Pumpa kraj Supernove ima sve dozvole i suglasnosti, a sve Braline tužbe i žalbe odbačene

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
BURA U ČAŠI VODE
Iz dokumentacije je razvidno da je prva Potvrda glavnog projekta ( izdana od strane Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Zadra 16. studenog 2010. godine, nakon provedenog prikupljanja posebnih uvjeta i izdavanja suglasnosti javnopravnih tijela
Arif SITNICA
Investitor, Granit-Pumpe, sklopile su ugovor sa Supernovom

Slažu se čak i pravnici da danas nije problem podnijeti kaznenu prijavu (to može svatko protiv svakoga), nego je problem dobiti medijsku pažnju za tu kaznenu prijavu. Naime, opće je poznato da podnesena kaznena prijava, pogotovo ako dolazi od privatne fizičke osobe, ne znači apsolutno ništa ukoliko se u eventualnom sudskom postupku ne pokaže utemeljenom. Mediji zato u pravilu izbjegavaju promociju privatno motiviranih prijava jer ih se dnevno podnosi na stotine. K tome, one nerijetko više govore o podnositeljima nego o prijavljenima.

Slobodna Dalmacija je procijenila da kaznena prijava Roka Brale, bivšeg vlasnika pumpe na cesti za Crno, protiv onih koji grade pumpu bliže Supernovi, zavrjeđuje veliku medijsku pozornost. U tekstu naslovljenom „Kaznena prijava za gradnju benzinske crpke kod 'Supernove', već se u naslovu sugerira da tu nešto nije u redu. Doduše, u samom članku nadležni iznose činjenice o postupanju u skladu sa zakonom, ali eto, Roko Brala (inače čovjek koji u ovoj priči nije stranka u sporu) „zna“ da to nije tako, pa je, kako kaže, „iz moralnih razloga“ (sic!) odlučio sve prijaviti.

Vlasnik susjedne crpke

E, sad, ako zanemarimo očiglednu motivaciju jednog poduzetnika koji pored svoje (sada bivše) pumpe ne želi vidjeti drugu pumpu, ako zanemarimo činjenicu da vlasnica „Granit Pumpe“ Natalija Zrilić nije supruga Zdenka Zrilića, (uostalom kakve to uopće ima veze s meritumom priče!?) i ako zanemarimo činjenicu da se prijavitelj i medij pozivaju na „vrhunski autoritet“ neke studije koju je izradio fakultet s najviše suspektnih diploma u povijesti Hrvatske – ostaje nam, eto, da provjerimo priču i s druge strane.

Jelka Milošević, koja je do 1. lipnja bila direktorica „Granit Pumpe“, na naš je upit promptno odgovorila ponudivši svu dokumentaciju na uvid i spremnost da pojasni sve što nas zanima. A zanima nas samo jedno: ne tko gradi, nego gradi li se po zakonu!

Iz dokumentacije je razvidno da je prva Potvrda glavnog projekta (Klasa: 361-03/10-01/157) izdana od strane Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Zadra  16. studenog 2010. godine, nakon provedenog  prikupljanja posebnih uvjeta i izdavanja suglasnosti javnopravnih tijela (Vodovod, Odvodnja , HEP, HT , Hrvatske ceste...) kroz postupak ishođenja lokacijske dozvole. To je sve prethodilo izdavanju Potvrde glavnog projekta.

Jedna od ishođenih suglasnosti je bila i suglasnost Hrvatskih cesta, na temelju koje je, prema tada važećem pravilniku, sklopljen s Hrvatskim cestama Ugovor o korištenju cestovnog zemljišta 27. travnja 2010. Taj ugovor je bio  jedan od uvjeta za izdavanje Potvrde glavnog projekta. Ovaj ugovor se temeljio na prometnom rješenju položenom na geodetsku podlogu, iz kojeg su razvidni ulazni i izlazni trak, njihova pozicija, kao  i njihova površina.

 Izmjena projekta

Ovaj projekt je rađen prema tipiziranom zahtjevu potencijalnog zakupnika benzinske pumpe. No, kako do sklapanja ugovora o zakupu u konačnici nije došlo, projekt je morao biti izmijenjen, sada prema zahtjevu novog zakupnika, pa pitamo za pojašnjenje.

