Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PO PRVI PUTA Zadar domaćin međunarodnog festivala »Djeca za boji svijet«

09.07.2019. 11:54
PO PRVI PUTA Zadar domaćin međunarodnog festivala »Djeca za boji svijet«


Od 17. do 20. srpnja Zadar će biti domaćin jednog uistinu velikog i iznimno zanimljivog događaja. U našem gradu bit će kroz ta tri dana priređeno prvi put međunarodno natjecanje – Festival dječjeg stvaralaštva pod nazivom «Djeca – za bolji svijet!»
Prožimanje kultura
Festival će ostvariti značajnu suradnju sa Sveučilištem u Zadru, Turističkom zajednicom grada Zadra, Koncertnim uredom Zadar, Narodnim muzejom, Glazbenom školom »Blagoje Bersa«, Kazalištem lutaka te s određenim tvrtkama i istaknutim pojedincima iz područja kulture.
Organizatori ovog međunarodnog festivala inspirirani su idejom dječjeg svijeta, odnosno značenjem koje ulaganje u djecu ima za budućnost pravednijeg, boljeg društva. Tko čini našu budućnost? Djeca, naravno! Ona su bogatstvo svake zemlje, a nadarena su djeca – njezin intelektualni i stvaralački potencijal. Festival «Djeca – za bolji svijet!» okupit će djecu i njihove roditelje iz različitih kutaka našeg planeta, poslužiti uzajamnom prožimanju različitih nacionalnih kultura, pridonijeti razvoju i učvršćivanju međunarodnih veza na području kulture i podržati mlade talente.
Organizatori su uvjereni da će natjecanje postati pravi praznik za sudionike i gledatelje te da ovom događaju nema ravna po raznolikosti žanrova zastupljenih u njemu! Djeca će moći pokazati svoje najneobičnije sposobnosti jer su objavljene čak šest nominacija.
«Bez stvaralaštva čovjek ne može ni sanjati da spozna svoje snage, sposobnosti i sklonosti» – govorio je veliki pedagog 20. stoljeća Vasilij Aleksandrovič Suhomlinskij. Ovaj Festival otvara mogućnosti za osobno sazrijevanje, pomaže mladima da shvate sami sebe, da pronađu svoje mjesto u društvu i svijetu i da prihvate svoju jedinstvenost.
Izgradnja budućnosti
Festival je izvrsna prilika za djecu od 8 do 18 godina iz različitih zemalja da komuniciraju u kreativnoj atmosferi natjecanja i praznika. Onaj tko razumije i vrednuje svoju kulturu i povijesni razvoj i koji je otvoren za razumijevanje prespektiva, vrijednosti i tradicija drugih ljudi i društava, samo on može graditi sigurnu i mirnu budućnost. Međunarodna škola «Integracija 21. st.» teži učvršćivanju prijateljstva i poslovnih veza u području obrazovanja i kulture. Mi razvijamo kod naših učenika urođenu znatiželju i motiviramo ih da proučavaju probleme, ideje i pojmove koji imaju lokalno i globalno značenje. Naši učenici slobodno razmjenjuju svoje misli i informacije na različitim jezicima i koriste suvremena pomagala za komunikaciju, oni rado i efikasno rade u timu. Stoga smo vrlo uspješno organizirali, zajedno s Odjelom za rusistiku Sveučilišta u Zadru, Konferenciju za probleme suvremene kulture na kojoj su nastupali: poznati diljem Europe – pisac Miro Gavran i slikar Igor Rončević. Djeca škole «Integracija 21. st.» više su puta sudjelovala na izložbama radova u organizaciji Gradske knjižnice Zadar i Muzeja antičkog stakla gdje su sa sudionicima bili pisac Tomislav Marjan Bilosnić, slikari Igor Rončević i Igor Gluić. I ovaj će Festival nastaviti dobru tradiciju suradnje naših dviju država jer prijateljstvo i stvaranje veza među različitim kulturama šire vidike i granice mogućega – kažu organizatori.
Svečano otvaranje natjecanja – Festivala bit će 17. srpnja 2019. u 21 sat u u Atriju palače Cedulin. Festival će otvoriti gradonačelnik dr. Branko Dukić i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj A. S. Azimov.
Dobrodošli! Ulaz je slobodan, poručili su organizatori.(zl)
 


Natjecanje u šest nominacija
KOREOGRAFIJA – klasičan i narodni ples, sportska i suvremena koreografija, od street dancea do plesa moderna i neoklasičnog plesa;
KAZALIŠTE – dramska i glazbena predstava, mjuzikl i mono-predstava, teatar mode i modna revija;
UMJETNIČKA RIJEČ – recitiranje proze, poezije, pripovijedanje;
PJEVANJE – akademski i folklorni vokal (solisti, ansambli i zborovi), estradni- i jazz-vokal, rock i rap;
SVIRANJE – solo na klaviru, duet, ansambl na klaviru (4 ruke), narodna i orkestarska glazbala (solisti i ansambli), gitara, udaraljke, orkestri;
SLIKARSTVO I PRIMIJENJENA UMJETNOST – crtež, proizvodi narodnih obrta, gobleni, batik (oslikavanje tekstila), oslikavanje namještaja.
 


Prijave na Festival do 9. srpnja
Još uvijek postoji šansa prijaviti se na Festival, a za to treba prije 9. srpnja poslati prijavu na adresu: [email protected]
Festivalsko će se natjecanje odvijati 18. i 19. srpnja u Kazalištu lutaka i Kneževoj palači. Detaljne se informacije mogu naći na portalu: http://www.festival-croatia.com
Nastupe i radove sudionika ocjenjivat će eminentni kulturnjaci, akademici, profesori i docenti visokih glazbenih učilišta Rusije i Europe.
U svakoj nominaciji i u svakoj dobnoj skupini birat će se laureati 1., 2. i 3. stupnja, također će se dodjeljivati diplome 1., 2. i 3. stupnja. Apsolutni festivalski pobjednik dobit će Grand-Prix nagradu i premiju u iznosu od 500 eura.
 
 




Tko je u žiriju?
Sastav žirija čine: skladatelj Grigorij Gladkov (predsjednik), glumica Natalija Vorobjova-Hržić, glumica Mladena Gavran, umjetnik Pjotr Guljko, docentica na Moskovskoj muzičkoj akademiji Jekaterina Mesner, solistica Marija Nefedova, kulturne djelatnice Jekaterina Širman i Tamara Kazakova te ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa Branka Višić Karavida.