Vatrogasci pripremljeni, piromane gleda "Big Brother"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PROTUPOŽARNA SEZONA
Autor: 
Na području Zadarske županije sada je 13 lokacija "pokriveno" video nadzorom, prokrčen je protupožarni put od Žmirića do Kožina što je bila vrlo kritična dionica, svi su prošli potrebne obuke, sezonci su dobili novu zaštitnu opremu...
Arhiva ZL
Ilustracija

 Pripreme za ovu protupožarnu sezonu počele su ranije nego inače jer je i Vladin program aktivnosti "izašao" ranije, što je jako dobro. Zaposlili smo predviđen broj od oko 150 sezonskih vatrogasaca koji su s nama tri mjeseca od 15. lipnja do 15. rujna, obavljeno je osposobljavanje zapovjednog kadra za navođenje zrakoplova, kolege - profesionalni vatrogasci oni koji to također, već nisu - prošli su obuku za desantiranje na nepristupačnim terenima, a članovi naših dobrovoljnih vatrogasnih društava osposobljeni su za prijevoz helikopterima. Obnovljena je, a za sve sezonce i nabavljena nova zaštitna oprema - rekao je Boris Jović županijski vatrogasni zapovjednik.

Pomoć s kontinenta

Na području Zadarske županije djeluju četiri javne vatrogasne postrojbe s oko 160 profesionalaca. Ta brojka se tijekom ljeta povećava sa sezonskim vatrogascima, a u županiji postoje i 43 dobrovoljna vatrogasna društva s oko 400-tinjak vatrogasaca.

Kao i proteklih godina, kolege iz unutrašnjosti dolaze na obalu, pa su tako i ove godine vatrogasci iz Krapinsko-zagorske županije "dislocirani" u mjesto Kukljica na otoku Ugljanu i u mjestu Božava na Dugom otoku gdje će kao profesionalci pomagati otočnim, lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima u slučaju potrebe.

- Ono što je također novina i vrlo je bitno - to je činjenica da smo za ovu sezonu u suradnji s Hrvatskim šumama, postavili video nadzor na još 11 lokacija po županiji, pa sad sveukupno nadziremo 13 lokacija. Sve je spojeno s našim središtem, tako da možemo preko ekrana pratiti što se događa na terenu, a i imamo mogućnost zumiranja, pa ako dođe do namjernog izazivanja požara, moći ćemo zajedničkim snagama s policijom, puno lakše i brže doći do počinitelja - naglasio je Boris Jović.

Što se tiče protupožarnih puteva i tu je ove godine puno bolja situacija jer su prokrčeni putevi od Žmirića do Kožina što je bila vrlo kritična dionica te i jedan dio protupožarenih puteva oko Svetog Petra i Tustice, ali kako je rekao županijski vatrogasni zapovjednik na tome se radi jer je naravno, plan i cilj da cijela Županija ima dobru mrežu - "prosika".

Vegetacija nabujala

- Prije početka sezone, odradili smo kao i svake godine i vježbu "Sigurnost 2018" kojom se uvježbavalo koordinirano djelovanje županijskih i državnih vatrogasnih snaga te oružanih snaga sa zrakoplovima i helikopterima. Nastojimo uvijek i što više i preventivno djelovati kroz edukaciju najmlađih i informiranje stanovništva o opasnostima od požara. Imamo i dobru suradnju sa svim nadležnim i žurnim službama, osobito s Hitnom medicinskom pomoći i policijom - dodaje županijski vatrogasni zapovjednik Boris Jović te odgovarajući na novinarsko pitanje o prognozi ovogodišnje protupožarne sezone - kaže kako je to doista teško reći, ali s obzirom na to da je bilo dosta padalina te da je vegetacija vrlo bujna i gusta, u slučaju duljeg sušnog perioda, moglo bi biti - problema.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno