Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

KOME ZVONO ZVONI Kada bismo ukinuli jutarnju zvonjavu crkve sv. Marije, kao da bismo ukinuli cvrčke

09.07.2019. 11:34
KOME ZVONO ZVONI Kada bismo ukinuli jutarnju zvonjavu crkve sv. Marije, kao da bismo ukinuli cvrčke


Zadnja u nizu kolumni našeg dragog kolege i zasigurno jednog od najpoznatijih Saljana – Ante Mihića, pod nazivom – Mrtvački zvon za Dalmaciju, izazvala je najblaže rečeno – nevjericu među čitateljima, ali i samim Saljanima jer, kako je napisao Ante, informacija je to koja mu je »zarila nož u srce«. Naime, radi se o inicijativi za pokretanjem peticije kako bi zašutjela zvona s crkve svete Marije u Salima na Dugom otoku.


A da ukinemo turiste?
– Ta jutarnja zvonjava, koja traje tri – četiri minute, zove se Zdravo Marijo, Angelus. Organizatori peticije govore kako zvonjava, koja traje tek tri, četiri minute smeta njihovim turistima budeći ih iz njihovih nemirnih snova. A da ukinemo turiste? Jedan moj prijatelj, kojemu se kuća u koju prima turiste nalazi nekoliko metara od zvonika crkve svete Marije, svoje nove turiste upozna što ih čeka u šest sati ujutro. Možda će vas ujutro u šest probuditi zvona, nemojte se uznemiriti. Ta zvona, kaže im moj prijatelj, zvone stoljećima i već su ušla u snove nas Saljki i Saljana. Turisti s oduševljenjem prihvaćaju informaciju moga prijatelja spremni prepustiti se jutarnjoj zvonjavi bez nervoze, straha i uznemirenosti. Prihvaćajući zvonjavu polako postaju Saljani i ponovno se vraćaju na odmor kod moga prijatelja. Kad izgovoriš sebe, svoj način življenja u koji je uključena i zvonjava, ti postaješ blizak ljudima i oni te prihvaćaju, ako nisu psihopati, otvorena srca uspostavljajući kvalitetan odnos. Zvonjava je elementarni jutarnji i večernji zvuk Mediterana, Dalmacije, naših otoka. Zvoni se u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Libanonu, Turskoj, mujezini pozivaju na molitvu u Maroku, Egiptu, piše u svojoj kolumni Ante Mihić, pitajući se tako treba li ukinuti cvrčke jer nekima smetaju, treba li ukinuti kalafate jer nekima smeta zvuk udaranja čekića o novu gajetu…?


Ante presreo presedansku inicijativu
No, srećom, kako je komentirao predsjednik Mjesnog odbora u Salima Roko Bonja, ako je i postojala inicijativa za pokretanjem ove »presedanske« peticije, onda ju je upravo Ante svojom kolumnom spriječio jer su se u saljskoj Facebook grupi odmah javili ljudi koji su svi redom bili zgroženi i šokirani.
– Čuo sam te priče, ali za sada mislim da je to sve ipak, na razini priča, ćakula i grintanja. Znate, kakvi smo mi ljudi? Uvijek nekome nešto smeta. Dakle, čuo sam ta govorkanja, ali mi kao Mjesni odbor ništa službeno nismo dobili, a ništa službeno nije upućeno ni našem komunalnom poduzeću. Osim toga, ako bi se tko trebao buniti, onda bi prvi to trebao biti ja jer je moja kuća prva do crkve i imam goste, ali nitko mi se nikada još nije požalio. Mislim da je Ante upravo svojom kolumnom to spriječio i kao ideju, jer se odmah na »fejsu« vidjelo koliko je bilo negativnih komentara, rekao je predsjednik MO Sali Roko Bonja dodajući kako od toga neće biti ništa i tako i treba – biti, ništa!
Načelnik općine Sali Zoran Morović, pak, otkrio je kako za cijelu tu priču uopće nije niti čuo, dok nije pročitao Antinu kolumnu, odmah naglašavajući kako mu se nitko nije službeno obratio vezanu uz peticiju, a nije dakle čuo ni ćakule.
– Zvona naše ckrve su naša tradicija, dio nas i našeg identiteta. Zvonjava traje tek nekoliko minuta i ne znam kome bi to smetalo. Ne znam kome bi uopće pala napamet ideja o »ukidanju« ckvenih zvona odnosno stoljetne tradicije zvonjave s naše crkve, zaključio je cijelu ovu priču, načelnik saljske općine Zoran Morović.
 
 




Sud zabranio noćnu zvonjavu s crkvenog sata


Burne reakcije u hrvatskoj javnost je početkom svibnja izazvala medijska objava nepravomoćne presude Općinskog suda u Karlovcu koji je naložio župi, vlasniku zvona na tornju crkve sv. Antuna Padovanskog u središtu Lasinje, da isključi zvučno označavanje vremena, odnosno otkucaje sata koji se nalazi na građevini svake noći u periodu od 22 do 6 sati. U presudi je navedeno kako ovo zvono svojom bukom narušava zdravlje mještana.
Župu su, nakon što se s njenim čelnicima nije uspio dogovoriti, tužili Ante Šitum i njegov sin Mario. Sud je odlučio angažirati jedno poduzeće koje je provelo tehničko mjerenje buke, a onda i sudskog vještaka za elektrotehniku i zaštitu od buke, čiji je posao bio utvrditi štetnost jačine zvuka.
"Može se utvrditi da razina impulsa koji nastaje udarom zvona iznosi 60 do 65 decibela, ovisno o ukupnom broju udaraca, što dovodi do zaključka da prilikom udara zvona dolazi do značajnog povišenja rezidualne buke, za 20 do 30 decibela, a samim time do remećenja mogućnosti mirnog i zdravog boravka i odmora na predmetnoj lokaciji", zaključio je sudski vještak te dodao da se radom crkvenih zvona onemogućuje miran boravak tužitelja, odnosno da se može smatrati štetnim za prosječnog čovjeka.
Ni hrvatska sudska praksa još se nije susrela s ovakvim slučajem, pa se karlovački sud rukovodio sličnim predmetima, odnosno presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Oluić protiv Republike Hrvatske", u kojoj je sud utvrdio povredu obveze države da jamči zaštitu prava na privatni život i dom od prekomjerne imisije buke, "iako se odluka ne odnosi na buku čiji izvor je sat s crkvenog zvonika".