(Pre)živjeti kampanju

Slika korisnika admin

Bilo kuda - Milanović svuda. Došlo HDZ-u na živce. Voli premijer Tuđmana, a voli i nogomet. Moli čelnika UEFA-e Platinija da se u ime hrvatskog antifašizma ublaži kazna zbog fašističke svastike na Poljudu... Zna taj Milanović što radi i treba mu, planiraju u HDZ-u, što prije stati na kraj. Tako čim vladajući izjave kako gospodarstvo i zaposlenost rastu, dežurni kritičar Jandroković sazove presicu o "iluzionistima" koji lažiraju podatke o rastu i iseljavanju, ili se, pak, šef HDZ-a Karamarko, sastane s blokiranima želeći poslati poruku kako je sad, ali stvarno, na redu gospodarstvo...

Taj HDZ-ov zaokret prema gospodarstvu već je ironično komentirao ministar Bauk kazavši kako to nije prvi put da se najveća oporbena stranka okreće ekonomiji, a neće zasigurno biti ni zadnji. Teško će u HDZ-u prestati pričati ono što njihovi birači žele slušati što god pametni politički analitičari o tome zborili. HDZ-ova "ideološka" retorika ima svoju publiku, pa zakašnjeli zaokret prema gospodarskim temama koje nekako i ne stoje HDZ-u, mogao bi biti dvosjekli mač. Osim ako Karamarko nije izbrusio pametan plan kako izbalansirati i dozirati predizbornu tematiku. Slično vrijedi i za Milanovića koji danas želi biti prepoznat kao promicatelj nacionalnih vrijednosti uvjeravajući birače kako to nije predizborno. Zaista iluzorno!

Bez obzira što političari odmahuju rukom kako je do izbora još dosta i kako njihovi aktualni istupi nikako nisu dodvoravanje javnosti i prikupljanje političkih bodova, kampanja je očita. Zato se i ono što treba i ne treba povezuje s predizbornim potezima. A u Hrvatskoj zapravo kao da nikad i ne prestaje kampanja za neke izbore, lokalne, za EU parlament, predsjedničke, parlamentarne... Pa kada bi se pazilo da se nekim sudskim postupcima ne prišiju epiteti politički i predizborni, teško bi se za njih našlo pravo vrijeme. Slučaj braće Mamić koji je pao u predizborno naelektriziranu atmosferu mora ići sudskim tijekom bez političkog etiketiranja i osuđivanja unaprijed jer, kao što svi ponavljaju, svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno. Mamić koji u pritvoru pjeva: "Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine", samo to treba i dokazati.

No, dojam kako se stalno nešto pokreće, događa, raščišćava i što je najvažnije, u gospodarstvu raste, ide na ruku vladajućima. Na stranu sada to što je rast BDP-a od 0,5 mršav i što se možda moglo više i bolje i što je to dijelom i rezultat okolnosti u okruženju. Prognoza HNB-a kako će iduće godine rast biti 0,9, rast potrošnje, izvoza, građevinskog sektora, investicija, podaci su bačeni HDZ-u u lice baš kada se okrenuo gospodarstvu.

Kada se pridoda kako bi Hrvatska i zbog događanja u Grčkoj, mogla imati rekordnu turističku sezonu, ispada da se Vladi Zorana Milanovića i same od sebe dobro slažu predizborne karte. Mogu u HDZ-u reći i da su u Kukuriku koaliciji "sretniji nego pametniji," no puno će umijeća trebati da se na pravim ekonomskim temama sada bije predizborna bitka protiv Milanovićevih koji su se, kao utopljenik za slamku, uhvatili za tanki, ali ipak rast. Valjda poučeni iskustvom dosad izgubljenih izbora vladajući ne žele ništa prepustiti slučaju. Slaže se koalicija u koju će i laburisti. Antun Vujić piše socijaldemokratski program, a koalicija, čuje se, više neće kukurikati. Promijenit će ime. Kako bi Karamarko mogao odoljeti i ne reći da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada?!

U danima pred nama i Milanović i Karamarko kampanju će živjeti, a mi ćemo je morati preživjeti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno