Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon 39 godina u Ul. Lovre Matačića uklonjen koš

Autor: Ida Štulić

08.08.2008. 22:00
Nakon 39 godina u Ul. Lovre  Matačića uklonjen koš

Foto: Adam VIDAS



Ovo je za sve nas jedan veliki šok. Djeca su se naučila na košarku, a mi na poslijepodnevni žamor. Uz to, djeca su tu uvijek bila na oku, rekao nam je jedan od roditelja
Nakon trideset i devet godina u Ulici Lovre Matačića na Belafuži skinut je koš  na koji su zakucavale mnoge generacije. Popodnevna igra i dječja druženja uz košarku prekinuta su nakon nedavnog  useljenja novog susjeda koji je  dao skinuti koš, opravdavši svoj  potez time da je koš bio smetnja  u prometu.
Iako bi se kućni red trebao  znati, nitko se nikada nije žalio  na dječji žamor i zvuk lopte na  asfaltu. Na istom mjestu gdje je  bio postavljen koš, djeca su zapalila nekoliko svijeća i lampiona.
– Ovo je za sve nas veliki šok.  Djeca su se naučila na košarku, a  mi na poslijepodnevni žamor.  Uz to, djeca su tu uvijek bila na  oku, rekao nam je jedan od roditelja.
On je istaknuo da je ministar  mora, prometa i infrastrukture  Božidar Kalmeta još kao gradonačelnik grada Zadra naglasio da svaki kvart treba imati  postavljen koš, jer je Zadar grad  košarke i kao takav treba ostati.  Prema tome, koš je postavio  grad, a grad ga je zbog jedne  pritužbe nakon toliko godina i  skinuo.
Stanari Ulice Lovre Matačića organizirali su potpisivanje protestne peticije te skupili 106 potpisa. Peticija je proslijeđena gradonačelniku Grada Zadra Živku  Kolegi. Reakcija se još čeka.
Jedan od stanovnika ulice čiji  je dio terena koš zauzimao, ističe  da je on trebao biti prvi koji bi  tražio da se koš ukloni, ali mu  nikad nije smetao. On ističe da se  uklanjanje koša može okarakterizirati kao neljudski potez.
– Spremni smo pozvati novopridošlog susjeda na građanski neposluh ako ne reagira na  realizaciju postavljanja koša na  staro mjesto. Time bi djeci vratio osmijeh na lice, a nama sigurnost u njihovo kretanje. Otkad nema koša, djeca su se  jednim djelom povukla i uskoro  bi mogla naći zabavu negdje  drugdje.