Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Male trgovine podići će cijene kada potroše zalihe

Autor: Z L

08.08.2009. 22:00
Male trgovine podići će cijene kada potroše zalihe

Foto: Adam VIDAS



Za jedan postotni bod viši porez na dodanu vrijednost, trgovce stoji 0,8 posto pa će toliko i podići cijene
Iako su stupanjem većeg PDV- a na snagu 1. kolovoza i mali trgovci, zajedno s velikima, obećali da neće podizati svoje maloprodajne cijene, sada ipak najavljuju moguća poskupljenja jer teret višeg PDV-a, kažu, neće dugo moći izdržati.
Osim, primjerice “Getroa”, svoje nabavne cijene malim trgovinama – obrtima nije spustio više nitko, odnosno sva je druga veleprodaja zadržala stare nabavne cijene, na koje zatim maloprodaja obračunava svoje marže i, po novom, PDV od 23 posto. Drugim riječima, najavljuju mali trgovci, kad uskoro potroše stare zalihe, na koje su obračunavali niži PDV, neće imati drugog izbora negoli za 0,8 posto podizati svoje cijene, koliko ih košta i za jedan postotni bod veći PDV. Iako među malim trgovcima ima i iznimaka koji tvrde da poskupljivati neće sve dok im veleprodaja ne poskupi nabavne cijene, trgovci uključeni u sustav Plus marketa, koji imaju ugovorenu veleprodaju s Velpro distributivnim centrima, odnosno Konzumovom veleprodajom, ogorčeni su. Kako kažu, očekivali su da će im Velpro sniziti nabavne cijene, jer oni svoje marže zbog višeg PDV-a ne mogu smanjivati. Prosječna im je marža, naime, oko 12 posto, a sve ispod deset posto potpuno im je nerentabilno. Ovako će, međutim, sa cijena morati ići gore, i teret višeg PDV-a prevaliti na kupca, čime će i dalje biti nekonkurenti velikim trgovinama, a svu će krivnju, kažu mali trgovci, kupci i dalje svaljivati na njih. Činjenica je, međutim, kažu mali trgovci, da im unatrag godinu dana nabavne cijene neprestano poskupljuju, i nema dana da barem tri-četiri prozvoda s njihovih polica ne dobivaju novu, veću cijenu iz veleprodaje, dok su nabavne cijene nekih artikala u godinu dana rasle i pet puta. Veleprodaja, zaključuju, ponaša se “maloprodajno”, a onda mali, kvartovski dućani, bivaju preskupi.
Kako odgovaraju iz Konzuma Ivice Todorića, zadržali su iste veleprodajne cijene prema svojim poslovnim partnerima iz sustava Plus marketa, jednako kao što su i Konzumovi dobavljači zadržali iste nabavne cijene. Što se Konzumovih prodavaonica tiče, nije bilo povećanja cijena proizvoda bez obzira na povećanje stope PDV-a na 23 posto, zaključuju.
Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori kaže kako se nije niti očekivalo da će veleprodaja maloprodaji spustiti nabavne cijene zbog višeg PDV-a, što znači da maloprodaja, dugoročno, viši PDV neće moći sama isfinancirati. Kad se potroše stare zalihe, zaključuje Vukelić, poskupljenja će biti, jer male trgovine, s manjim, najmanjim maržama u prodaji, te marže više ne mogu rezati.
 


Košarica skuplja 80 kuna


Da su poskupljenja u maloprodaji neizbježna, smatra i predsjednica SSSH Ana Knežević. Prema njenim riječima, mjesečni promet u trgovinama kreće se oko osam milijardi kuna, pa je nemoguće očekivati da će, dugoročno, zbog višeg PDV-a trgovci pristati na gubitak od 80 milijuna kuna. Trgovina, zaključuje Knežević, radi na tržišnim, a ne domoljubnim principima, te je nerealno očekivati da se povećani porez neće prebaciti na leđa kupca. Time će i prosječna potrošačka košarica poskupjeti za 80 kuna, što znači da ćemo još teže pokrivati osnovne životne troškove.