"Morska alga" čuva morsku bioraznolikost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
alga_1
Filip BRALA
Ekipe u pedalinama nastojale su na koplje uhvatiti što više morskih, dakako umjetnih, algi

Pod nazivom Morska alga, u Biogradu je u subotu upriličena zanimljiva zabavno edukativna priredba. Inicijatori ovog događanja održanog na biogradskoj rivi - Marina Bolanča i Božidar Rebić, osmislili su igru po uzoru na Sinjsku alku, koja se održava upravo u ovo vrijeme. Svoj su projekt nazvali Morska alga. Naime mora uvijek ima, ali očito i originalnih ideja, pa je zahvaljujući tome zaživjela i prva biogradska "Morska alga".

Sam projekt koji su ovi mladi entuzijasti osmislili, odmah je naišao na razumijevanje i podršku Turističke zajednice grada i biogradskih gradskih vlasti, a tu su se našli i sponzori koji su osigurali nagrade za natjecatelje, kao i sudionike brojnih igara, u sklopu priredbe. Same igre u moru održavale su se po uzoru na pravu alku, s tom razlikom što su se ekipe od po dva člana umjesto konja nadmetali u pedalinama, a na koplje su nastojali uhvatiti što više morskih, dakako umjetnih, algi. Nakon nadmetanja u prvom krugu oni s najviše prikupljenih bodova, točnije algi, plasirali su se u drugi krug, a najuspješniji su zaradili i bogate nagrade sponzora. Tako je novčane nagrade od 500, 1.000. i 2.000 kuna osigurala tvrtka Baumax, dok je Pršutana Posedarje donirala pršut, kao i već prepoznatljivi proizvod šokol, koje je trebalo zaraditi na igrama za posjetitelje. Sve to izazvalo je puno smijeha i šale kod brojne publike koja je dupkom ispunila biogradsku rivu u dijelu gdje su se igre održavale. U stanci između natjecanja za gledatelje atraktivan ronilački ples u moru izvele su Nataša Stojanov i Ana Režan Kocić, članice Akademije ronjenja "Apnea" iz Sukošana, što je popraćeno s posebno velikim pljeskom. Svakako treba kazati da su se organizatori pobrinuli da se za brojne goste na rivi ponude i već tradicionalne srdele, koje su i ovom prigodom imale svoje kozumente. Oni su strpljivo čekali u redu kako bi kušali taj uvijek zanimljiv i slastan dalmatinski specijalitet.

Događanje na biogradskoj rivi bez sumnje je pobudilo posebnu pozornost domaćih žitelja, ali i prije svega turista te se može kazati da je i ovogodišnja turistička sezona u Biogradu zasigurno obogaćena za još jedno ljetno događanje. Pa iako je osnovni cilj i smisao zabava, "Morska alga" ima i jednu drugu dimenziju, a to je zaštita i očuvanje mora. Jer kako su nam kazali inicijatori projekta, namjera je bila ukazati na bioraznolikost i zaštitu mora, kao i na to da je eko sustav Jadrana povezan s eko sustavom Sredozemlja. U prilog tome svjedoče i prikladne fotografije izložene ovom prigodom na rivi. Jednako važno je, ističu organizatori, i senzibilizirati javnost za zaštitu i mogućnosti očuvanja morskih staništa na različite načine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno