Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako se zadarska profesorica prekvalificirala u soboslikaricu

09.07.2018. 14:51
Kako se zadarska profesorica prekvalificirala u soboslikaricu


 Luca Jović, profesorica povijesti umjetnosti i geografije svestrana je Zadranka koja je ovih dana dobila i majstorsku diplomu soboslikar/ličilac. Jović je inače zaposlena na mjestu profesorice u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića zbog čega se i odlučila na polaganje majstorskog ispita.
– Prvo sam radila u Gimnaziji Franje Petrića gdje sam predavala likovnu umjetnost, a u Tehničkoj školi povijest arhitekture i umjetnosti. Nakon dvije i pol godine, u Strukovnoj se školi otvorilo nekoliko sati stručnih predmeta u smjeru soboslikara. Za te sate bio je potreban profesor likovne kulture ili akademski slikar, ali kako se nitko nije javio, sate sam preuzela ja kao profesor likovne umjetnosti. Međutim, bila sam nestručna zbog čega su svako malo raspisivali natječaj za te sate, na koji se nitko nije javio tri godine, pojasnila je mlada profesorica. Dodala je kako je u tom vremenu sate držala ona kao profesorica likovne umjetnosti te je tako stekla uvjete za polaganje majstorskog ispita kojem je, u razgovoru s ravnateljem Tihomirom Tomčićem koji joj je ovo i predložio, pristupila.
– Za majstorski rad morala sam urediti jedan zid škole kojeg sam pobrusila, ogletala te potom oslikala. Za temu sam odabrala Petra Zoranića i Planine, odnosno Vilu Hrvaticu. Za obradu zida mi je trebao cijeli vikend, a slika je nastajala postupno jer sam ju radila u pauzama između nastave, kad bih imala sat ili dva slobodno, rekla je Jović.
Kaže da svoja soboslikarska znanja koristi samo u školi gdje učenike uči o mineralnim, drvenim i metalnim podlogama, gletanju, krpanju zidova te bojanju i oslikavanju.
U svom radu s učenicima uspjela je spojiti struku i umjetnost tako da su učenici nedavno osvojili i prve nagrade na likovnim natječajima. Također, prije dvije godine sudjelovali su u Ritmu kulturizma gdje su obojali zid na kojem je bio grafit "Hvala ti za svaki ten djevojčice draga", a koji je nedavno srušen.