Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vili Beroš o borbi s epidemijom i hrvatskim brojkama: Imamo 934 aktivna slučaja koronavirusa. Prosječna dob oboljelih je 48 godina. Testirano više od 88 tisuća osoba

09.07.2020. 11:34


U Hrvatskoj su 136 dana od pojave koronavirusa 934 aktivna bolesnika, među kojima je njih 91 na bolničkom liječenju te četiri na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 48 godina, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.
Dosad je testirano 88.235 osoba, a njih 3325 bilo je pozitivno. Postotak pozitivnih u odnosu na ukupno testiranih iznosi 3,77 posto. Dosad se oporavilo 2277 osoba.
“Od početaka ovog dijela vala pojavilo se nekoliko žarišta. Uz Đakovo i Zagreb veći broj oboljelih bilježimo u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji”, rekao je Beroš.
 


Uvezeni slučajevi
Najviše uvezenih slučajeva dolazi iz Srbije, 30 oboljelih i 44 kontakta, iz BiH je 12 oboljelih i 10 kontakata, a Slovenije 10 oboljelih i 5 kontakata.
“U protekla dva tjedna susrećemo se s novim izazovima, unosu zaraze iz susjednih zemalja, povećanom broju zaraženih u noćnim klubovima i obiteljskim i ostalim okupljanjima”, kazao je Beroš.
 


Pojačani nadzor u noćnim klubovima daje rezultate
Kao odgovor na to obavlja se pojačani nadzor u noćnim klubovima koji već daje rezultate, a revidiraju se i preporuke HZJZ-a za privatna i javna okupljanja.
Beroš je ustvrdio da Hrvatska, prateći situaciju u svijetu i zemljama gdje se epidemiološka situacija pogoršava, osigurava pravovremenu reakciju na koronavirus.
“Hrvatska pokazuje kako je relativno normalno moguće živjeti s koronavirusom, otvorenim granicama i nastavkom gospodarske aktivnosti. No, to zahtijeva dodatni oprez u ponašanju pojedinaca, povećanu pažnju oko higijene i dezinfekcije, fizičku udaljenost i odgovorno ponašanje u svakom trenutku”, poručio je.
U usporedbi s ostalim zemljama Europe, s 81 slučajem na 100.000 stanovnika i dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom, ustvrdio je.
 




Dvanaest COVID ambulanti
Beroš je napomenuo kako je ponovno od prošlog tjedna organizirano 12 Covid ambulanti pri domovima zdravlja u pojedinim gradovima i županijama.
Bolnice su pozvane, dodao je, organizirati se tako da osiguraju redovite posjete roditelja bolesnoj djeci, vodeći računa od dobi djece i vremenu trajanja liječenja. U većini bolnica od početka koronakrize omogućen je 24-satni boravak roditelja uz djecu.