Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Suzbijanje prekršaja mladih i alkoholiziranih vozača

09.07.2021. 09:10


Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti na recidiviste kao i na druge prekršaje: prekoračenja dopuštenih limita brzine, nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima te nepropisno korištenje mobilnih uređaja, upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, te prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilima  i vozilima kojima je istekao rok važenja prometne dozvole.
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.
Tijekom mjeseca lipnja 2021. godine mladi vozači su ukupno skrivili 14 prometnih nesreća, od čega je evidentirano 7 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama,  u kojima su 3 mlada vozača osobnih automobila teže ozlijeđena te 2 mlada vozača mopeda lakše ozlijeđena. S materijalnom štetom evidentirano je 7 prometnih nesreća. 
Prekršitelji, 1 mladi vozač koji je skrivio prometnu nesreću upravljajući osobnim vozilom pod utjecajem alkohola (0,61 g/kg), te 3 mlada vozača koja su se udaljila s mjesta događaja nakon što su skrivili prometne nesreće,  sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.