PO PRVI PUTA Zadar domaćin međunarodnog festivala »Djeca za boji svijet«

Slika korisnika mkvanja
Od 17. do 20. srpnja stižu mali gosti iz svih kutaka planeta
Festival će ostvariti značajnu suradnju sa Sveučilištem u Zadru, Turističkom zajednicom grada Zadra, Koncertnim uredom Zadar, Narodnim muzejom, Glazbenom školom »Blagoje Bersa«, Kazalištem lutaka te s određenim tvrtkama i istaknutim pojedincima iz područja kulture
Zadarski list/Arhiva
Koreografije će se ocijenjivati u nekoliko kategorija

Od 17. do 20. srpnja Zadar će biti domaćin jednog uistinu velikog i iznimno zanimljivog događaja. U našem gradu bit će kroz ta tri dana priređeno prvi put međunarodno natjecanje - Festival dječjeg stvaralaštva pod nazivom «Djeca – za bolji svijet!»

Prožimanje kultura

Festival će ostvariti značajnu suradnju sa Sveučilištem u Zadru, Turističkom zajednicom grada Zadra, Koncertnim uredom Zadar, Narodnim muzejom, Glazbenom školom »Blagoje Bersa«, Kazalištem lutaka te s određenim tvrtkama i istaknutim pojedincima iz područja kulture.
Organizatori ovog međunarodnog festivala inspirirani su idejom dječjeg svijeta, odnosno značenjem koje ulaganje u djecu ima za budućnost pravednijeg, boljeg društva. Tko čini našu budućnost? Djeca, naravno! Ona su bogatstvo svake zemlje, a nadarena su djeca – njezin intelektualni i stvaralački potencijal. Festival «Djeca – za bolji svijet!» okupit će djecu i njihove roditelje iz različitih kutaka našeg planeta, poslužiti uzajamnom prožimanju različitih nacionalnih kultura, pridonijeti razvoju i učvršćivanju međunarodnih veza na području kulture i podržati mlade talente.
Organizatori su uvjereni da će natjecanje postati pravi praznik za sudionike i gledatelje te da ovom događaju nema ravna po raznolikosti žanrova zastupljenih u njemu! Djeca će moći pokazati svoje najneobičnije sposobnosti jer su objavljene čak šest nominacija.
«Bez stvaralaštva čovjek ne može ni sanjati da spozna svoje snage, sposobnosti i sklonosti» – govorio je veliki pedagog 20. stoljeća Vasilij Aleksandrovič Suhomlinskij. Ovaj Festival otvara mogućnosti za osobno sazrijevanje, pomaže mladima da shvate sami sebe, da pronađu svoje mjesto u društvu i svijetu i da prihvate svoju jedinstvenost.

Izgradnja budućnosti

Festival je izvrsna prilika za djecu od 8 do 18 godina iz različitih zemalja da komuniciraju u kreativnoj atmosferi natjecanja i praznika. Onaj tko razumije i vrednuje svoju kulturu i povijesni razvoj i koji je otvoren za razumijevanje prespektiva, vrijednosti i tradicija drugih ljudi i društava, samo on može graditi sigurnu i mirnu budućnost. Međunarodna škola «Integracija 21. st.» teži učvršćivanju prijateljstva i poslovnih veza u području obrazovanja i kulture. Mi razvijamo kod naših učenika urođenu znatiželju i motiviramo ih da proučavaju probleme, ideje i pojmove koji imaju lokalno i globalno značenje. Naši učenici slobodno razmjenjuju svoje misli i informacije na različitim jezicima i koriste suvremena pomagala za komunikaciju, oni rado i efikasno rade u timu. Stoga smo vrlo uspješno organizirali, zajedno s Odjelom za rusistiku Sveučilišta u Zadru, Konferenciju za probleme suvremene kulture na kojoj su nastupali: poznati diljem Europe - pisac Miro Gavran i slikar Igor Rončević. Djeca škole «Integracija 21. st.» više su puta sudjelovala na izložbama radova u organizaciji Gradske knjižnice Zadar i Muzeja antičkog stakla gdje su sa sudionicima bili pisac Tomislav Marjan Bilosnić, slikari Igor Rončević i Igor Gluić. I ovaj će Festival nastaviti dobru tradiciju suradnje naših dviju država jer prijateljstvo i stvaranje veza među različitim kulturama šire vidike i granice mogućega – kažu organizatori.
Svečano otvaranje natjecanja - Festivala bit će 17. srpnja 2019. u 21 sat u u Atriju palače Cedulin. Festival će otvoriti gradonačelnik dr. Branko Dukić i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj A. S. Azimov.
Dobrodošli! Ulaz je slobodan, poručili su organizatori.(zl)

 

Natjecanje u šest nominacija

KOREOGRAFIJA - klasičan i narodni ples, sportska i suvremena koreografija, od street dancea do plesa moderna i neoklasičnog plesa;
KAZALIŠTE - dramska i glazbena predstava, mjuzikl i mono-predstava, teatar mode i modna revija;
UMJETNIČKA RIJEČ - recitiranje proze, poezije, pripovijedanje;
PJEVANJE - akademski i folklorni vokal (solisti, ansambli i zborovi), estradni- i jazz-vokal, rock i rap;
SVIRANJE - solo na klaviru, duet, ansambl na klaviru (4 ruke), narodna i orkestarska glazbala (solisti i ansambli), gitara, udaraljke, orkestri;
SLIKARSTVO I PRIMIJENJENA UMJETNOST - crtež, proizvodi narodnih obrta, gobleni, batik (oslikavanje tekstila), oslikavanje namještaja.

 

Prijave na Festival do 9. srpnja

Još uvijek postoji šansa prijaviti se na Festival, a za to treba prije 9. srpnja poslati prijavu na adresu: festival@integration21.ru
Festivalsko će se natjecanje odvijati 18. i 19. srpnja u Kazalištu lutaka i Kneževoj palači. Detaljne se informacije mogu naći na portalu: http://www.festival-croatia.com
Nastupe i radove sudionika ocjenjivat će eminentni kulturnjaci, akademici, profesori i docenti visokih glazbenih učilišta Rusije i Europe.
U svakoj nominaciji i u svakoj dobnoj skupini birat će se laureati 1., 2. i 3. stupnja, također će se dodjeljivati diplome 1., 2. i 3. stupnja. Apsolutni festivalski pobjednik dobit će Grand-Prix nagradu i premiju u iznosu od 500 eura.

 

 

Tko je u žiriju?

Sastav žirija čine: skladatelj Grigorij Gladkov (predsjednik), glumica Natalija Vorobjova-Hržić, glumica Mladena Gavran, umjetnik Pjotr Guljko, docentica na Moskovskoj muzičkoj akademiji Jekaterina Mesner, solistica Marija Nefedova, kulturne djelatnice Jekaterina Širman i Tamara Kazakova te ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa Branka Višić Karavida.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno