmus međunarodni znanstveni seminar o problematici geografije vode pod nazivom Water Management in Coastal and Insular Karst Areas. Seminar je otvorio profesor Josip Faričić pozdravivši sve prisutne, a naročito sudionike koji su došli iz devet zemalja Europske unije.
Među sudionicima se nalazilo 10 profesora i 30 studenata za koje su organizirane posebne radionice vezane uz glavnu temu.
Radionice su koncipirane na način da se formiraju tri radne skupine koje će se upoznati sa problematikom vode i vodoopskrbe u Zadru i u Zadarskoj županiji. Prva radionica će se baviti konfliktom zaštite okoliša i poljoprivrede na području Vranskog jezera. Druga radionica će se baviti problemima vodoopskrbe na otocima. I treća radionica će se baviti indikatorima koji ukazuju na promjenu razine mora i klimatske promjene.