Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Crna udovica ugrizla 75-godišnjaka

Autor: Suzana Bandić

08.08.2009. 22:00
Crna udovica ugrizla 75-godišnjaka


Muškarac je radio u polju, osjetio ugriz, no nije ni posumnjao na otrovnog pauka. Nakon što je nekoliko sati trpio nesnosne bolove obratio se liječnicima
Mile Brčić (75), iz mjesta Budak u općini Stankovci, nova je žrtva ugriza otrovnog pauka crne udovice na zadarskom području. Njega je u petak navečer oko 18 sati ovaj opasni predator ugrizao dok je radio u polju. Nakon što je nekoliko sati trpio nesnosne bolove, ni ne sluteći što ga je snašlo, za pomoć se obratio liječnicima u benkovačkom Domu zdravlja koji su prepoznavši simptome uputili ga u zadarsku Opću bolnicu. Primljen je na Zarazni odjel gdje su mu liječnici odmah dali serum protiv otrova ovog opasnog pauka.
– Pacijent je na zarazni odjel zadarske Opće bolnice došao oko 23 sata. Odmah je dobio protuotrov te je kod nas i hospitaliziran. Stanje mu se stabiliziralo i već sada se osjeća puno bolje – rekao je dr. sc. med. Boris Dželalija, voditelj zaraznog odjela zadarske Opće bolnice upozorivši još jednom sve one koji žive u ruralnim sredinama, a posebice one koji se bave poljoprivrednim poslovima, na oprez.
Ovo je već peti ugriz crne udovice ove godine na području zadarske županije od čega su četvorica bili muškarci, a jedna žena. Svi oni ugrizeni su dok su obavljali poljoprivredne poslove, a da pri tom nisu imali adekvatnu odjeću i obuću. Stoga se preporučuje svim koji obavljaju slične poslove da nose zatvorene cipele i zaštitne rukavice.
Prema informacijama iz zadarskog zaleđa i s otoka, gdje inače ovaj otrovni pauk najčešće obitava, ove je godine primjetno veći broj crnih udovica no prethodnih godina. Iz zadarske bolnice poručuju kako nema razloga za strah, jer u bolničkim zalihama ima dovoljno seruma protiv otrova crne udovice.