Andrej Plenković poručio sa sjednice Vlade: Bilo bi dobro da izbore ostavimo iza nas. Sabor će raditi i tijekom ljeta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
SJEDNICA VLADE
Autor: 
To podrazumijeva da će Sabor raditi i u ovom vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi, ali postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora...
REUTERS
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković poručio je danas kako bi zbog okolnosti u zemlji bilo dobro da što prije parlamentarne izbore ostavimo iza sebe i prionemo na posao, zbog čega će Hrvatski sabor raditi i za vrijeme ljetne pauze.

“Smatram da je zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro da što prije izbore ostavimo iza nas, da prionemo radu u interesu hrvatskih građana”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

To podrazumijeva da će Sabor raditi i u ovom vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi, ali postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora pa će to zbog konstituiranja i niza zakona koji se trebaju donijeti tako i biti sada, najavio je Plenković.

 

Plenković zahvalio građanima

U kratkom osvrtu na parlamentarne izbore premijer se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i dali povjerenje strankama i zastupnicima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove u Hrvatskom saboru.

Čekaju se ponovljeni izbori u Raši, a nakon toga će biti objavljeni službeni rezultati te će pristupiti što skorijem sazivanju budućega saziva Hrvatskoga sabora, a potom i povjerenju budućoj Vladi.

Od ostalih tema, spomenuo je susrete s predsjednicima najvećih sportskih saveza nakon mjera koje su donijeli za sport. U petak će u Ministarstvu znanosti i obrazovanja biti događaji vezani za znanstveni pristup Covidu-19.

 

Susret s Bozanićem

Plenković je spomenuo i sastanak s kardinalom Josipom Bozaniće na kojem su razgovarali o aktualnim pitanjima, osobito aktivnostima koje se tiču sanacije Grada Zagreba od potresa.

Također, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zajedno s HZZ-om nastavilo je s potporama za sektore kojima je potrebno dodatno izaći u susret, poput prometa, ugostiteljstva, turizma, hotelijerstvo te organizacije raznih događaja.

 

30 milijuna kuna za angažirane u suzbijanju COVID-a 19

Vlada je na sjednici u četvrtak preraspodjelom proračunskih sredstava osigurala 30 milijuna kuna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a u kontekstu suzbijanja epidemije COVID-19.

Naime, na prijedlog Ministarstva financija, Vlada je usvojila odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu u iznosu od 30 milijuna kuna, i to tehničkom preraspodjelom unutar financijskog plana Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstva za robne zalihe.

Tom preraspodjelom se osiguravaju sredstva potrebna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, poput osiguranja prehrane, prijevoza, dezinfekcije prostora i slično, a sve vezano za suzbijanje epidemije COVID-19, izvijestio je na sjednici potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

 

Civilna zaštita i mobilizacija

Kako se navodi u obrazloženju odluke, preraspodjela se provodi na temelju Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2020. godinu, prema kojemu se sredstva za saniranje posljedica epidemije koronavirusa mogu odlukom Vlade, ako za to postoji mogućnost i sukladno potrebi, tijekom proračunske godine osiguravati preraspodjelom bez ograničenja, odnosno u iznosu većem od propisanoga zakonom kojim se uređuje proračun.

Civilna zaštita je mobilizirala 113 pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite s ciljem uspostave karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a procijenjeno je da će za podmirenje troškova tih subjekata biti potrebno oko 30 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno