Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vatrogasci pripremljeni, piromane gleda “Big Brother”

09.07.2018. 19:47
Vatrogasci pripremljeni, piromane gleda “Big Brother”


 Pripreme za ovu protupožarnu sezonu počele su ranije nego inače jer je i Vladin program aktivnosti "izašao" ranije, što je jako dobro. Zaposlili smo predviđen broj od oko 150 sezonskih vatrogasaca koji su s nama tri mjeseca od 15. lipnja do 15. rujna, obavljeno je osposobljavanje zapovjednog kadra za navođenje zrakoplova, kolege – profesionalni vatrogasci oni koji to također, već nisu – prošli su obuku za desantiranje na nepristupačnim terenima, a članovi naših dobrovoljnih vatrogasnih društava osposobljeni su za prijevoz helikopterima. Obnovljena je, a za sve sezonce i nabavljena nova zaštitna oprema – rekao je Boris Jović županijski vatrogasni zapovjednik.


Pomoć s kontinenta
Na području Zadarske županije djeluju četiri javne vatrogasne postrojbe s oko 160 profesionalaca. Ta brojka se tijekom ljeta povećava sa sezonskim vatrogascima, a u županiji postoje i 43 dobrovoljna vatrogasna društva s oko 400-tinjak vatrogasaca.
Kao i proteklih godina, kolege iz unutrašnjosti dolaze na obalu, pa su tako i ove godine vatrogasci iz Krapinsko-zagorske županije "dislocirani" u mjesto Kukljica na otoku Ugljanu i u mjestu Božava na Dugom otoku gdje će kao profesionalci pomagati otočnim, lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima u slučaju potrebe.
– Ono što je također novina i vrlo je bitno – to je činjenica da smo za ovu sezonu u suradnji s Hrvatskim šumama, postavili video nadzor na još 11 lokacija po županiji, pa sad sveukupno nadziremo 13 lokacija. Sve je spojeno s našim središtem, tako da možemo preko ekrana pratiti što se događa na terenu, a i imamo mogućnost zumiranja, pa ako dođe do namjernog izazivanja požara, moći ćemo zajedničkim snagama s policijom, puno lakše i brže doći do počinitelja – naglasio je Boris Jović.
Što se tiče protupožarnih puteva i tu je ove godine puno bolja situacija jer su prokrčeni putevi od Žmirića do Kožina što je bila vrlo kritična dionica te i jedan dio protupožarenih puteva oko Svetog Petra i Tustice, ali kako je rekao županijski vatrogasni zapovjednik na tome se radi jer je naravno, plan i cilj da cijela Županija ima dobru mrežu – "prosika".


Vegetacija nabujala
– Prije početka sezone, odradili smo kao i svake godine i vježbu "Sigurnost 2018" kojom se uvježbavalo koordinirano djelovanje županijskih i državnih vatrogasnih snaga te oružanih snaga sa zrakoplovima i helikopterima. Nastojimo uvijek i što više i preventivno djelovati kroz edukaciju najmlađih i informiranje stanovništva o opasnostima od požara. Imamo i dobru suradnju sa svim nadležnim i žurnim službama, osobito s Hitnom medicinskom pomoći i policijom – dodaje županijski vatrogasni zapovjednik Boris Jović te odgovarajući na novinarsko pitanje o prognozi ovogodišnje protupožarne sezone – kaže kako je to doista teško reći, ali s obzirom na to da je bilo dosta padalina te da je vegetacija vrlo bujna i gusta, u slučaju duljeg sušnog perioda, moglo bi biti – problema.