Kad konobari i kuhari vode otužne razgovore

Slika korisnika mkvanja
TV SVEKRVA
Marin GOSPIĆ
Ilustracija

ČOVJEK KOJI JE PROGUTAO METLU

»Zašto ovaj TV-kritičar nikada ne piše o izborima?« – gromko mi je prigovorila moja draga prijateljica prije neki dan. »Zato što je ovaj TV-kritičar malo psihički poremećena osoba i svako dodatno živciranje bi je mogao stajati gubitka ovo malo duševnog zdravlja« – odviknuh ja preko cijele ulice na zaprepaštenje i užas rijetkih nedužnih prolaznika. I zbilja je tako. Evo, gledam jednog kandidata prije neki dan. Taj je stalno po televizijama, u nekim emisijama, na okruglim stolovima... I uvijek ima neko držanje kao da je metlu progutao, a faca mu je smrtno ozbiljna - evo sada ću reći nešto povijesno važno, jer ja sam pametniji od drugih i nitko drugi ne može biti pametan kao ja. Onda shvatim da se taj kandidirao na ovim izborima i da ću ga, u slučaju da uđe u sabor, morati gledati sljedećih nekoliko godina. A zašto ga ne volim? Ne znam ja ni što, ni koga on zastupa i podržava, ne znam ni koja je stranka i svjetonazor, ali znam da me strašno podsjeća na neku mješavinu Mussolinija i Miloševića, a njih ne mogu smisliti. Možda je on neka dobra osoba? Možda pomaže stare i nemoćne, možda udomljuje djecu bez roditelja, možda šalje dio svoje plaće gladnima u Africi... Ali... Čisto sumnjam. Vizualni dojam je negativan i ja tu ne mogu ništa. To je jače od mene.

STRANKE KOJE ZNAJU TRGOVATI

Pa onda mnogi za koje se zna da su tu samo iz čiste računice, za razne pre i post koalicije, gdje će onda trgovati s ovim i onim... Ma cijela ta logika izbora u kojoj nekakva minorna strančica uspije dobiti nekih 5.5 % glasova i onda na račun toga dobije mjesto potpredsjednika općine, dožupana i ministra kulture, meni je potpuno neshvatljiva. Kako netko tko je dobio smiješno mali broj glasova može biti dožupan jednog velikog grada, županije, ili čega već? Meni to nikako nije jasno. Dobro, ja sam izrazito glup čovjek pa to ne razumijem, ali ni pametniji od mene mi to nisu znali objasniti. To je onda prevara, mislim ja. Kako to zakon dozvoljava? Evo, npr. ja sam sada glasao recimo za jednoga jer mi drugi nije po volji i ne želim ga vidjeti. I sada, ovaj za kojeg sam glasao nije dobio dovoljno glasova pa mora koalirati s ovim drugim (kojega ne volim. Mislim, ne volim ja nikoga, ali mi je ovaj prvi manje mrzak) i ovaj drugi postaje potpredsjednik vlade. Zbilja bi se glupo osjećao. Srećom to se nije dogodilo pa sam bar po tom pitanju miran.

GDJE SU TURISTI?

Ako se na televiziji ne govori o Coroni ili izborima, onda se govori o turizmu, tj. o onome što je od njega ostalo. A ostalo je malo pa i ništa. Mislite da su ovi koji se šetaju po našem lijepom gradu turisti? Jesu, kako da ne. To su vlasnici vikendica kojih u našoj županiji ima i prikoviše. Lako ih je prepoznati. Debeli očevi koji dignu majicu da im odvratna mješina bude na svježem zraku, pripadajuće im žene i nepristojna zdepasta djeca koja jedu kukuruz ili pica kat. Ma šalim se, naravno. Nisu svi takvi. Ima i finih ljudi, nađe se... Baš sam jučer vidio jednu krasnu obitelj. Mama i tata simpatični, djeca pristojna i tiha... Doduše govorili su nekim flamansko-skandinavskim jezikom pa i nisu bili naši, ali ima i naših pristojnih. Sjećam se prošle godine krajem kolovoza...
Vratimo se na ono važno. Turista ima, ali malo i to samo na Kvarneru i u Istri, a dio ih se spustio i do naše županije. Javljaju mi moji s Korčule da »nema pasa« (bit će »pasa« kada ja dođem za koji tjedan), radi samo jedan hotel, a restorani su potpuno prazni, tek tu i tamo sjede konobari i kuhari i vode otužne razgovore. Viđao sam tu scenu i u našem gradu do prije neki dan i nisam baš očajavao zbog toga. Žao mi je naših Zadrana koji žive od toga već godinama, ali ovih koji su došli i mislili se obogatiti u dvije sezone baš i ne. A što ću? Uvijek sam bio čudan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (10 glasova)