Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ivan Knez svjetski dogradonačelnik za mir

Autor: Velimir Brkić

08.08.2009. 22:00
Ivan Knez svjetski dogradonačelnik za mir

Foto: Siniša KLARICA



Priznanje je to i Gradu Biogradu na Moru koji je spomenikom ptici ždralu na biogradskoj rivi ucrtan na karti onih svjetskih gradova koji se zalažu za svijet bez nuklearnog oružja
Na 7. generalnoj skupštini svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) održanoj u japanskom Nagasakiju, biogradski gradonačelnik Ivan Knez je izabran za dopredsjednika Izvršnog odbora gradova asocijacije, odnosno za svjetskog dogradonačelnika za mir. Izvršni odbor broji 15 članova. Novi-stari predsjednik je gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba, dok su ostala 14-orica članova-gradonačelnika, među njima i Knez, izvršni dopredsjednici ove sve prestižnije svjetske asocijacije za mir koja trenutačno broji 3.047 gradova iz 134 zemlje svijeta. Na sjednici generalne skupštine u Nagasakiju sudjelovalo je, po službenom podacima, oko 800 gradonačelnika sa svojim suradnicima.
– Priznanje je to i Gradu Biogradu na Moru koji je spomenikom ptici ždralu na biogradskoj rivi ucrtan na karti onih svjetskih gradova koji se zalažu za svijet bez nuklearnog oružja. Dakako da je ovom priznanju predhodilo educiranje biogradskih žitelja o prestanku nuklearnog naoružavanja. Edukaciju smo započeli s djecom koja su izradom origami-ždralova postala neizostavni dio desetaka, stotina tisuće djeca svijeta koji su kroz izradu origami-ždralova iz kraljevskog grada Biograda s kornatskim arhipelagom odaslali svijetu poruke mira za svijet bez nuklearnog naoružanja. Naravno i svekoliko animiranje hrvatskih gradova na potpisivanje Hirošima-Nagasaki protokola, odnosno učlanjenja u ovu svjetsku organizaciju, za što imamo dobrih uspjeha, rekao je Knez, vidno uzbuđen od svjetskog priznanja gradu Biogradu, ali i njemu osobno.
Pred gradonačelnicima, moglo se čuti na sjednici generalne skupštine a potom i na plenarnim sjednicama, velik je posao napose kako uvjeriti zemlje kao što je Sjeverna Koreja, da do 2020. godine sasvim odustanu od svog vojnog nuklearnog programa. U vojnim je skladištima i na raketama još uvije više od 26 tisuća nuklearnih glava, koje treba u najbržem roku uništiti. Sjednici je nazočio predsjednik organizacije “Mayors for Peace”, gradonačelnik Hirošime Akiba, te domaćin, gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue, koji su u svojim govorima podržali prijedlog amreričkog predsjednika Baracka Obame za nuklearno razoružavanje. Na prvoj plenarnoj sjednici kao drugi govornik sudjelovao je gradonačelnik Knez.
– Organizacija zajedno sa svim svojim članovima radi na proširenju članstva, te želi što veći broj gradova koji bi se uključili ovom pozivu i na takav način dali svoj doprinos miru. Što je veći broj gradova u svijetu, to je veći glas protiv nuklearnog naoružanja. Činjenica je da je to oružje napravljeno za uništavanje gradova. Gradovi stoga imaju demokratsko pravo biti uključeni u razgovore oko dokinuća ovog oružja. Jedini pristup problematici, ne samo nuklearnog oružja nego i ostalog oružja masovnog uništavanja jest eliminirati ga, rekao je Knez u svom govoru pošto je odaslao poruku stotinama nazočnih gradonačelnika kako će se i dalje bez presedana animirati hrvatske gradove na potpisivanje protokla Hirošima-Nagasaki.
Kao organizacija prednost asocijacije je da može o tim idejama raspravljati s bilo kojom vladom. Može pomoći u razumijevanju među zemljama, ali i pomoći u dijalogu među zemljama koje nisu potpuno uvjerene u ideje Protokola. U konačnici je to siguran i stabilan svijet.


64. godišnjica atomske bombe


Uz tužne zvuke zvona i sireni u 11.02 sati jučer prije podne po mjesnom vremenu oko 6.000 ljudi u memorijalnom centru “Parku mira” minutom šutnje obilježilo je trenutak od prije 64 godine, kada je američki bombarder B-29 “Bock’s Car” ispustio atomsku bombu “Fat Man” na Nagasaki. Tri dana nakon Hirošime američki bombarder bacio je i drugu bombu na 300 kilometara udaljeni Nagasaki. Pritom je ubijeno oko 74.000, a ranjeno oko 75.000 ljudi. Posljedice za zdravlje žitelja osjećale su se još desetljećima. Atomska bomba bačena na Nagasakiju i okolici ubila je ili je od posljedica zračenja umrlo točno 149.266 ljudi. Manitestaciji je nazočio i Jasuo Fukuda, japanski premijer u ostavci, koji je još jednom istaknuo kako se Hirošima (sveukupno 258.310 mrtvih) i Nagasaki ne smiju više nikada ponoviti. Biogradsko izaslanstvo predvođeno Ivanom Knezom u organizaciji asocijacije Gradonačelnici za mir susrelo se s preživjelim “Hibakushama”, stanovnicima Hirošime i Nagasakija, koji su tek pukom srećom preživjeli eksplozije atomske bombe.




 


Liderska uloga Biograda


Izbor gradonačelnika Kneza za izvršnog dopredsjednika svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir je dosad najveće međunarodno priznanje za mali grad Biograd koji je između 3.047 gradova iz 134 zemlje iz cijelog svijeta postao perjanica promicatelja svjetskog mira bez nuklearnog naoružanja, kako u Hrvatskoj tako i u ovom dijelu Europe. Svojim imenovanjem Knez se našao u visokom društvu gradonačelnika milijunskih gradova iz Japana, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Belgije, Španjolske, Iraka, Novog Zelanda i Filipina. Protokol Nagasaki-Hirošima 2010. – 2020., glavni cilj svjetske asocijacije Gradonačelnika za mir je potpuno nuklearno razoružanje u svijetu, u Europi je potpisalo 1.744 gradova. Slijedi Azija sa 721, Sjeverna Amerika 309, Afrika 129, Oceanija 89 i Južna Amerika s 55 gradova. U Europi najviše potpisnika Protokola ima u Belgiji, čak 337 gradova. Potom slijedi Njemačka s 315, Italija 305, Španjoljska 211, Francuska 103, Norveška 86… Izborom Kneza za dopredsjednika asocijacije potvrđena je lliderska uloga Biograda među, zasad 28 hrvatskih gradova, članova ove organizacije, kojq svaki dan broji nove gradove članove.