Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sportska edukacija za novi život azilanata

09.07.2021. 08:04


Od 27.06. do 07.07.2021. godine u Holiday Parku Zelena Punta, u suradnji s Adriatic Tours Resort-om, u mjestu Kukljica, na otoku Ugljanu održan je već tradicionalni sportsko – edukativni kamp Taekwondo kluba Jastreb, u koji je bilo uključeno ukupno 180 sudionika.
Ovaj sportski kamp održava se dugi niz godina, a već drugu godinu je sastavni dio europskog projekta »Sportska edukacija za novi život« u koji je uključena i azilantska populacija s ciljem integracije i socijalne uključenosti azilanata u hrvatsko društvo, i koji je ujedno i najveći sportski projekt za azilantsku populaciju u Hrvatskoj. Posebno treba naglasiti u realizaciji ovog projekta trenera Alija Noghandoosta kao primjer dobre prakse, azilanta koji je danas profesionalno angažirani trener u TKD klubu Jastreb sa završenom trenerskom školom, odličnim poznavanjem hrvatskog jezika i jednim od vodećih osoba u našem projektu čija je svrha što kvalitetnija integracija azilantske populacije kroz sport u hrvatsko društvo.


Uključili djecu
Kreativnim i inovativnim pristupom kroz sport i igru spojene su različite skupine koje su se tako upoznavale, te se poticalo međusobno prihvaćanje različitosti i razumijevanje različitih kultura, između hrvatske i azilantske djece te članova njihovih obitelji.
Kroz radionice sa psihologom sudionici kampa (azilanti i hrvatska djeca – članovi TKD kluba Jastreb i Rukometnog kluba Drenak iz Slunja) imali su priliku osvijestiti vlastite predrasude i stereotipe u odnosu na druge kulture te razvijati toleranciju na različitost i prihvaćanje tih kultura. Ovakva integracija zasigurno će omogućiti da djeca svoja iskustva prenesu i na svoje roditelje, prijatelje i ostale, što će rezultirati sviješću važnosti prihvaćanja različitosti i rušenju predrasuda o našim novim susjedima u široj populaciji.
Osim djece azilanta, aktivnostima su se pridružili i članovi njihovih obitelji. Tako su se, primjerice, njihove majke rado uključivale u zdravstveni i rekreativni program Tae do-a na otvorenom, koji je vodila voditeljica kampa Tamara Pradegan, što im je bio veliki iskorak s obzirom na njihovu kulturu, običaje i dosadašnji način života, a neke od njih po prvi puta su se okupale u moru i uključile u školu plivanja.
Veliki doprinos novim znanjima dala je naša psihologinja Suzana, koja nas je na vrlo zanimljiv i djeci i mladima blizak način, upoznala s metodama kako se uspješno nositi sa stresom koji prati mladog sportaša te kako razvijati svoje mentalne sposobnosti kako bi bili uspješniji sportaši. Također su u edukativne radionice bili uključeni i svi treneri koji su sudjelovali u kampu, kojima se na stručan i njima prihvatljiv način, nudila znanja iz područja psihologije; konkretno kako što kvalitetnije razvijati motivaciju i samopouzdanje te kako pobijediti strahove i pritiske koje ovakav sport nosi.


Provedena anketa
U brojnim kreativnim i edukativnim radionicama, pod vodstvom odgajatelja Mukija i Martine, niknuli su radovi koji su poticali dječje stvaralaštvo, i u kojima su niknuli brojni kreativni radovi i izrađeni su suveniri za roditelje.
Osim raznovrsnih sportskih aktivnosti predvođenim stručnim suradnicima (taekwondo, rukomet, nogomet, te zdravstveni i rekreativni programi uz školu plivanja) i animacije u večernjim satima, sudionici kampa imali su priliku uživati u kupanju na plaži Zelene Punte, upoznavati kulturne znamenitosti općine Kukljica, a organiziran je i izlet brodom.
Provedena je evaluacijska anketa među sudionicima unutar koje su organizatori dobili željene odgovore o zadovoljstvu korisnika projekta i njihove prijedloge za još kvalitetniju odradu budućih kampova.
Za vrijeme trajanja kampa maksimalno su se koristili prirodni resursi u skladu s vremenskim prilikama (sve aktivnosti odvijale su se na otvorenom).
Na kraju zajedničkog druženja svim sudionicama podijeljene su medalje, a najzaslužnijima kroz različite aktivnosti dodijeljene su diplome i prigodne nagrade.
Za vrijeme boravka u kampu posjetio nas je načelnik općine Kukljica g. Marin Boško koji nas je upoznao s daljnjim planovima, i kojeg smo informirali o potrebama i mogućim vidovima suradnje kroz buduće kampove koje želimo podići na viši nivo i širiti dalje na međunarodnoj razini sa svrhom promocije sporta i turizma u Hrvatskoj.
Ovim putem izražavamo veliku zahvalnost Europskoj komisiji, upravi i osoblju u Holiday Parku Zelena Punta, Adriatic Tours Resort i svim medijima koji nam daju krila za sportski uzlet, poručuju iz TDK Jastreb.
U mjesecu kolovozu ove godine nastavljaju suradnju na međunarodnom taekwondo kampu koji će se održati na istom mjestu u vremenu od 18 – 25. kolovoza 2021.