Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pedesetak djece iz Vukovara stiglo u Zadar

09.07.2017. 09:39
Pedesetak djece  iz Vukovara stiglo  u Zadar


Njihov boravak organizirao je i omogućio Caritas Zadarske nadbiskupije sa svojim suradnicima i partnerima –  svim zadarskim socijalnim ustanovama.
Iako su zapravo cijelu noć putovali, umor se jučer prijepodne kad su stigli u Zadar,  nije vidio na njihovim licima jer sreći  i veselju nije bilo kraja, a putne torbe bile su spremne i par dana  ranije. Većina njih ipak, sa svojim obiteljima ode ljeti po nekoliko  dana negdje ne more, ali za većinu – ovo je bio prvi posjet zadarskom kraju.
Riječ je naime, o 50-tak djece koji su upravo završili peti i šesti  razred osnovne škole, dolaze iz tri vukovarske župe i tjedan dana će  posve besplatno i organizirano ljetovati u zadarskom Srednjoškolskom đačkom domu. Njihov boravak organizirao je i omogućio Caritas Zadarske nadbiskupije sa svojim suradnicima i partnerima –  svim zadarskim socijalnim ustanovama.


Ljetovanje zapravo omogućili Zadrani
– Ljetovanje malih Vukovaraca koje će trajati od danas, pa do 15.  srpnja, plod je akcije koju svake godine organiziramo u vrijeme  Došašća – "Kupi frite, razveseli dite". Ta se akcija, kao što znate, i  prošle godine organizirala na zadarskom Narodnom trgu kad su  naši sugrađani kupnjom fritula pomogli u prikupljanju novca i  omogućili ljetovanje našim malim prijateljima iz Vukovara. Djeca  će biti u pratnji pet svojih voditelja, a uz nas u organizaciji su još  bili i zadarski Dom za odrasle osobe sveti Frane, potom Dom u Zemuniku, Centar za rehabilitaciju u Svetom Filipu i Jakovu, zadarski  Volonterski centar, Humanitarna udruga Put, učenici i nastavnici  Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koji su pekli fritule zajedno sa svojim nastavnicima te Đački dom. Potporu su nam pružili i  Grad i Županija i nekoliko općina, ali najzaslužniji za sreću ove djece danas su svi građani ovoga grada koji su kupovali fritule – rekao  je jučer, čekujući djecu iz Vukovara ispred Srednjoškolskog đačkog  doma, don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije.


Većina djece prvi puta u Zadru
Kroz nekoliko prosinačkih fritulijada bilo je prikupljeno sveukupno 40-tak tisuća kuna, a kako su Zadar i Vukovar na razne načine  već godinama povezani neraskidivim nitima, nije bilo previše razmišljanja na koji način potrošiti novce.
– Odmah smo se sjetili Vukovara i pomislili kako bi bilo lijepo  razveseliti djecu. Ovo je prvi puta da ovako organizirano i na ovakav način dolaze u Zadar, ali iskreno se svi nadamo da nije posljednji i da će se ova priča nastaviti i u budućnosti i postati na neki  način nezaobilazna i tradicionalna – dodao je ravnatelj Jurišić.
Voditelj puta vlč. Dejan Čaplar rekao je kako je iznimno sretan i  zadovoljan što je imao priliku djecu dovesti u Zadar. On osobno,  kako je rekao, ljetuje u Zadru svake godine i prilično dobro poznaje  grad, a sad je i on nestrpljiv i uzbuđen što će i djeca imati prilike  vidjeti sve ono o čemu su slušali ili možda samo gledali na televiziji, jer mnogi su u Zadru po prvi puta.
A, djeca?
S njima je zapravo bilo vrlo teško uopće popričati jer "nisu imali  vremena". Jedva su čekali da se smjeste i krenu na kupanje jer  jučerašnji dan je bio predviđen samo za to – odmor od puta i kupanje. Ipak, Antonia Mikšić, uskoro sedmašica, rekla je da je u Zadru  prvi puta i da jedva čeka da vidi grad, ali najprije želi "zaroniti",  kao i Kristijan Adrić. On je kazao kako je jako sretan i uzbuđen što  je u Zadru također, prvi puta.
Za razliku od njih, Domagoj Drobac u Zadru je već jedanput bio  s obitelji nekoliko dana na ljetovanju i želi opet vidjeti Sv. Donat,  Morske orgulje i Podrav Suncu.




Od kupanja preko likovnih radionica do izleta
Djeci je pripremljen i bogat program boravka, pa će tako osim  samog kupanja i šetnje gradom sa službenim vodičem, koju im poklanja Turistička zajednica Grada, imati i likovne radionice u organizaciji humanitarne Udruge Put, potom cjelodnevni izlet trajektom u Preko i na Školjić.
Za kraj boravka djeca će posaditi i "stablo uspomene" u organizaciji zadarske tvtke Nasadi, pozdravit će ih i župan i gradonačelnik, a imat će priliku vidjeti i KUD Zadarski tanac te pojesti najbolji  sladoled u gradu. Cijelo vrijeme boravka malih Vukovaraca u Zadru  na usluzi će im biti i nekolicina volontera zadarskog Volonterskog  centra.
Osim ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije don Ivice Jurišića, jučer su djecu dočekali i poželjeli im dobrodošlicu i njegova  zamjenica Mirjana Tadić, voditelj zadarskog Volonterskog centra  Josip Vidov, ravnateljica Doma svetog Frane u Zadru Vesna Dujić i  ravnateljica zemuničkog Doma Nataša Petrušić, psihologinja u  Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zadarske nadbiskupije Ana  Uranija te Igris Smrkinić, voditeljica humanitarne Udruge Put iz  Zadra.