Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Festini: Stjepanu Radiću podignuti bistu u ulici koja nosi njegovo ime

Autor: Nives Rogoznica

08.08.2008. 22:00
Festini: Stjepanu Radiću podignuti  bistu u ulici koja nosi njegovo ime

Foto: Adam VIDAS



HSS je tražio da se u naziv Ulice Stjepana Radića dodaju riječi “vođe i učitelja hrvatskog naroda”, ali je Povjerenstvo za imenovanje ulica i trgova to odbilo
Paljenjem svijeće i  svečanim polaganjem vijenca  članovi HSS-a jučer su obilježili 80. obljetnicu smrti Stjepana Radića. Vijenac je položio predsjednik zadarskog  HSS-a Tino Festini u pratnji  predsjednika Sveučilišne organizacije HSS-a Hrvoja Horvata. Polaganju vijenca na početku Ulice Stjepana Radića,  ispod table s nazivom ulice,  nazočili su mladi HSS-ovci,  polaznici 11. Ljetne akademije  mladih HSS-a, koja se od 3. do  8. kolovoza održava u Zadru,  te predsjednik Europskih demokratskih studenata Thomas  Uhlen.
– Osamdeset je godina prošlo od smrti našeg utemeljitelja Stjepana Radića koji je  podlegao ranama zadobivenim u beogradskoj Skupštini.  Naša je želja podsjetiti građane Zadra i Republike Hrvatske na djelo velikana, kako  se ono ne bi zaboravilo. Stjepan Radić je bio pokretač zamisli postojanja Hrvatske kao  neovisne države koja samostalno može funkcionirati u europskom okruženju, kazao je  Tino Festini.
– Čast nam je imati priliku  položiti vijenac Stjepanu Radiću u ulici koja nosi njegovo  ime, a na ovaj način želimo  potaknuti i Grad Zadar na postavljanje biste Stjepanu Radiću, što je incijativa koja je  pokrenuta još prošle godine,  istaknuo je Horvat.
Festini je podsjetio kako je  Gradsko vijeće prihvatilo inicijativu koju je iznio, tražeći  još jednom u ime HSS-a da se u  Ulici Stjepana Radića postavi  spomenuta bista.
– Sad je potrebno osnovati  povjerenstvo koje bi provelo  javni natječaj. Mi smo, što se  HSS-a tiče, za člana povjerenstva predložili tajnika Gradske  organizacije Marijana Maroju,  koji je povjesničar i poznavatelj lika i djela Stjepana Radića, dodao je Festini.
Podsjetio je i kako je HSS  tražio da se u naziv Ulice Stjepana Radića dodaju riječi “vođe i učitelja hrvatskog naroda”,  ali je Povjerenstvo za imenovanje ulica i trgova to odbilo.
– Obrazložili su kako je nepotpuno dodati samo to, jer je  Stjepan Radić i pisao i bio  političar, pa se čini da ni oni  sami ne znaju kako definirati  njegovo djelo, kazao je Festini.