 Jelka Milošević nam kaže:

- Izvršena je  izmjena projekta, u sklopu kojeg i izmjena prometnog rješenja. Kako smo formalno, otvaranjem, odnosno prijavom gradilišta prvu Potvrdu glavnog projekta konzumirali, izmjena akata za građenje je krenula od izmjene lokacijske dozvole izdane po prvom projektu, u kojem postupku smo ponovno tražili i dobili suglasnosti  od svih javno pravnih tijela, pa i od Hrvatskih cesta. Ovaj zahtjev za izmjenu lokacijske dozvole je podnesen 30. srpnja 2014., a Upravni odjel je Rješenje o izmjeni i dopuni lokacijske dozvole donio 26. siječnja 2015., da bi ono postalo izvršno dana 19.06. 2015., a pravomoćno tek dana 21.09. 2017., sve zahvaljujući sporovima koje je pokretao gospodin Brala. Potvrda izmjene i dopune potvrđenog glavnog projekta izdana je tek  21.10.2016.

U svim sudskim postupcima gospodin Brala je odbijen, jer nije stranka u postupku, budući da njegova građevna parcela s našom nema dodirnih točaka. Postavljao se kao da je susjed, u kojem slučaju bi bio pozvan po zakonu da sudjeluje u postupku izdavanja dozvola i da se očituje o projektu. Kako on to nije, nije bio ni pozvan, ali se zato sam pozvao i nanio nam svojim postupcima ekonomske štete, jer je projekt bio u mirovanju sve do završetka sudskih procesa, kaže bivša direktorica Milošević verificirajući svaki podatak i tvrdnju rješenjima nadležnih tijela.

Protiv investicija

Izgradnja jedne benzinske crpke u blizini velikog trgovačkog centra bila bi u svakoj normalnoj zemlji banalna investicijska i građevinska priča koja, dakako, ovisi isključivo o zakonu i nadležnim institucijama. Ne o tome što misli i osjeća Roko Brala.

Poenta ove priče zapravo i nije u jednoj pumpi. Ona je tek ilustracija jednog antipoduzetničkog i antiinvesticijskog ozračja koje je u našoj sredini dobilo zastrašujuće razmjere. Pokazalo se to na krunskim primjerima stranih investicija, pokazuje se to svakodnevno i na ovakvim domaćim manjim investicijskim zahvatima. To što smo svi mi kao društvo tu gdje jesmo, što drugi oko nas napreduju, a mi stojimo na mjestu – nije nimalo slučajno. Zemlja u kojoj se svaka investicija može usporiti ili zaustaviti po cijeni jedne poštanske marke, trebala bio se bojati za svoju budućnost. A potrebno je upravo samo toliko: komad papira, par rečenica kaznene prijave i – na poštu. A ako k tome pridobiješ i poneki medij – puna šaka brade!

Kronologija sve govori

1. Brala nekretnine d.o.o. izjavile su žalbu na lokacijsku dozvolu za izgradnju pumpe investitora Granit Pumpa d.o.o.

2. Žalba odbačena rješenjem Grada Zadra, Upravnog odjela od 26. veljače 2015.

3. Brala nekretnine ulažu novu žalbu koja im je odbijena rješenjem nadležnog ministarstva od 11. lipnja 2015.

4. Protiv rješenja Ministarstva Brala nekretnine podnose tužbu i privremenu mjeru Upravnom sudu u Splitu 15. srpnja 2017.

5. Upravni sud u Splitu rješenjem od 2. lipnja 2016. pozivaju Granit Pumpu kao zainteresiranu osobu da sudjeluje u upravnom sporu

6. Granit Pumpa daje odgovor na tužbu Brala nekretnine u kojem osporava navode Brala nekretnine

7. Upravni sud u Splitu 30. 12. 2016. donosi presudu i rješenje kojim odbija tužbu i tužbeni zahtjev te prijedlog za izdavanjem privremene mjere Brala nekretnine kao neosnovan

8. Dana 27. siječnja 2017. Brala nekretnine izjavljuju žalbu na presudu i rješenje Upravnog suda u Splitu, na koju se Granit Pumpa očituje i smatra je neosnovanom

9. Visoki upravni sud RH 21. rujna 2017. donosi presudu i rješenje kojim odbija žalbu tužitelja Brala nekretnine kao neosnovanu

 

Prilaz sa servisne ceste Supernove

Sa servisne ceste Supernove rampom, koja je u planu izgradnje, vozila će imati pristup pumpi, kružno proći pumpu i vratiti se drugom rampom na parking Supernove. Ovakvom povezanošću namjera je bila podići sadržajno ponudu oba poslovna objekta. Odnosi između Supernove i Granit-Pumpe regulirani su sklopljenim ugovorom o pravu služnosti koji će vrijediti dokle god bude postojala ekonomska opravdanost i potreba za takvim odnosom, kaže gospođa Milošević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno