Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nema domaćinstva u Zadru bez svlačionica i natkrivenih sjedala

Autor: Šime Ćurko

08.08.2008. 22:00
Nema domaćinstva u Zadru bez svlačionica i natkrivenih sjedala

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nogometaši Zadra svoju će prvu prvenstvenu utakmicu u ovogodišnjoj sezoni 1. HNL kao domaćini igrati u Šibeniku. To je jučer na press konferenciji potvrdio predsjednik kluba Branko Katić, iako se po otezanju s odgovorom i sveukupnim stanjem stadiona u Zadru to moglo naslutiti i ranije. Katić je izrazio nezadovoljstvo “sitnicama” koje je komisija označila problematičnima, a intezivni radovi na stadionu posljednjih tjedana nisu honorirani. Reflektori su postavljeni, ali ostaju zahvati koji su preveliki da bi se u kratkom roku mogli riješiti.
Predstavnici zadarskog prvoligaša  još u petak su davali informacije o  utakmici s Osijekom na taj  način da je bilo teško shvatiti  gdje će Zadar i Osijek istrčati  u nedjelju. To je i logično jer  se više od toga da su službene  osobe delegirane za Šibenik  nije ni znalo. Stalno se govorilo o razno-raznim komisijama i inspekcijama, dokumentacijama, elaboratima,  procjenama sigurnosti… I sve  to dok su brojni radnici jučer  pokušavali završiti poslove  bez kojih ne bi bilo ni teoretske mogućnost da se u  nedjelju igra na Stanovima.  Onda smo okrenuli brojeve  odgovornih osoba u Zagrebu.  Prvo Josipa Breznog, povjernika za natjecanje Prve  HNL. Evo kako je tekao naš  razgovor jučer malo iza 12  sati. Pitanje je bilo samo jedno, je li odluka da se utakmica 3. kola Prve HNL Zadar  – Osijek igra u nedjelju, 10.  kolovoza u 20 sati u Šibeniku  definitivna.
– Kao voditelj natjecanja  postupam prema naputku koji sam dobio od Odjela za  licencije HNS-a. A u licenciji  koju je Zadar dobio za sezonu 2008./09. jasno piše da  je mjesto odigravanja domaćih utakmica Zadra u Šibeniku na stadionu Šubićevac. Ne znam što je u tome  sporno i zašto se diglo toliko  buke kad, primjerice, Zagreb  domaću utakmicu s Hajdukom igra u Maksimiru, a dva  zagrebačka kluba, Croatia  Sesvete i Dinamo igraju u  Velikoj. Takva su pravila, uvjeti se moraju poštivati uz svu  želju Zadrana da igraju na  Stanovima – rekao je Brezni  manje od 56 sati prije početka  utakmice.
– Propozicije kažu da se  mjesto odigravanja utakmice  može promijeniti najkasnije  72 sata prije njenog početka i  to u slučaju elementarne nepogode. Koliko znam, kad je  riječ o utakmici Zadar – Osijek ti uvjeti nisu ispunjeni i  prema sadašnjem stanju stvari nema razloga da se ne igra  na Šubićevcu.
Je li moguće  da Zadar dobije licenciju za  sljedeće domaće utakmice?  Recimo, u 5. kolu protiv Dinama.
– O tome odlučuje Odjel za  licenciranje, ali općenito govoreći, moguće je da se tijekom sezone, ako se ispune  uvjeti, klubovi poput Zadra,  Zagreba i Croatia Sesvete  vrate na matična igrališta. Od  četiri kluba koja prvotno nisu  dobila licenciju za igranje na  svojim stadionima do sada je  samo Cibalia ispunila uvjete  nakon čega joj je odobreno  da domaće utakmice igra u  Vinkovcima, a ne u Osijeku.
Možete li precizirati što sve  Zadru nedostaje?
– To nije naš posao, ali ono  što znam jest to da Zadar  nema adekvatne svlačionice,  da nema tisuću natkrivenih sjedala, da je prostor za rad  novinara neprimjeren. Istina  je da su reflektori postavljeni,  ali to je samo dio nedostataka  koji su postojali na Stanovima. Osim toga, treba podnijeti i niz elaborata i ostale  dokumentacije o sigurnosti  na stadionu. To je ono što je  meni poznato, premda se s  time ne bavimo mi nego Odjel za licenciranje.
Prema informacija iz krugova bliskih HNS-u u krovnoj  nogometnog organizaciji Zadru najviše zamjeraju što ništa nije učinjeno kad je riječ o  svlačionicama  koje su problematične iz više  razloga. Jedan  od njih je i blizina  svlačionica za  domaću momčad i za suce. Iako su sa Stanova  stalno slali uvjerenja da su reflektori i rušenje  zapadne tribine  dovoljan razlog  da Zadar igra na  svom igralištu,  čini se da baš i  nije tako. Inzistiranje Zadra da  Osijeku bude  domaćin na svom igralištu može se objasniti time da ove  sezone Zadar vrlo malo može  promijeniti u izgledu stadiona od onoga što je do petka napravljeno. Svlačionice će,  naime, ostati onakve kakve  su sada sve dok se ne izgradi  zapadna tribina i ispod nje  nove klupske prostorije.