U Zadru će raditi slikari, iznad Posedarja kipari

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
S Majdana solidarnosti

Jedanaest izložbi, uz brojna druga događanja, organizirano je u deset mjeseci u sklopu projekta Bila Hrvatska. No, to definitivno nije kraj, planova je sve više, a o njima smo razgovarali s Marinom Lergom, glavnim čovjekom iza priče.

- Ono što nam predstoji je likovna kolonija Zvizdan 2014., koja će se održati u Zadru, a terenski dio u Posedarju i Vinjercu. Uz goste iz Ukrajine sudjelovat će i domaći autori. U gradu će raditi slikari, a iznad Posedarja će se izrađivati skulpture, kaže Lerga najavljujući i druga događanja kroz naredne mjesece.

 U kolovozu će tako sudjelovati na filmskom festivalu Kino Lev gdje će se predstaviti hrvatski autori. U listopadu će se otvoriti velika izložba artefakata s nalazišta Bili Hrvati, gdje su provođena arheološka istraživanja preko trideset godina.

- Sljedeće godine u Zadar ćemo dovesti Etnografsku zbirku iz Ukrajine. Ona ima puno zanimljivih etno elemenata vezanih uz nas, kazuje Lerga najavljujući potom još jedan Majdan u Zadru. Naime, kako kaže, Majdan nije bio jednokratan događaj.

- Sljedeće godine neće biti Majdan solidarnosti, već će to biti art festival, Majdan kulture. Važno je da će nas i Grad podržati. Htjeli bismo da to bude nešto što će se održavati jednom godišnje. Stvorili smo jednu platformu za suradnju. Djelujemo u 14 sekcija, imamo sjedište i bazu.

 Lerga najavljuje još jednu zanimljivost.

- Uskoro ćemo napraviti masterclass za peku. Doći će 300-tinjak ukrajinskih kuhara. Kod njih je turizam jak, ali i gastronomija, staro i novo. U Muzeju ideja postoji srednjovjekovni restoran. Sve je autentično, recepti, posuđe... U projektu nam se priključuje galičanski gastronomski klub koji okuplja sve restorane. Dakle, pomalo se uključuju i druge strane, ne samo umjetnici. Najveći posao je dignuti sve na jednu višu razinu, da raste svijest o tome, o povezanosti, etnogenezi. Ljepota ovog projekta je upravo to povezivanje, istaknuo je Marin Lerga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno