Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Krajnji je cilj spriječiti pranje novca financiranje terorizma

09.07.2019. 11:16
Krajnji je cilj spriječiti pranje novca financiranje terorizma


U povodu objave Pravilnika o Registru stvarnih vlasnika, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Zadar jučer je održana edukacija o primjeni spomenutog Pravilnika. Događanje je organizirala Hrvatska gospodarska komora i Ured za sprječavanje pranja novca, a edukaciju su preko video veze držali edukatori iz nadležnih državnih institucija.
– Ova je prezentacija organizirana prije svega zbog 220 000 subjekata koji su obavezni upisati se u Registar stvarnih vlasnika. Nije nikakva novina, i do sada smo imali registre no od sada će svi podaci biti u centralnom registru, a krajnji je cilj spriječiti pranje novca i financiranje terorizma, naglasili su u uvodu edukatori.
U nastavku edukacije, koja je okupila dvadesetak ljudi, bilo je riječi o konkretnim pojedinostima poput definicije što je zapravo stvarni vlasnik, tko je izuzet iz Registra i do kada će i kako biti proveden upis.
– U Registar se upisuju trgovačka društva, zaklade, fundacije te ustanove kojima Republika Hrvatska nije jedini osnivač. Stvarni vlasnik je, pak, fizička osoba koja je konačni vlasnik ili kontrolira određenu stranku za razliku od dosadašnje prakse kada su to mogli biti zastupnici, naglasili su, između ostalog edukatori iz Zagreba.
Upis je, kako se moglo čuti, počeo 3. lipnja a predviđen je kraj 31. prosinca ove godine kada će prikupljeni podaci, najveći dio, biti i dostupni javnosti.