Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sto sati besplatne ljetne rekreacije za 160 djece

09.07.2021. 08:11


Osnovna škola Sukošan sudjeluje u prvom uopće nacionalnom projektu »Sportski praznici 2021.« čiji je nositelj Hrvatski školski sportski savez u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima te uz potporu Ministarstva turizma i sporta.
– Projekt »Sportski praznici« provodi se od 28. lipnja do 23. srpnja. Svaki tjedan uključena je jedna grupa učenika, njih točno 40, četiri tjedna ukupno 160 sudionika, kazao je prof. Božo Bičić koji je sa sumještaninom, prof. Filipom Ćurkovićem voditelj ovog nacionalnog projekta u Sukošanu.


Broj djece premašio očekivanja
Osim u Sukošanu od svih osnovnih škola u Zadarskoj županiji projekt »Sportski praznici 2021.« provodi je još samo u OŠ Smiljevac iz Zadra, a voditeljice su profesorice tjelesne kulture Darinka Kotlar i Iva Jerak.
– Programske aktivnosti provode se tijekom pet dana u trajanju od četiri školska sata dnevno po grupi. Prva grupa je završila petodnevni program, sad ga provodi druga grupa, istaknuo je Bičić, koji je imao najteži posao kako od 179 prijavljenih odabrati 160 djece, ostali se švercaju.
Ciljana skupina projekta su učenici svih razreda osnovnih škola, a naglasak je na aktivnostima razvoja koordinacije, kao što su biotički i kineziološki prilagođena motorička znanja te elementi atletike i gimnastike, razne štafete i poligoni, učenje osnovnih elemenata sportskih igara, kao i osnovnih elementa ostalih sportova (poput sportova s reketom, plesova itd.) te sadržaji kojima se razvija snalaženje u prostoru.


Umjesto računala tjelesne aktivnosti
– Sve više sati provedenih pred računalima sve manje u tjelesnoj aktivnosti na našu djecu ostavlja sve ozbiljnije posljedice, naglasio je Bičić koji se cijeli dao u dječje sportske aktivnosti, cijelu godinu vodi Športsku igraonicu Tigrić s 50-ak članova, a ljeti školu plivanja, rolanja i dječje sportske manifestacije.
Kako bi se učenike »trgnulo«, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatski školski sportski savez su ove godine osmislili program za sve učenike osnovnih škola kojim se omogućava bavljenje tjelesnom aktivnošću i za vrijeme ljetnih praznika.
– Riječ je nacionalnom besplatnom programu »Sportski praznici 2021« koji se u našoj županiji zasad provodi u OŠ Sukošan i OŠ Smiljevac u Zadru, navodi Bičić.
Projekt je s jedne strane odgovor, kaže on, na loše pokazatelje tjelesne aktivnosti djece i mladih, na koronakrizu, ali i logična nadogradnja uspješnih projekata zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja.




Besplatni obrok, majice, diplome
– Tjelesna aktivnost doprinosi fizičkom, ali i psihičkom zdravlju djece te je izrazito važna posebno u ovoj dobi kada se stječu navike za cijeli život, navodi Bičić istaknuvši podršku Branimira Peričića, ravnatelja OŠ Sukošan.
– U ovom besplatnom sportskom programu su učenici iz Sukošana i Debeljaka, a javljala su se i djeca koja su tu s roditeljima na odmoru, kao djeca iz Gorice, Zemunika, Sv. Petra, Zemunika, čak iz Amerike koja su tu na ljetovanju. Za svu djecu su se pripremile prigodne majice s logom, a svaki dan im je osiguran besplatni obrok. Na kraju tjednih sportskih aktivnosti uručuju im se i diplome za sudjelovanje, kazao je Bičić.
Djeca sa svojim voditeljima, Božom i Filipom, igraju odbojku i nogomet na pijesku, picigin, badminton, plivaju, rolaju, boćaju, trče, šetaju do tri novoizgrađena vidikovca na Velikoj Glavi, Kosmatcu i Tustici gdje uz fascinanti panoramski pogled vježbaju na spravama.


Vidikovci i trim staza
– Šećemo i po jedinstvenoj trim stazi na hrvatskoj strani Jadrana s obavijesnim tablama iz kultnog crtanog romana Alana Forda. Hodnja trim stazom koja prolazi kroz nedirnutu prirodu, u kojoj raste i planika, zaista je jedinstvena, istaknuo je Bičić, dodajući kako su uz izuzetnu gostoljubivost i srdačnost domaćina posjetili i razgledali Brodogradilište Filipi te su ih u prekrasnim starim gajetama provozali po uvali Zlatna luka.
– Velika hvala i našem vrijednom entuzijastu Nikoli Laliću koji nam je pomogao u organizaciji, zahvalio je Bičić.