Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Grad “ukrašen” odbačenim namještajem

Autor: Dragana Glavočić

08.08.2008. 22:00
Grad “ukrašen” odbačenim namještajem


Prije 15 dana došli smo u Zadar te smo u podnožju naše zgrade primijetili jedan stari trosjed. No, u idućih nekoliko dana pojavila se tu i željezna konstrukcija kreveta te još jedan komad namještaja, kazuje Nataša Solter
Da je Zadar lijep koliko je čist,  najbolje govore brojne pozitivne reakcije  inozemnih i domaćih turista. Čiste ulice,  ispražnjeni kontejneri i uređene zelene  površine svjedoče da se gradski oci brinu o  urednosti grada. No, daleko od očiju građana u sporednim uličicama u srcu Poluotoka kriju se mala odlagališta na kojima  se odlaže krupni otpad. Obitelj Solter  željela je ukazati na sve veće količine  otpada koje se gomilaju podno njihova  prozora u dvorištu smještenom na križanju  Ulice Madijevaca i Ulice zadarskog mira.
– Prije 15 dana došli smo u Zadar te smo  u podnožju naše zgrade primijetili jedan  stari trosjed. No, u idućih nekoliko dana  pojavila se tu i željezna konstrukcija kreveta te još jedan komad namještaja. Budući da imamo prozore s izvrsnom zvučnom izolacijom nismo čuli da itko dovlači  taj veliki otpad, kazuje Nataša Solter, stanarka obližnje zgrade.
Pored odbačenog namještaja, u spornom dvorištu mogu se pronaći i plastična  ležaljka za sunčanje te kolica kakva imaju  obližnji trgovački lanci.
Inače, ovu, kako kažu stanari, “crnu  rupu” na Poluotoku veličine svega 15 četvornih metara redovito čiste djelatnici tvrtke Čistoća, no ona se vrlo brzo ponovno  napuni nepotrebnim otpadom.
– Kako bi se zaustavilo nekontrolirano  odlaganje smeća, obavijestili smo komunalne redare u Gradu Zadru, ali se do  danas još nitko nije pojavio, kazuje Nataša.
Vjerujemo da će biti još savjesnih građana koji će redovito ukazivati na probleme onečišćenja stare jezgre grada, kako  bi uistinu zaživio već dobro poznati moto:  Zadar je lijep koliko je čist.