Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»More snova« u nadzoru obnove kompleksa sv. Nikole

09.07.2021. 09:21


Učenici Gimnazije Vladimira Nazora jučer su imali javno predstavljanje projekta »Above and under the sea«, u kojem su proučavali načine provedbe natječaja za apliciranje za sredstva Europske unije na konkretnom primjeru obnove crkve i Samostana sv. Nikole, koji će postati novi suvremeni Centar za podvodnu arheologiju.
Okupljenima se najprije kratko obratila ravnateljica Sandra Šango.
– Naša je škola jedna od deset »Škola otvorene kohezije« te je ovaj projekt realiziran prema ideji Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova. Ove smo školske godine prošli na natječaju i ostvarili uvjete za sudjelovanje u projektu. Čestitam profesoricama Marti Kinda i Tihani Magaš, kao i našim vrijednim učenicima, koji su iznijeli i odradili cijeli projekt, bez obzira na poteškoće zbog pandemije koronavirusa, rekla je Šango.


Učenje o EU projektima
Projekt ASOC predstavlja inovativan interdisciplinarni program namijenjen svim vrstama srednjih škola, usmjeren građanskom praćenju javnih financija upotrebom javno dostupnih podataka te informacijskih i komunikacijskih tehnologija.
Prezentaciju o projektu »Above and under the sea« odradila je učenica Leonarda Škara.
– »Above and under the sea« odabrali smo za slogan tima, a naziv tima je »More snova« jer je usko povezan s našim projektom, kao i podvodnom arheologijom. Projekt ASOC je projekt koji promiče sudjelovanje učenika u praćenju ulaganja koja se provode putem kohezijske politike Europske unije korištenjem javno dostupnih podataka. Ovakvim se projektima učenike pokušava podučiti o tijekovima financiranja Europskim fondovima, započela je Škara i dodala kako je cilj ovakvih projekata poticanje kulture aktivnog građanstva i svijesti učenika o EU projektima i kohezijskoj politici.
– Projekt se sastojao od četiri faze. Za projekt smo odabrali realizaciju obnove crkve i Samostana sv. Nikole u Zadru jer nam se on činio korisnim i zanimljivim. Malo je nas imalo prethodnih znanja o podvodnoj arheologiji, kazala je Škara i objasnila kako je cilj projekta obnove pet prostornih jedinica unutar kompleksa prenamijeniti za potrebe Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju te ih obnoviti za kulturno-obrazovne svrhe u edukacijskom i prezentacijskom obliku.


Suradnja sa stručnjacima
– Nastojali smo što više razgovarati sa stručnjacima iz raznih segmenata provedbe projekta, kao i podučiti naše sugrađane o važnosti ovog projekta, kao i sličnih projekata, koji će se provoditi u budućnosti. Svrha istraživanja, kojeg smo učinili za vrijeme provedbe projekta, je da se dobije bolji uvid u provođenje ovakvih projekata. Analizirali smo faze realizacije projekta, provjerili mišljenje lokalnog stanovništva o ovom određenom projektu, kao i njihovo znanje o europskim projektima, objasnila je Škara i istaknula kako su učenici odradili i intervjue sa stručnjacima iz područja Europskih fondova, kao i predstavnicima uključenima u projekt obnove crkve i samostana.
– Izašli smo i na teren, posjetili gradilište i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju i učili o tijeku obnove. U posljednjoj smo fazi projekta morali izraditi videouradak u kojem smo morali predstaviti sve provedene aktivnosti, kao i tim koji je radio na projektu. Nakon svakog koraka smo radili i potrebne izvještaje. Došli smo do zaključka kako na provedbi projekta predstoji još mnogo posla, jer će svaki dio novog kompleksa imati posebnu ulogu. Od početka smo bili svjesni da za provedbu ovakvog projekta treba puno vremena. Naš će tim nastaviti nadzirati provedbu projekta, objasnila je Škara te je u zaključnom dijelu prezentacije još jednom zahvalila agenciji ZADRA NOVA na svesrdnoj pomoći, koju su im nudili tijekom cijelog projekta, kao i na znanjima koja su podijelili s njima.