Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

OČIMA BIVŠEG SABORSKOG ZASTUPNIKA Desnica trpi posljedice separacijskog šoka zbog toga što nije s HDZ-om

09.07.2020. 10:38


Dr. sc. Marko Vučetić, izvanredni profesor na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Zadru, kao nezavisni zastupnik u hrvatskom parlamentu odradio je četverogodišnji mandat nakon čega je odlučio da se više neće baviti politikom jer je, kako kaže, shvatio da ništa ne može promijeniti. Ovaj sveučilišni profesor i bivši saborski zastupnik iznosi svoje viđenje proteklih parlamentarnih izbora, ali i predizborne kampanje u korona-uvjetima te daje svoje predviđanje rada novoizabranog parlamenta, kao i odnosa među parlamentarnim strankama.


U sastavu lista antidemokratski kod
– Izbori su se odvijali u posebnim, za demokraciju potpuno neprikladnim okolnostima i to ne zbog toga što su se izbori sada morali održati, nego isključivo zbog toga što je premijer Andrej Plenković, razvijajući skrb isključivo za vlastiti politički opstanak i u projekciji vlastite političke bitnosti, odlučio da je pravo vrijeme za održavanje izbora upravo ono koje je za demokraciju najpogubnije. A to je vrijeme straha od zdravstvene i ekonomske krize, nesigurnosti i zabrinutosti za ono bazično – vlastiti život i živote najbližih, kaže Marko Vučetić te dodaje kako su ovo bili izbori odmaka od demokracije, a koji je po njegovu mišljenju bio vidljiv u kampanji, sastavu pojedinih lista, nemogućnosti da se političke opcije, a posebno one nove, predstave građanima u neposrednom susretu, ali i u najdrastičnijem primjeru odmaka od demokracije – do sada najnižoj izlaznosti birača na birališta. U sastavu pojedinih lista Vučetić vidi antidemokratski kod.
– SDP je antidemokratski kodirao listu tako da je na prolazna mjesta stavljao kandidate koji su bliski ili lojalni Davoru Bernardiću, HDZ rušeći načelo rodne ravnopravnosti, ali i stavljanjem kandidata čija se povijest političkog djelovanja isprepleće s dinamizmom političke korupcije. Most je posegnuo za očajničkim antidemokratskim činom – umjesto da u kampanji predstavi nekakav politički sadržaj, odlučio je javno razotkrivanje emocionalnih odnosa između Marije Selak i Nina Raspudića predstaviti kao politički program. Ako pogledamo rezultate izbora, onda je jasno da je HDZ-ov i Mostov antidemokratski pristup urodio plodom, dok je SDP-ova antidemokracija doživjela imploziju, rekao je Vučetić te se osvrnuo i na rezultate izbora u IX. izbornoj jedinici.
SDP-ovoj i HDZ-ovoj listi zamjerio je što nositelji nisu iz Zadra, a kada je riječ o SDP-u, kaže kako je očito da se Bernardić odlučio da ta lista bude posilna u odnosu na HDZ-ovu.
– Bernardić je ovo ostvario stavljajući na drugo mjesto Renatu Sabljar-Dračevac, koja je potpredsjednica Županijske skupštine Zadarske županije, gdje je predsjednik/ica iz redova HDZ-a, te je samim time, budući da je ona i prva SDP-ovka na županijskoj razini, poslana poruka da SDP ima posilničku ulogu u odnosu na HDZ. Takav im je bio i rezultat – posilan ili podložan. Kampanja i izbori su, dakle, bili u znaku odmaka od demokracije, ali se i tu potkrala greška, jer nije sve završilo trijumfom odmaka od demokracije. Pojavile su se nove opcije koje mogu sačuvati i razviti demokraciju, a to su progresivne opcije na ljevici okupljene oko platforme Možemo te one na centru okupljene oko Stranke s imenom i prezimenom, kaže Vučetić te dodaje kako rast desnice, koji mnogi ističu kao problem, to zapravo nije. Naprotiv, on je mišljenja da desnica na ovim izborima nije rasla, već da je taj rast samo prividan.


O lokalnim izborima
– Plenkovićeva politika je stvorila desnicu desniju od HDZ-a, ali ta desnica trpi posljedice separacijskog šoka zbog toga što nije s HDZ-om. Most i Domovinski pokret su nemoćni, izgubljeni i beznačajni, jer im je moć oduzeo Plenković. On ih je, izabirući koaliciju s nacionalnim manjinama i to tako da većina broji minimalan broj zastupnika, upravo onoliko koliko je potrebno – 76, potpuno ponizio. Nacionalistički zanos Mosta i Domovinskog pokreta, dviju opcija koje imaju specifičan odnos prema nacionalnim manjinama, sada se nalazi u stanju trajne napetosti jer ih je HDZ, njihov nedosanjani san, kojem su se izravno ili neizravno nudili, odbacio birajući za partnere nacionalne manjine, kaže Vučetić. Za nove progresivne političke opcije drži da će zasigurno doprinijeti kvaliteti saborskih rasprava jer im, kako ističe, znanja, govorničkih vještina i kategorijalnog aparata ne manjka.
– S obzirom da će se konfrontirati s ozlojađenim i od HDZ-a ostavljenim zastupnicima, koji zastupaju jednodimenzionalne politike, prijeti im opasnost da saborske rasprave ne budu na onoj razini koja je ovoj progresivnoj opciji svojstvena, te da postane besplodno djetinje nadigravanje u kojima raspravljaju jedni o drugima. Što se tiče lokalne razine, otvara se prostor da se povežu glavne oporbene snage i da na sljedećim lokalnim izborima dovedu do prevrata na lokalnoj razini. Nemojmo smetnuti s uma da HDZ na jesen kreće s politikama rezanja plaća, oduzimanja socijalne sigurnosti i, u slučaju da se pojavi drugi val epidemije, derogiranja nekih ustavnih prava. HDZ će, dakle, biti krivac za urušavanje naših ekonomskih i socijalnih prava. Ako ima mudrosti, a trebalo bi je biti, potrebno je motivirati ovu polovicu građana koji nisu izašli na izbore, da na izbore izađu i da dovedu do političkog prevrata na lokalnoj razini, mišljenja je Vučetić.