Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Veliki koncert klape Intrade i Tomislava Bralića zadnje večeri “Noći punog miseca”

09.07.2019. 14:38
Veliki koncert klape Intrade i Tomislava Bralića zadnje večeri “Noći punog miseca”


Tradicionalna zadarska ljetna manifestacija "Noć punog miseca" ove godine postaje punoljetna. Iako se ne bi reklo, već punih 18 godina za redom u noći punog mjeseca gase se svjetla na rivi i otvara se jedna druga dimenzija, starog Zadra iz doba kada je gospodski grad živio u simbiozi sa svojim otocima i zaleđem. Iako, prvobitno zamišljena kao jednodnevna manifestacija, s vremenom, zbog zainteresiranosti sugrađana i turista te prilagodbe turističkoj sezoni produžila se na tri dana.
Mnogi su istaknuli kako je time izgubila na svojoj izvornosti te se razvodnila, prvenstveno jer su se sami sugrađani zasitili ustaljenog koncepta, ali i zbog činjenice jer se termin održavanja preklapao s održavanjem druge slične manifestacije, "Tunuare", Kaljskih ribarskih noći, koja je također od davne 1968. godine vezana uz noć punog mjeseca. Ove godine organizatori "Noći punog miseca" odlučili su izaći ususret organizatorima "Tunuare" te su svoju manifestaciju pomaknuli tjedan ranije kako bi sugrađanima i turistima pružili priliku da pohode kako zadarsku rivu tako i Kali.
– Zbog općih interesa dogovorili smo se termine naših dviju manifestacija podijeliti u dva vikenda kako ne bismo "krali" jedni drugima goste, a i da svi skupa ostvarimo potpuniji doživljaj. Tehnički i fizički lakše je bilo pomaknuti datum "Noći" nego "Tunuare", jer ona ovisi o brodovima i ribolovu, a nama pun mjesec predstavlja više imidž manifestacije. Možda smo ovim uzajamnim dogovorom prvi u županiji izrazili volju spriječiti preklapanje važnih ljetnih manifestacija. Naravno, benefit ovog dogovora je činjenica da će se nakon devet godina ponovno kaljske plivarice naći na mulu zadnje večeri "Noći punog miseca" te sa svojom pojavom i ugostiteljskom ponudom upotpuniti našu manifestaciju, istaknuo je Neven Stojaković iz Društva Propela.
Na ovogodišnjoj manifestaciji koja će se održavati tri dana, od četvrtka 11. srpnja pa do finalne večeri u subotu 13. srpnja, sudjelovati će 72 izlagača iz naše regije i šire, samostalnih proizvođača, uzgajivača te izrađivači rukotvorina. Organizatori, Društvo Propela u suradnji s Gradom Zadrom te TZ grada Zadra i TZ Zadarske županije, ističu kako će se i ove godine tradicionalno pridržavati zadanih uzusa sa samih početaka ove manifestacije. Dakle, na rivi u navedena tri dana u ugostiteljskoj ponudi neće biti mljevenog mesa niti sličnih proizvoda, već će se sva hrana bazirati na plodovima mora te autohtonom dalmatinskom voću, povrću i slasticama.
Meni ugostitelja tako će sačinjavati lignje na žaru, frigani gavuni, girice u kruhu, steak od tune, školjke, pršut i sir, salata od hobotnice i sl.
Kulturno-umjetnički program će se odvijati kroz sva tri dana, pa će se tako u četvrtak uz otvaranje sajma domaćih proizvoda i rukotvorina održati i Večer folklora uz KUD Tanac i njihove goste iz Australije dok je petak rezerviran za Večer tune, a posjetitelje će zabavljati Trio Fešta.
Nakon punih 14 godina na "Noći punog miseca", u finalnoj subotnjoj večeri, ponovno će nastupiti klapa Intrade i Tomislav Bralić, što bi prema riječima organizatora konačno trebalo vratiti Zadrane na rivu.
– Sponzor velikog koncerta klape Intrade i Tomislava Bralića je tvornica Maraska i nadam se da će on biti prekretnica koja će vratiti Zadrane na našu manifestaciju jer njih ovih posljednjih godina najviše nedostaje. Mislim da smo na pravom putu da osvježimo cijelu ovu priču te da će uz sudjelovanje naših prijatelja Kaljana ovo biti jedna od boljih manifestacija u njezinih 18 godina, zaključio je Stojaković.
Uz Intrade i Tomislava Bralića, posljednje večeri manifestacije na pozornicu će se popeti i klape donat i Diadora te trio Fešta.
Organizatori savjetuju sve Zadrane i naše goste da posljednje večeri, u subotu, izbjegnu dolazak automobilima na Poluotok.