Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

»Lider« prema državi nastupa kao odvjetnik biznisa

09.07.2020. 09:51


Na održanom Liderovom investicijskom forumu Dalmacije – Lider invest jug, Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, jučer je istaknuo kako Lider već pet godina organizira akciju izbora najboljih proizvodnih investicija.
– To su investicije koje su najviše namijenjene izvozu i mi smo baš specijalizirani za tvornice koje se bave novim proizvodnim linijama bilo da su »greenfield« ili »brownfiled«, istaknuo je Šajatović, dodajući kako je glavni kriterij po kojem se neka investicija nagrađuje da ima što više domaćeg repromaterijala, te da u takvoj proizvodnji postoji visoka ekološka tehnologija.


Broji se svaki turist, a ne broji niti jedan šleper
Lider je s ovim investicijskim forumom osim u Zadru sudjelovao još u Osijeku i Rijeci, te će se zaključno održati u ponedjeljak u Čakovcu. Šajatović je još istaknuo kako se inače ovim projektom svake godine obiđu četiri grada u Hrvatskoj gdje svako od poduzetnika dobije priliku predstaviti svoju investiciju koju su uspjeli ostvarili u zadnje četiri godine.
– Lider je zapravo projekt s kojim smo počeli prije 15 godina i mi smo na jedan način ‘odvjetnici’ biznisa prema državi i nastojimo biti korisni poslovnim ljudima, rekao je Šajatović, objašnjavajući kako oni kroz svoje tekstove i konferencije pokušaju natjerati državu da promijeni neke nelogičnosti i postane kvalitetnija prema poduzetnicima.
Također se glavni urednik ovog poslovnog tjednika osvrnuo i na druge investicije koje su uglavnom »samozatajne«, nisu toliko udarne i vidljive kao one u turizmu, istaknuvši kako te »nevidljive« investicije stvaraju dobit od čak 15 milijardi eura.
– Prvenstveno kad se kaže jug, Zadar – Dalmacija tada se misli na investicije u turizmu. Međutim, kako svake godine idemo u Dalmaciju s ovim našim forumom, moram istaknuti kako pored turizma postoji niz proizvodnih investicija koje su samozatajne, objasnio je Šajatović, podsjećajući kako se kroz medije uglavnom broji svaki turist koji dođe u Hrvatsku, dok se s druge strane ne broji niti jedan šleper iako nam je robni izvoz čak između 3 i 5 milijardi eura godišnje veći od onog u turizmu.
Neven Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika, dao je do znanja kako je dobro što se ovakav jedan događaj održava baš u Zadru u vremenu COVID krize, a u organizaciji Lidera sa svim partnerima projekta u koje spadaju: Europska investicijska banka, HGK, HAMAG BICRO, HBOR, FINA, Grad Cres i Grad Kutina. Također Klarin se osvrnuo i na turizam, ali i na pojmove ugostiteljstva i turizma.
– Kada govorimo o turizmu i o ugostiteljstvu, mislim da smo često puta postali taoci brkanja pojmova ugostiteljstva i turizma. Kao kompleksna djelatnost, turizam u sebi ima ugostiteljstvo kao integrativni element, ali smo se samim ugostiteljstvom ugušili kao jedinim elementom u turizmu, poručio je Klarin, dodajući kako je jedno ovakvo događanje kao što je Liderov forum potrebno kao jedan oblik korektiva koji će ukazati jedinicama lokalne samouprave na mogućnost pokretanja i drugih investicijskih ciklusa.


Novi financijski instrument COVID-zajam
Župan Božidar Longin istaknuo je kako je ova godina ne samo na hrvatskoj, već i na svjetskoj razini veliki izazov za gospodarstvo, a pogotovo za potencijalne investicije te da je najjače pogođen turizam u ovoj gospodarskoj krizi koju je uzrokovao COVID-19. Također je Longin istaknuo i kako je svaka kriza ujedno i prilika te da je izuzetno važno za budućnost iz nje nešto naučiti.
– Nažalost, ovo je dobra škola svima nama kako nije mudro uložiti sve snage samo na jednu gospodarsku granu, u našem slučaju na turizam, rekao je župan Longin, ističući kako se sad otvorila prilika za poticanje proizvodnje, osobito onu poljoprivredne, ali da je nužno i utjecati i na promjenu pristupa razvoju turizma, ali i podizati kvalitetu ponude.
Župan Longin je podsjetio i kako je u vrijeme koronavirusa, Zadarska županija pokrenula i novi financijski instrument COVID-19-zajam za obrtna sredstva čiji je cilj kreditiranje mikro i malih gospodarskih subjekata uz povoljne uvjete.
– Zadarska županija već više godina radi na poticaju razvoja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz više različitih natječaja i javnih poziva, te je Zadarska županija tijekom trogodišnjeg razdoblja do koronakrize s otvorenih 6 tisuća radnih mjesta bila na samom vrhu po rastu zaposlenosti, rekao je Longin, dodajući kako svoju ulogu u stvaranju što boljeg investicijskog okruženja shvaćaju vrlo odgovorno te da se nada kako će i ovaj Liderov forum iznjedriti neke nove ideje koje će biti moguće provesti u djelo.