Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mladi nogometaši fascinirani Pozdravom Suncu

Autor: Nenad Marčina

08.08.2009. 22:00
Mladi nogometaši fascinirani Pozdravom Suncu


Nogometni juniori posjetili su i najstariju dnevnu novinu Zadarske županije – Zadarski list. Nakon što ih je glavni urednik Luka Perić ukratko upoznao s radom u listu, trener Vlatko Žuvić uredniku je uručio zastavicu i grb nogometnog kluba Mississauga Croatie
Juniori nogometnog kluba Mississauga Croatia iz Kanade osnovanog 1977. godine, mahom porijeklom iz Hrvatske, posjetili su Zadar.
Koliko je bila velika želja da što bolje upoznaju domovinu svojih predaka pokazuje i njihov dvanaestodnevni itenerar. Naime, u dvanaest dana posjetili su Zagreb, Vukovar, Slavonski Brod, Nacionalni park Plitvice, kulturno-povijesne spomenike gradova Splita i Dubrovnika te hodočastili u Međugorje. Na dan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja posjetili su Zvonimirov grad Knin, te nazočili Thompsonovom koncertu u Čavoglavama.
U Zadru su nogometne juniore, trenera Vlatka Žuvića, porijeklom iz Luke na Dugom otoku, glavnog organizatora i pomoćnog trenera Branka Brusinu, menadžera Ivana Benka te njihove roditelje primili predstavnici Turističke zajednice Grada Zadra, direktor Zvonko Šupe i glavni koordinator Stjepan Felber.
Direktor Šupe je u svojoj uvodnoj riječi mladim nogometašima naglasio da su stigli u jedan od najljepših gradova Europe i svijeta.
– Zadar je grad stariji od vječnog Grada Rima, a okružen je nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Međutim, nadodat će direktor Šupe, posebice nas, nositelje zadarskog turizma raduje, što ste vi rođeni u Kanadi ponosni na vaše hrvatsko podrijetlo.
Zvonku Šupi se na dobrodošlici zahvalio trener Žuvić koji je istaknuo da su mladi nogometaši utakmice koje su odigrali sa svojim vršnjacima, nogometašima Dinama, Međugorja, Hajduka, Slavonskog Broda i Zadra, odigrali s posebnom radošću. Još više od samih sportskih događanja veselilo ih je druženje s hrvatskom djecom.
Osim Pozdravom Suncu, kanadski nogometaši bili su oduševljeni i novootvorenim Muzejom antičkog stakla.
– Muzej specijaliziran samo za antičko staklo dosad nije postojao pa je zadarski prvi i jedini takve vrste u svijetu, istaknuo je ravnatelj muzeja dr. sc. Ivo Fadić, nadodavši da je muzej smješten na prekrasnoj lokaciji u nekadašnjoj palači obitelji Cosmacendi iz 19. stoljeća na gradskim bedemima. S fundusom muzejske građe s više od tri tisuće izloženih antičkih staklenih artefakata i još preko dvije tisuće staklenih predmeta na restauraciji, kanadske spotrtaše i njihove roditelje je upoznao mr. sc. Berislav Štefanec, kustos muzeja.
Također, posjetili su i najstariju dnevnu novinu Zadarske županije – Zadarski list. Nakon što ih je glavni urednik Luka Perić ukratko upoznao s radom u listu, trener Vlatko Žuvić uredniku je uručio zastavicu i grb nogometnog kluba Mississauga Croatie. Inače, klub dolazi iz grada, koji je udaljen je samo 25 minuta vožnje od centra Toronta.